معاون نظارت بیمه مرکزی ایران گفت: هرچند آیین‌نامه تعرفه در راستای قانون بیمه شخص ثالث هنوز تعیین و نهایی نشده، اما شرکت‌ها موظف به اجرای کامل قانون بیمه شخص ثالث هستند. رحیم مصدق در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، با بیان آنکه بیمه مرکزی به موجب ماده ۲۸ قانون موظف به نظارت بر حسن اجرای بیمه شخص ثالث است، اظهار کرد: بر همین اساس عملکرد هر یک از شرکت‌های بیمه توسط بیمه مرکزی بررسی می‌شود.

وی ادامه داد: برهمین اساس به هر یک از شرکت‌های بیمه درصورت اجرایی نکردن قانون شخص ثالث در ابتدا تذکر داده خواهد شد و سپس اقدامات دیگری در چارچوب قانون صورت خواهد گرفت.

معاون نظارت بیمه مرکزی تصریح کرد: با توجه به اینکه هنوز آیین‌نامه تعیین تعرفه ابلاغ و به شرکت‌های بیمه‌ای نیز اعلام نشده برخی از شرکت‌های بیمه‌ای در زمینه اجرای قانون روند مختلفی را دنبال می‌کنند.

مصدق اظهار داشت: هرچند قانون بیمه اجباری دارندگان وسایل نقلیه در مقابل شخص ثالث تعهدات زیادی را برعهده شرکت‌های بیمه قرار داده، اما از آنجا که حق بیمه متناسب با آن تعیین و نهایی نشده مشکلاتی را برای شرکت‌های بیمه ایجاد کرده است. به گفته وی، با این وجود ابلاغ نشدن آیین‌نامه حق بیمه مانع از اجرایی نشدن قانون بیمه اجباری دارندگان وسایل نقلیه در مقابل شخص ثالث نمی‌شود و شرکت‌های بیمه مکلف به اجرای آن هستند.

مصدق وضعیت اجرای این قانون را در شرکت‌های بیمه‌ای متفاوت دانست و افزود: البته به غیر از یک یا دو مورد خاص شرکت‌های بیمه‌ای اقدام به اجرای آن کرده‌اند به نحوی که این شرکت‌ها با وجود محدودیت‌های مالی قانون را اجرا کرده‌اند. معاون بیمه مرکزی افزود: بهتر است آیین‌نامه تعرفه نیز در راستای این قانون تعیین شود تا شرکت‌های بیمه‌ای هیچ‌گونه ابهامی در خصوص اجرای آن نداشته باشند.

معاون نظارت بیمه مرکزی در گفت و گویی از بررسی سریع‌تر عملکرد شرکت‌‌های متخلف در اجرای قانون بیمه شخص ثالث و اتمام حجت بیمه مرکزی با مسوولان شرکت‌‌های متخلف خبر داده و گفته بود برای مجازات شرکت‌هایی که عملکرد خود را اصلاح نکنند تردیدی به خود راه نمی‌دهیم.

مصدق با بیان آنکه بیمه مرکزی به دنبال بررسی هرچه سریع‌تر عملکرد شرکت‌های متخلف در اجرای قانون بیمه شخص ثالث است، اظهار داشت: بیمه مرکزی به دنبال جریمه کردن شرکت‌های بیمه نیست، بلکه هدف اصلاح روند فعالیت شرکت‌ها در عرصه بیمه کشور است؛ به صورتی که آنها مطابق قوانین و مقررات حق و حقوق مردم را به صورت مناسب ارائه کنند. معاون نظارت بیمه مرکزی گفت: براساس قانون، بیمه مرکزی اجازه به‌کارگیری مجموعه‌ای از مجازات‌ها‌ را برای تنبیه شرکت‌های بیمه‌ای متخلف در اختیار دارد که یکی از آنها جریمه است. البته بیمه مرکزی بیشتر از ابزارهایی مانند تعویق موقت فعالیت شرکت متخلف و لغو پروانه آن در برخی از رشته‌ها استفاده می‌کند.

به گفته وی، هدف اصلی بیمه مرکزی از پیگیری‌های مربوطه بیشتر اصلاح روش و عملکرد شرکت‌های بیمه‌ای منطبق با ضوابط قانونی است.