آماده نبودن بانک و بیمه مرکزی برای صدور ضمانت‌نامه برای کشتیرانی

لیلا اکبرپور

به‌رغم اختصاص یک میلیارد دلاری دولت ایران برای تضمین بیمه‌های اتکایی صنعت حمل‌ونقل دریایی از چند ماه پیش، هنوز بانک و بیمه مرکزی ایران برای صدور ضمانت‌نامه و آزادسازی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران توان و آمادگی لازم را ندارد.

پس از اعمال تحریم‌ها علیه صنعت بیمه کشور و سختگیری‌های مرزهای دریایی برای کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، دولت تصویب کرد تا از طریق خط اعتباری بانک مرکزی ایران یک میلیارد دلار در اختیار بیمه مرکزی ایران قرارگیرد تا امکان صدور ضمانت‌نامه برای شرکت‌های بیمه فراهم باشد.

این درحالی است که شرکت بیمه P&I معلم با همین کمک یک میلیارد دلاری دولت راه‌اندازی شد و بیمه معلم به پشتوانه دولت و بیمه مرکزی ایران توانست مراحل اخذ مجوزهای لازم از سایر کشورها برای بیمه P&I را پشت سرگذاشته و فعالیت خود را در آب‌های بین‌المللی آغاز کند.

فرشباف ماهریان رییس کل بیمه مرکزی ایران در این خصوص گفته بود: به خاطر جلوگیری از مشکلات احتمالی برای سازمان‌های کشتیرانی دولت یک میلیارد دلار بلوکه کرده است؛ در صورتی که خدمات بیمه‌ای توسط شرکت‌هایی مانند لویدز لندن و یا شرکت‌های بیمه‌ای اتکایی به بنادر و شرکت‌های خارجی که خواهان پوشش‌های بیمه‌ای به مقصد ایران هستند ارائه نشود، دولت در قالب بودجه یک میلیارد دلاری هزینه لازم را به شرکت‌های بیمه داخلی ارائه می‌دهد تا این شرکت‌ها تعهدات اتکایی خود را انجام دهند.

دکترغلامحسین گل پرور معاون بازرگانی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران دراین رابطه گفت: طبق مصوبه دولت مقررشده تا از محل یک میلیارد دلار بلوکه شده دولت نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در مرحله اول ۳۰۰میلیون دلار اعتبار برای بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفته شود که پس از درخواست‌های فراوان خبری از صدور ضمانت‌نامه مذکور نیست.

گل‌پرور در این خصوص توضیح داد: طبق قوانین بین‌المللی هرگاه ناوگان کشوری در هریک از کشورهای دنیا دچار مشکلی شود، شرکت بیمه‌گر آن با صدور ضمانت‌نامه بانکی به نفع طرف خارجی از توقف ناوگان جلوگیری می‌کند و اجازه نمی‌دهد به خاطر موارد پیش آمده کشتی توقف خارج از برنامه داشته باشد.

وی گفت: به دنبال تدابیر اتخاذی دولت برای حمایت از کشتیرانی و صنعت بیمه جمهوری اسلامی ایران یک میلیارد دلار اعتبار داد که متاسفانه درمواقع لزوم بانک و بیمه مرکزی ایران توان صدور ضمانت را نداشتند.

گل پرور با تاکید بر اینکه سال‌های گذشته بیمه خارجی طرف قرارداد با جمهوری اسلامی ایران ظرف ۲۴ ساعت ضمانت‌نامه آزادسازی کشتی را صادر می‌کرد، گفت: اگر بیمه نتواند ضمانت‌نامه صادر کند، دیگر بیمه نیست و تنها تشریفات است. وی به توقف کشتی جمهوری اسلامی ایران در بلژیک و هنگ کنگ اشاره کرد و یادآورشد: پس از نامه نگاری‌های بسیار با بانک و بیمه مرکزی ایران ضمانت‌نامه‌ای صادرنشد و کشتی‌ها با ضمانت خود کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران توانستند به آب‌های کشورمان بازگردند.

گل‌پرور در خصوص صدور ضمانت‌نامه در موقع بروز مشکلات به نفع طرف خارجی توضیح داد: وقتی مشکل یا خسارتی توسط ناوگانی ایجاد می‌شود، در مرحله اول طرف خارجی خسارات را قابل توجه برآورد می‌کند که در اکثر مواقع پس از آمدن وکلای حقوقی این ارقام به کمتر از یک پنجم خسارات اولیه کاهش می‌یابد و ضمانت‌نامه‌هایی که توسط بیمه‌گر ناوگان صادر می‌شود جنبه اعتباری دارد تا از توقف بی‌جا کشتی و ضررهای ناشی از آن جلوگیری شود.

وی با بیان اینکه همواره کشتیرانی اعلام می‌کند «یک سال کاری ما ۳۶۵ روز است» ادامه داد: هزینه توقف کشتی به ازای هریک روز ۲۰ هزار دلار است و کشورها به اتکای بیمه‌گران خود اجازه تحمیل چنین ضررهایی را نمی‌دهند.

معاون بازرگانی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از ورود دو بیمه گرP&I دیگر به بازار بیمه کشورمان خبر داد و گفت: با اتکا به تجارب چند‌ساله مذاکره و رایزنی با بیمه‌گران قدیمی ایران برای ارائه بیمه‌های دریایی به صراحت می گویم بیمه معلم در راستای تحقق بیمه P&I با جسارت وارد بازاری بزرگ و پیچیده شد.

گل‌پرور افزود: درخواست دو صندوق بیمه P&I به بیمه مرکزی ایران ارائه شده است که با اخذ مجوز دو کلوپ دیگر بیمه P&I با حضور مالکان ناوگان دریایی خصوصی در دو سطح کشتی‌های اقیانوس پیما و لنج‌های باری وارد بازار بیمه کشور خواهند شد.