گروه بازار پول- بانک مرکزی در بخشنامه‌ای، مجددا اعلام کرد که بانک‌ها می‌توانند تا شش درصد از جرایم دیرکرد مشتریانی را که به صورت یک‌جا بدهی خود را تسویه می‌کنند، ببخشند. مراجع تقلید، همواره بر حرام و ربا بودن اخذ جریمه دیرکرد تاکید داشته‌اند. اما جرایم دیرکرد در معاملات بانکی، به عنوان یکی از راهکارهای اخذ اقساط تسهیلات در موعد مقرر است. بانک‌ها در ملاحظه سود و زیان خود، زمان را در نظر می‌گیرند و با گذشت هر روز از بازگشت منابع خود، دچار زیان می‌شوند که به عقیده آنها باید از طریقی جبران شود. برای این منظور، جریمه‌ای را برای مشتریانی که با تاخیر اقساط، تسهیلات خود را می‌پردازند در نظر می‌گیرند.

اما مراجع همواره اخذ جرایم دیرکرد را دارای اشکال دانسته‌اند. با این حال، بانک مرکزی در آخرین بخشنامه خود که پیش از این نیز بارها از سوی بانک‌ها اجرا شده بود به همه بانک‌های دولتی، خصوصی و موسسه مالی و اعتباری توسعه اعلام کرد: به موجب مفاد ماده ۱۳ بسته سیاستی - نظارتی سال ۱۳۸۹، هیات‌مدیره بانک‌ها و موسسات اعتباری، می‌توانند در صورت تسویه بدهی مشتریان به صورت یک جا، نسبت به بخشودگی تا ۶ (شش) درصد جریمه تاخیر اقدام کنند.

همچنین هیچ یک از بانک‌ها و موسسات اعتباری، حق هیچ‌گونه برداشتی از محل واریز یارانه‌ها، بابت تسویه بدهی مشتریان را ندارند. قائم‌مقام بانک مرکزی، از اصلاح آیین‌نامه حذف جریمه دیرکرد خبر داد و گفت: به موجب این اصلاحیه نه تنها اخذ جریمه دیرکرد حذف نمی‌شود، بلکه بانک‌ها ملزم به تشدید جرایم دیرکرد می‌شوند. «حسین قضاوی» در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی برنا، در خصوص علت عدم اجرای حذف جریمه دیرکرد از سوی بانک‌ها گفت: بخشی از این آیین‌نامه هم‌اکنون در حال اصلاح است که به موجب آن، عدم اخذ جریمه دیرکرد منتفی خواهد بود. قائم‌مقام بانک مرکزی با تاکید بر این که بانک‌ها ملزم به دریافت جریمه دیرکرد از مشتریان خود هستند، افزود: بانک مرکزی در صدد تشدید جرایم تاخیر است تا بانک‌ها بتوانند براساس آن، معوقات خود را زودتر وصول کرده و پاسخگوی مشتریان جدید خود باشند.