رییس کل بیمه مرکزی ایران با بیان اینکه حق بیمه‌های دریافتی شرکت‌های بیمه نسبت به عملیات آنها ۴۰ درصد کاهش یافته است، گفت: تاکنون نرخ ۷ رشته بیمه آتش‌سوزی، کشتی، هواپیما، باربری، بیمه‌های حوادث، مسوولیت پزشکان، بیمه بدنه اتومبیل آزادسازی شده‌اند. جواد فرشباف ماهریان در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با تاکید بر اینکه شرکت‌های بیمه در بخش عملیات بیمه‌ای با تامین هزینه‌های اداری نمی‌توانند بیش از یک یا دو درصد سود داشته باشند، گفت: یعنی اکثر شرکت‌های بیمه دریافتی‌های خود از حق بیمه را برای جلب رضایت مشتریان به صورت خسارت پرداخت می‌کنند.

رییس کل بیمه مرکزی ایران با اشاره به اینکه شرکت‌های بیمه تنها بخشی از منابع خود را می‌توانند سرمایه‌گذاری کنند، تصریح کرد: بیمه‌ها معمولا در بانک‌ها سپرده‌گذاری می‌کنند تا میزان سوددهی شان افزایش یابد، بیمه‌ها در پروژه‌های زیرساختی که سودآوری بلندمدتی دارند، سرمایه‌گذاری نمی‌کنند و در این بخش بانک‌ها به صورت واسطه عمل می‌نمایند.

وی یکی از دلایل این کار را آنی بودن نقدشوندگی در شرکت‌های بیمه ذکر و تصریح کرد: شرکت‌های بیمه به محض اینکه خسارت اتفاق بیفتد، باید قادر به پرداخت آن باشند. اگر بیمه‌ها در پروژه‌هایی که دارای بازده طولانی مدت هستند، سرمایه‌گذاری کنند و در این حالت منابعی در اختیار نداشته باشند، وضعیت مطلوب نخواهد بود.

طرح تحول صنعت بیمه

فرشباف ماهریان در مورد طرح تحول صنعت بیمه نیز اظهار داشت: طی دو سال گذشته موضوع تحول صنعت بیمه در پی دستور رییس‌جمهور اجرایی و برنامه‌های عملیاتی آن به رییس‌جمهور ارائه شد، بنابراین طی این مدت ۷ رشته بیمه‌ای آزادسازی شده است.

وی با تاکید بر اینکه آزادسازی نرخ‌های بیمه بیشتر در رشته‌هایی با ضریب خسارت پائین صورت گرفته است، عنوان کرد: بر اساس آخرین آمارها به طور میانگین حق بیمه‌های دریافتی شرکت‌های بیمه نسبت به عملیات آنها ۴۰ درصد کاهش یافته است.

رییس شورای‌عالی صنعت بیمه ادامه داد: پیش از آزادسازی نرخ‌ها در صنعت بیمه، بیمه مرکزی نرخ‌ها را به شرکت‌های بیمه ابلاغ می‌کرد و آنها نیز موظف به عملیاتی کردن این نرخ‌ها بودند، در غیر اینصورت جریمه می‌شدند.

وی ضریب خسارت کمتر در برخی از رشته‌ها همچون آتش‌سوزی و رقابتی‌تر شدن بازار را باعث کاهش حق‌بیمه‌های دریافتی دانست و بیان کرد: همچنین میزان درخواست مردم برای دریافت پوشش‌های بیمه در سال ۸۸ نسبت به سال ۸۷ با افزایش ۱۶ درصدی مواجه شده است.

فرشباف ماهریان افزود: این در حالی است که از لحاظ حجم (رقم) حق بیمه‌ها به دلیل کاهش نرخ‌ها در پی آزادسازی پایین آمده است.

مشارکت در سود

این مقام مسوول در صنعت بیمه آزادسازی با اعلام اینکه ۷ رشته آتش‌سوزی، کشتی، هواپیما، باربری، بیمه‌های حوادث، مسوولیت پزشکان، بیمه بدنه اتومبیل تاکنون آزادسازی شده‌اند، افزود: در بیمه‌های عمر و زندگی مازاد سود باید به بیمه‌گذاران پرداخت شود که نوعی مشارکت در سود تلقی می‌شود.