انجام معاملات دست دوم اوراق مشارکت در فرابورس

معاون اقتصادی بانک مرکزی از هماهنگی این بانک و سازمان بورس و اوراق بهادار برای انجام معاملات دست دوم اوراق مشارکت در فرابورس در آینده نزدیک خبر داد و گفت: پیش‌نویس لازم برای ایجاد بازار دست دوم اوراق مشارکت تدوین شده که در قالب یک تفاهم نامه باید رسمیت یابد.

«حسین قضاوی» در گفت‌وگو با ایرنا، گفت: برهمین اساس فرابورس در جلسه‌ای که به‌تازگی برگزار شد آمادگی خود را برای انجام معاملات دست دوم اوراق مشارکت اعلام کرده است. وی در پاسخ به پرسشی درباره زمان اجرایی شدن معاملات دست دوم اوراق مشارکت، اظهار داشت: این موضوع در شورای‌عالی بورس و در حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی مطرح و مقرر شد که پیش نویس لازم برای ایجاد بازار دست دوم اوراق مشارکت در بازار بورس تدوین شود. به گفته وی، این پیش نویس در مراودات مکرر بین بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار تدوین شده و آخرین بررسی‌های آن نیز در جلسه اخیر بانک مرکزی با شرکت فرابورس صورت گرفته است. قضاوی ادامه داد: به نظر می‌رسد که این پیش‌نویس در روزهای آینده در دستور کار جلسه آتی شورای عالی بورس و اوراق بهادار قرار گرفته و نهایی شود.

وی ادامه داد: پیش‌نویس موضوع نوعی تفاهم‌نامه بین بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی به‌ترتیب به‌عنوان متولی بازار پول و مسوول بازار سرمایه کشور است که اگر رسمیت یابد شرکت فرابورس به‌عنوان یک بازار اجرایی می‌تواند بازار دست دوم اوراق مشارکت را راه‌اندازی کرده و سازوکار آن را به اطلاع عموم شرکت‌ها برساند.

معاون بانک مرکزی افزود: با این اطلاع‌رسانی شرکت‌ها از چگونگی انتشار اوراق مشارکت و تدارک بازارساز و زمان فروش اوراق آگاه می‌شوند تا معاملات دست دوم تسهیل شوند.

قضاوی تصریح کرد: برهمین اساس، به مردم نیز اطلاعاتی در خصوص خرید این اوراق ارائه می‌شود ضمن آنکه این اوراق می‌تواند دارای نرخ‌های سود جذابی باشد تا اگر خریداران خواستار فروش آن زودتر از سررسید باشند یا به بازار دست دوم یا به کارگزاران مراجعه و از طریق آنها همانند سهام آنها را خرید و فروش کنند. وی گفت: بانک‌ها نیز ترغیب می‌شوند بازخرید قبل از سررسید این اوراق مشارکت را تضمین نکنند، البته کماکان بانک‌ها می‌توانند پرداخت سود این اوراق مشارکت را در مواردی که معین شده و همین طور بازپرداخت اصل اوراق مشارکت در سررسید نهایی را تضمین کنند. وی با بیان آنکه بانک مرکزی نیز این بانک‌ها را به تضمین نکردن بازخرید قبل از سررسید تا حد ممکن ترغیب می‌کند، اظهار داشت: این امر سبب می‌شود تا بانک‌ها در انتشار اوراق مشارکت جدید نقش واقعی خود را پیدا کنند تا اگر کسی قبل از سررسید خواست آن را بفروشد در بازار دست دوم اوراق مشارکت آن را به فروش برساند. به گفته قضاوی البته این بازار باید به میزانی سهل باشد که نقدشوندگی اوراق مشارکت در آن تضمین شده و مردم به راحتی بتوانند این اوراق را به پول نزدیک کنند.

وی اظهار امیدواری کرد: به‌زودی بستر انجام معاملات دست دوم اوراق مشارکت فراهم شود؛ زیرا در آن صورت شرکت‌های تولیدی به خصوص غیردولتی‌ها می‌توانند بخشی از نیاز مالی خود را از بازار سرمایه تامین کنند.

قضاوی در تشریح این مطلب گفت: این شرکت‌ها می‌توانند نیاز مالی اجرای طرح را پس از مشخص شدن توجیه اقتصادی آن از طریق سازمان بورس و اوراق و بهادار با انتشار اوراق مشارکت تامین کنند. معاون اقتصادی بانک مرکزی اظهار داشت: با توجه به آنکه افرادی که در بازار سرمایه، بازار گردانی می‌کنند می‌توانند این اوراق را از بازار دست دوم فراهم کنند که البته طبیعی است این امر کمک مناسبی برای فروش این اوراق در بازار دست اول است.

وی با بیان آنکه بازار دست دوم اوراق مشارکت لازمه کارآیی بازار دست اول است، گفت: برهمین اساس تلاش می‌شود بازار دست دوم معاملات اوراق مشارکت هرچه زودتر در زیر چتر مدیریت شرکت فرابورس رونق گرفته و مهیا شود که این امر، کمک مناسبی برای مشارکت بازار سرمایه در تامین مالی بنگاه‌های تولیدی و نظام بانکی است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: در صورتی که این بازار راه‌اندازی شود بانک‌ها می‌توانند حتی متعاقبا بدهی‌های دولت نزد خود را در قالب اسنادی که می‌توانیم نام آن را اسناد خزانه بگذاریم منتشر کنند. به گفته وی این بازار علاوه بر تنزیل اسناد، منابعی را که هم‌اکنون تحت عنوان بدهی دولت قفل شده، آزاد کنند. قضاوی ادامه داد: با تنزیل اسنادی که در بازار سرمایه انجام می‌شود می‌توان در آینده آن را صرف وام دهی جدید کرد که البته این امر می‌تواند منبع جدیدی باشد که وارد اقتصاد کشور می‌شود و به فعالیت‌های اقتصادی کمک می‌کند.