دنیای اقتصاد - با تداوم سیاست‌های کنترلی بانک‌ مرکزی، پس از یک دوره یک ماهه نوسانات قیمتی، آرامش نسبی بر بازار ارز و طلا حکمفرما شده است. دیروز قیمت دلار آزاد در بازار تا سطح ۱۰۶۵ تومان کاهش یافت که نسبت به قیمت آن در اوایل هفته گذشته ۲۵ تومان کاهش نشان می‌دهد. قیمت دلار در صرافی‌های رسمی نیز روز گذشته به رقم ۱۰۴۷ تومان رسید. همچنین سکه بهار آزادی با ۷ هزار تومان افت قیمت نسبت به روز قبل از آن به ۳۳۵ هزار تومان رسید. قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی در پایان معاملات هفته به سطح ۱۳۲۷ دلار کاهش یافت. طلا و ارز در سراشیبی قیمت

پوند انگلیس ۶۰ تومان ارزان شد

مسعودرضا طاهری

بازار ارز و سکه روز گذشته شاهد کاهش نرخ دلار تا سطح ۱۰۶۵ تومان و افت قیمت سکه تا ۳۳۵ هزار تومان بود.

سکه بهار آزادی روز گذشته ۷ هزار تومان ارزان شد و به نرخ ۳۳۵ هزار تومان به فروش رسید.

افت و خیز قیمت طلا در بازارهای جهانی تا ۱۳۱۴ دلار و بازگشت دوباره آن تا ۱۳۲۷ دلار تا لحظه پایان معاملات هفتگی، بازار روز گذشته سکه را با افت قابل توجه قیمت مواجه کرد. سکه طرح قدیم نیز در این بازار با ۵ هزار تومان کاهش ۳۵۵هزار تومان فروخته شد. نیم سکه و ربع سکه هم با ۴ هزار تومان و ۱۰۰۰ تومان کاهش قیمت به ترتیب ۱۶۸ هزار تومان و ۸۶ هزار تومان فروخته شد. از قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار نیز ۲۶۰۰ تومان کاسته شد و تا حد ۱۴۶ هزار و ۸۰۰ تومان پایین آمد.

در بازار ارز نیز تداوم سیاست کنترلی بانک مرکزی قیمت دلار آمریکا با ۱۰ تومان کاهش قیمت به نرخ ۱۰۶۵ تومان رسید. این در حالی است که صرافان موظف بودند دیروز دلار آمریکا را ۱۰۴۷ تومان بفروشند. قیمت یورو نیز که طی چند روز اخیر تحت سیاست قیمتی بانک مرکزی قرار گرفته با ۵ تومان افزایش در بازار آزاد به نرخ ۱۴۸۵ تومان و در صرافی‌ها با نرخ دولتی ۱۴۶۰ تومان به فروش رسید. پوند انگلیس نیز دیروز با افت شدید ۶۰ تومانی قیمت تا ۱۷۱۰ تومان ارزان شد. کاهش شدید بودجه در این کشور که از جنگ جهانی دوم تاکنون بی‌سابقه بوده و احتمال اعتراضات سیاسی و اجتماعی را نیز در پی خواهد داشت، از جمله دلایل افت قیمت پول این کشور برشمرده می‌شود. پول ژاپن نیز با ۲۰ تومان کاهش به ازای هر یکصد ین آن دیروز تا ۱۳۱۰ تومان پایین آمد.

با بالاگرفتن مباحث مربوط به مناقشات ارزی بین کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته، ارزش پول برخی دیگر از کشورها به نحو چشمگیری پایین آمده است. دلار کانادا۲۵ تومان دیگر از ارزش خود را در بازار ارز روز گذشته کشور از دست داد تا به نرخ فروش ۱۰۷۰ تومان برسد. ارزش دلار کانادا همواره از ارزش دلار استرالیا بالاتر بوده است، در حالی که نرخ دلار استرالیا ۱۱۰۰ تومان در بازار معامله می‌شود. در بازارهای ارز بین‌المللی علاوه بر یوآن چین پول برزیل نیز با اعمال سیاست‌هایی توسط بانک مرکزی این کشور تا حد ۷۰۵۷/۱ در مقابل دلار افت کرده که نگرانی مقامات آمریکایی را در پی داشته است. در اجلاس گروه ۲۰ در کره‌جنوبی این مسایل با جدیت پیگیری می‌شود. کاستن از کسری ترازتجاری انگیزه اصلی کشورها از ارزش پول ملی خود است.

خاوری: میزان تقاضا در حراج سکه عادی است

رییس شورای هماهنگی مدیران‌عامل بانک‌های دولتی گفت: هرچند با نوسانات نرخ سکه میزان حراج آن در بانک کارگشایی افزایش یافته بود، اما اکنون میزان تقاضا عادی است.

«محمودرضا خاوری» در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا،‌ با بیان آنکه بانک کارگشایی آمادگی دارد تا در صورت نیاز سکه به بازار عرضه کند، اظهار داشت: هر چند هم اکنون این حراج روزانه یکبار انجام می‌شود، اما تقاضای زیادی وجود ندارد.

به گفته وی افزایش قیمت سکه به دلیل نوسان قیمت طلا در بازارهای جهانی است و تقاضای داخلی در این امر موثر نیست.

خاوری بابیان اینکه قیمت طلا در بازار‌های جهانی هر روز در حال افت‌وخیز است و این امر سبب شده تا مردم ریسک سرمایه‌گذاری را نپذیرند، درباره دلایل نوسانات قیمت طلا نیز گفت: علاوه بر آنکه، کشورها به دلیل بی‌اعتمادی به ارزهایی نظیر دلار تصمیم به ذخیره کردن طلا گرفته‌اند، استخراج طلا نیز کاهش یافته و این امر در نهایت بر قیمت طلا تاثیر گذار بوده است. رییس شورای عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی درباره وضعیت دلار در بازار آزاد ارز کشور نیز گفت: هر چند مشکل حوالجات رفع شده، اما تقاضای موجود برای خرید دلار در بخش اسکناس کاذب است. به گفته وی، فعالان اقتصادی می‌توانند با همراهی‌ای که بانک مرکزی با نظام بانکی کشور انجام می‌دهد، نیاز خود را رفع کنند.

وی گفت: بانک مرکزی و نظام بانکی با مدیریت شناور ارز به سفته‌بازان اجازه مداخله در بازار را نخواهند داد.

خاوری با بیان آنکه باید از تمام ابزارهای مالی نظیر حواله و ارز مسافری برای تامین نیازهای ارزی فعالان اقتصادی بهره‌گیری کنیم، ‌گفت: سفته‌بازانی که متضرر شده‌اند، سعی می‌کنند که جو بازار را تغییر دهند، ولی با توجه به سیاست‌هایی که در پیش است به طور حتم بیش از این متضرر می‌شوند. خاوری اظهار داشت: نرخ دلار به طور قطع بازهم در بازار کاهش خواهد یافت، افرادی که برای خرید دلار با نرخ‌های موجود فشار وارد می‌کنند، پشیمان خواهند شد و زیان خواهند دید، کما اینکه در حال حاضر نیز زیان دیده‌اند. رییس شورای عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی با بیان اینکه این زیان‌دیدگان سعی در مداخله در بازار دارند و می‌خواهند بازار ارز را نامطلوب و مغشوش جلوه دهند، افزود: اما بانک مرکزی با قوت و قدرت عمل می‌کند و نظام بانکی نیز کاملا همراه با بانک مرکزی است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این موضوع صحت دارد که بانک مرکزی تنها نیمی از تقاضای صرافی‌ها برای دریافت دلار را پاسخ می‌دهد، اظهار داشت: با توجه به سیاست‌ها، بانک مرکزی بازار ارز را مدیریت و دلار به بازار عرضه می‌کند و کمبودی از این نظر در بازار احساس نمی‌شود و به طور قطع آنچه که لازم باشد، عرضه خواهد شد. خاوری تقاضای موجود در بازار ارز را کاذب و غیرواقعی دانست و افزود: این در حالی است که فعالان اقتصادی از طریق نظام بانکی که با بانک مرکزی همراهی می‌کند، می‌توانند نیازهای ارزی خود را تامین کنند.

مدیرعامل بانک ملی در ادامه تاکید کرد که بانک مرکزی و نظام بانکی با توجه به مدیریت شناور نرخ ارز اجازه مداخله در بازار را به سفته‌بازان نخواهند داد، تا براین اساس قیمت‌ها در بازار ارز واقعی شود. خاوری از تامین ارز مورد نیاز مسافران از طریق نظام بانکی و صرافی‌ها خبر داد و درباره ثابت بودن نرخ دلار در روزهای اخیر و عدم کاهش آن به نرخ پیش‌بینی شده گفت: بانک مرکزی برای این منظور به میزان تقاضا، نرخ ارز و غیره توجه می‌کند. صرافی‌های بانکی نیز بر اساس سیاست‌های بانک مرکزی عمل می‌کنند. به گفته وی برای رفع نیازهای ارزی صادرکنندگان نیز اقدام‌های اساسی صورت گرفته است، به نحوی‌که ارز در خارج از کشور از صادرکنندگان خریداری و در داخل کشور به آنها ریال عرضه می‌شود و اگر ارز مورد نیاز آنها باشد از طریق حواله‌جات بانکی در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

وی در پایان تصریح کرد: صادرکنندگانی که نیاز به ارز دارند، می‌توانند از طریق حواله نیاز خود را برطرف کنند.