یک استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شرکت‌های بیمه‌ای باید تمام توان خود را در استاندارد‌سازی خدمات انجام دهند، گفت: شرکت‌های داخلی با ادامه روند فعلی توان رقابتی مناسبی را در مقایسه با شرکت‌های بیمه‌ای فعال در بازارهای بین‌المللی نخواهند داشت.

مهدی جعفری در گفت‌وگو با باشگاه خبری «توانا» اظهار داشت: شرکت‌های بیمه‌ای کشور هر روز با کاهش بیمه‌گذاران و مشتریان خود مواجه می‌شوند که از جمله دلایل آن عدم استانداردسازی در عملکرد شرکت‌های بیمه در سطح کشور است. وی گفت: برخی از شرکت‌های بیمه‌ای در ‌سال‌های مختلف توانسته‌اند با استانداردسازی‌های مناسب شعب خود را گسترش دهند به صورتی که آنها با ارائه خدمات با کیفیت و مناسب به تمام مردم استاندارد‌سازی را اجرا کرده‌اند، اما این امر تنها محدود به چند شرکت است.

این استاد دانشگاه با اشاره به بحث مدیریت کیفیت در ارائه خدمات بیمه‌ای، اظهار داشت: ایجاد چنین مدیریتی در سطح شرکت‌های بیمه‌ای به واسطه تضمین کیفیت خدمات ارائه شده امکان پذیر است.

وی در پاسخ به این سوال که چرا در صنعت بیمه استانداردسازی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: صنعت بیمه کشور هنوز رقابتی و آزاد نشده به صورتی که همه از یکسری قوانین ثابت تبعیت می‌کنند که این امر باعث عدم ایجاد بازار رقابتی مناسب برای شرکت‌های بیمه‌ای شده است.

شرکت‌های بیمه‌ای باید در جامعه به یک برند تبدیل شوند

جعفری استاندارد‌سازی خدمات ارائه شده را منشا تفاوت برخی از شرکت‌های بیمه‌ای در جذب مشتریان دانست و افزود: این شرکت‌ها با اعتماد بیشتری که به مشتریان خود جهت ارائه خدمات با کیفیت و مطلوب می‌دهند، توانسته‌اند در میان سایر شرکت‌های بیمه‌ای موفق و در این صنعت دارای «برند» خاص شوند.

وی از جمله مشکلات صنعت بیمه را در حال حاضر عدم استانداردسازی مناسب عنوان کرد و گفت: بیشتر شرکت‌های بیمه‌ای با اقدامات مصلحتی و سلیقه‌ای در اجرای قوانین باعث عدم بروز استاندارد‌سازی در این صنعت شده‌اند که این امر صنعت بیمه را دچار مشکل کرده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شرکت‌های خارجی دارای یک چارچوب و استاندارد در قوانین خود هستند، خاطرنشان کرد: شرکت‌های بیمه‌ای در سطح جهان با آگاهی مناسبی که به مشتریان نسبت به حقوق و تعهدات خود ارائه داده‌اند، سبب شده است یک استاندارد سازی مطلوبی داشته باشند که این امر باعث موفقیت آنها در مقایسه با شرکت‌های داخلی کشور شده است.

وی به منظور اصلاح استانداردسازی در صنعت بیمه استخراج برخی از شاخص‌های کلان و اساسی در جامعه را پیشنهاد کرد و افزود: برای پیشبرد یک صنعت به خصوص صنعت بیمه ابتدا باید یکسری شاخص‌های نامناسب از سطح جامعه خارج شود و با جایگزینی شاخص‌های مطلوب یک سیستم، طراحی و اعمال شود.