بررسی مجموع تراکنش‌های انجام شده توسط خودپردازها و پایانه‌های فروش و همچنین تعداد تراکنش‌هایی که توسط مرکز شتاب مدیریت شده نشان می‌دهد شرکت خدمات انفورماتیک به عنوان متولی شتاب در بهار امسال بالغ بر ۳۱۹ میلیارد ریال از محل کارمزد تراکنش‌های مرکز مذکور درآمد کسب کرده است. به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک بر اساس گزارش‌های بانک مرکزی، طی سه ماه بهار امسال تجهیزات پرداخت الکترونیک بالغ بر ۷۰۸ میلیون تراکنش انجام دادند که از این میزان ۵/۴۰۳ میلیون تراکنش به وسیله شبکه خودپرداز، ۸/۸۹ میلیون تراکنش به وسیله پایانه‌های فروش و ۸/۲۱۴ میلیون تراکنش نیز توسط پایانه‌های شعب انجام شده است.

بنا براین گزارش، تعداد تراکنش انجام شده در فروردین ماه امسال بالغ بر ۲۲۱ میلیون و ۹۷ هزار تراکنش بوده که از این میزان ۱۲۶ میلیون و ۹۶ هزار تراکنش به وسیله خودپردازها، ۲۳ میلیون و ۱۹۴ هزار تراکنش توسط پایانه‌های فروشگاهی و ۷۱ میلیون و ۸۰۸ هزار تراکنش توسط پایانه‌های شعب شبکه بانکی انجام شده است. در ماه مذکور مجموع تراکنش‌های انجام شده به وسیله شبکه خودپرداز و کارتخوان ۱۴۹ میلیون و ۲۸۹ هزار تراکنش بوده که در نتیجه نسبت استفاده مردم از خودپرداز به پوز برابر ۵/۸۴ درصد به ۵/۱۵ درصد بوده است.

بنابراین گزارش در اردیبهشت ماه مجموع تراکنش‌های انجام‌شده توسط تجهیزات پرداخت با ۷/۱۸ درصد رشد نسبت به ماه قبل از آن، به ۲۴۱ میلیون و ۶۸۰ هزار تراکنش رسید که از این میزان ۱۳۸ میلیون و ۲۴۲ هزار تراکنش توسط خودپردازها، ۳۱ میلیون و ۷۲۹ هزار تراکنش توسط پایانه‌های فروش و ۷۱ میلیون و ۳۳۱ هزار تراکنش توسط پایانه‌های شعب انجام شده است.

همچنین مجموع تراکنش‌های انجام شده توسط شبکه‌های خودپرداز و کارتخوان در اردیبهشت برابر ۱۶۹ میلیون و ۹۷۱ هزار تراکنش بوده که در نتیجه نسبت استفاده مردم از خودپرداز به پوز برابر ۴/۸۱ به ۶/۲۲ درصد است.

این گزارش می‌افزاید، در خردادماه مجموع تراکنش‌های انجام شده توسط تجهیزات پرداخت الکترونیک با ۸/۱ درصد رشد نسبت به اردیبهشت ماه به ۲۴۵ میلیون بار رسید که از این میزان ۱۳۹ میلیون و ۱۵۳ هزار تراکنش توسط خودپردازها، ۳۴ میلیون و ۸۸۰ هزار تراکنش توسط پایانه‌های فروش و ۷۱ میلیون و ۶۴۷ هزار تراکنش توسط پایانه‌های شعب انجام شده است.

در همین حال مجموع تراکنش‌های انجام شده توسط شبکه خودپرداز و پایانه‌های فروشگاهی در خردادماه برابر ۱۷۴ میلیون و ۳۴ هزار بار بوده که در نتیجه نسبت استفاده مردم از خودپرداز به پوز معادل ۸۰ به ۲۰ درصد است.

عملکرد شتاب

میزان تراکنش‌هایی که توسط شبکه شتاب انجام شده با مجموعه تراکنش‌های انجام شده دارای تفاوت اساسی است.

بنابراین، در حالی که مجموع تراکنش‌های انجام شده توسط خودپرداز و POS در خرداد ماه گذشته بالغ بر ۱۷۴ میلیون و ۳۴ هزار تراکنش بوده، اما مجموع تراکنش‌هایی که از سوی شبکه شتاب در ماه مذکور پشتیبانی شده ۱۲۷ میلیون و ۷۶۷ هزار تراکنش بوده است. به عبارتی تراکنش‌های مدیریت شده از سوی شتاب برابر ۴/۷۳ درصد کل تراکنش‌های انجام شده توسط خودپرداز وPOS است. در اردیبهشت ماه نیز تراکنش‌های انجام شده توسط شتاب معادل ۱۱۴ میلیون و ۸۴۲ هزار تراکنش بود که این رقم ۶۸ درصد کل تراکنش‌های انجام شده توسط خودپردازها و پوزها در ماه مذکور است.

اما به دلیل اینکه بانک مرکزی تعداد تراکنش‌های پشتیبانی شده از سوی مرکز شتاب در فروردین را اعلام نکرد، بنابراین اگر فرض کنیم که به طور متوسط تراکنش‌های مورد پشتیبانی شتاب حدود ۷۰ درصد کل تراکنش‌های انجام شده توسط خودپردازها و پایانه‌های فروش در ماه‌های بهار است در نتیجه تعداد تراکنش‌های مدیریت شده توسط شتاب در فروردین رقمی‌برابر ۱۰۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تراکنش بوده است.

بنابراین گزارش، مجموع تراکنش‌های مدیریت شده توسط شبکه شتاب در بهار معادل ۳۴۷ میلیون بار است که با توجه به نسبت استفاده مردم از خودپرداز به پوز معادل ۸۲ درصد به ۱۸ درصد به نظر می‌رسد در بهار امسال ۲۸۴ میلیون تراکنش توسط خودپردازها و ۶۳ میلیون توسط پایانه‌های فروش انجام شده است. بر این اساس از آنجا که مرکز شتاب بابت هر تراکنش خودپرداز ۱۰۱۳ ریال و بابت هرتراکنش پایانه فروش ۵۰۰ ریال کارمزد دریافت می‌کند در نتیجه برآورد می‌شود درآمد شرکت خدمات در سه ماه اول امسال از محل کارمزد تراکنش‌های خودپردازها ۷/۲۸۷ میلیارد ریال و از محل کارمزد تراکنش‌های پایانه‌های فروشگاهی ۵/۳۱ میلیارد ریال است که مجموع درآمد از دو محل مذکور در بهار امسال حدود ۲/۳۱۹ میلیارد ریال برآورد می‌شود.