یک کارشناس:
سیاست انقباضی بانک مرکزی دلیل کاهش نرخ تورم است
یک اقتصاددان گفت: در بحث کاهش نرخ تورم دلایل بسیاری میتواند نقش داشته باشد، ولی به نظر من، آنچه بیش از همه منجر به کاهش نرخ تورم شده، سیاستهای انقباضی بانک مرکزی است.
محمدعلی خطیب در گفتوگو با خبرگزاری فارس به تشریح علل کاهش تورم و روش کاهش این نرخ پرداخت.
بررسی علل کاهش نرخ تورم نیازمند کارشناسی است
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که دلیل کاهش نرخ تورم را چه میدانید، اظهار داشت: در خصوص علل کاهش نرخ تورم اعلامیاز سوی بانک مرکزی باید کار کارشناسی صورت گیرد که به واقع چه عواملی در شکلگیری این رقم نقش داشتهاند.
وی افزود: کاهش هزینههای دولت، کاهش نقدینگی، سیاستهای انقباضی بانک مرکزی، رکود و... دلایلی هستند که هر یک ممکن است باعث کاهش نرخ تورم شده باشند. خطیب اضافه کرد: از نظر من یکی از مهمترین دلایل کاهش نرخ تورم فعلی، سیاستهای انقباضی بانک مرکزی است. عدم اعطای تسهیلات بانکی و کاهش قدرت اعتبار دهی بانکها، با تاثیر بر حجم نقدینگی در کاهش تورم موثر بوده است. وی افزود: کاهش هزینههای دولت ناشی از کاهش درآمدهای نفتی و درآمدهای دولت نیز از دیگر دلایلی است که میتواند در این خصوص موثر باشد. عضو هیات علمیدانشگاه آزاد اسلامیبا تاکید بر اینکه اقتصاد ایران دچار تورم رکودی است، گفت: هر بار یکی از این دو، بیشتر از دیگری جلوه میکند، این بار رکود به دلایل مختلفی همچون کاهش سرمایهگذاری و کاهش تقاضا و محدودیتهای اعتباری بیشتر جلوه کرده است.
خطیب با اشاره به انتقادهای وارده به آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی در خصوص نرخ تورم گفت: تا زمانی که بانک مرکزی به استقلال نرسد، همیشه این شبهه وجود دارد که آمار اعلامیآن متاثر از بحثهای سیاسی و دخالت دولت است.
وی افزود: از زمانی که بانکها دولتی شده و در ۵ شبکه بانکی تجمیع شدند، زمینه عدم استقلال بانک مرکزی فراهم شد. این روند تاکنون ادامه داشته و در شرایطی نیز این وضعیت تشدید شده است. این استاد دانشگاه گفت: اگر بانک مرکزی مستقل شود میتواند سیاستهایی اعمال کند که گاه ممکن است در تعارض با سیاستهای دولت باشد. وی تاکید کرد: ضمن استقلال بانک مرکزی باید شورای عالی پول و اعتبار نیز به فعالیتهای خود قوت و وسعت بیشتری بخشد و به ارائه آمار و ارقام بپردازد که بار کم اعتمادی آن کمتر از شرایط حاضر باشد. این استاد دانشگاه مدعی شد: آغاز بیاعتمادیها به آمار بانک مرکزی از زمانی بود که اجاره بهای مسکن و به طور کلی شاخصهای مسکن از جمله قیمت آن از لیست کالاهای مورد استفاده در سبد خانوار خارج شد. در آن زمان، استدلال بر این بود که نوسانات قیمت مسکن زیاد است و تاثیر زیادی بر قیمتها میگذارد؛ بنابراین باید از این مجموعه خارج شود. وی افزود: این مساله را باید آغاز بیاعتمادی به آمار بانک مرکزی دانست. به گزارش فارس، اخیرا رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده بود که مسکن یکی از بیشترین سهمها را به میزان یک سوم در سبد تورم دارد. خطیب به تعریف بیکاری اشاره کرد و اظهار داشت: از دیگر نمونهها، تعریفی بود که از بیکاری ارائه شد. بر اساس تعریف جدید، حتی اگر کسی یک ساعت هم کار کند شاغل حساب میشود و با چنین تعاریفی، به ارائه تفاسیر و آمار اقدام میشود.
ارسال نظر