ارائه تسهیلات توسط صندوق ضمانت صادرات

فاطمه بهادری

سیدعلی: صندوق هم مانند بانک توسعه صادرات نباید خصوصی شود

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات در خصوص ادغام بانک توسعه صادرات و صندوق ضمانت صادرات گفت: به‌رغم آنکه صندوق مطابق اساسنامه می‌تواند هم تسهیلات صادراتی اعطا نماید وهم تضامین لازم را برای پوشش ارائه دهد، این دو نهاد فعالیت‌های موازی انجام نمی‌دهند. ضمنا توجه به این نکته ضروری است که صندوق خدمات خود را به همه بانک‌ها ارائه می‌کند و این امر مختص بانک توسعه صادرات نیست.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه باید۲۰ میلیارد دلار صادرات به ۵۰ میلیارد دلار واردات کشور نزدیک شود و تراز تجاری مان بدون نفت متعادل شود. تمرکز صندوق باید بر روی افزایش سرمایه باشد. وی در ادامه به برخی نمونه‌های بین‌المللی اشاره داشت و گفت: به‌رغم آنکه اگزیم بانک در کشور‌های ژاپن، چین، هند و کره وجود دارد، نهادهای جداگانه‌ای نیز همانند صندوق تاسیس شده تا به بهبود وضعیت صادرات کشورشان کمک کنند.

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات در مورد خصوصی شدن صندوق اظهار داشت: همان‌گونه که بانک توسعه صادرات خصوصی نشد، صندوق هم نباید خصوصی شود؛ زیرا وظایف این صندوق براساس قانون برنامه چهارم و پنجم بیشتر حاکمیتی است و موضوع تصدی‌گری مطرح نیست. در عین اینکه کسی خواستار سهام صندوقی که ریسک صادرتی را پوشش می‌دهد، نیست. وی ادامه داد: وزارت امور اقتصادی و دارایی صندوق را در اولویت خصوصی‌سازی قرار نداده است.

مصوبات شورای عالی صادرات

سیدعلی در خصوص مصوبات اخیر شورای عالی صادرات اظهار داشت: در حدود ۴۰ درصد از مصوبات مربوط به صندوق ضمانت صادرات است.

وی ادامه داد: افزایش سرمایه صندوق، تقلیل کارمزدها به اختیار هیات‌مدیره، خروج صندوق از روند خصوصی‌سازی، تهاتر جایزه‌های صادراتی تضمین شده با تضامین صندوق و ارائه تسهیلات صادراتی توسط صندوق (فعالیت بانکی صندوق همچون گذشته) از جمله مصوبات شورای عالی صادرات است.

هجینگ ارزی

مدیرعامل صندق ضمانت صادرات اظهار داشت: هجینگ ارز به ریال مشکل است.

وی ادامه داد: به علت تورم و تضعیف دلار، هجینگ ارز به ریال مشکل است کسانی که بخواهند هج کنند باید یا نرخ‌های بالاتر را در نظر بگیرند یا با نرخ متداول تضامین لازم را از بانک مرکزی اخذ کنند.

حذف وزیر بازرگانی از ترکیب شورای پول و اعتبار

وی با انتقاد از حذف وزیر بازرگانی از ترکیب شورای پول و اعتبار که در مصوبات کمیسیون تلفیق مجلس آمده است، گفت: زمانی که وزیر بازرگانی متولی صادرات و واردات است و نرخ ارز مستقیما براین بخش تاثیرگذار است، حذف وی به عنوان متولی مناسب نیست.

نرخ ارز

سیدعلی با تاکید بر اینکه، باید هر نوع تصمیم در تغییر سبد بسیار منطقی و با در نظر گرفتن درصد‌های ارزی سبد باشد، افزود: در چند هفته گذشته نرخ برابری یورو به دلار ۱۹/۱بود که امروز به ۲۹/۱رسیده است. اگر در آن زمان ترکیب سبد عجولانه تغییر می‌کرد، حالا هم سبد ارزی کشور دچار ضرر می‌شد.

وی در خصوص نرخ ارز اظهار داشت: واردات در کشور ارزان است و تعرفه‌ها به تنهایی نمی‌تواند بازدارنده باشد.

پوشش صادرات

وی با بیان اینکه حجم صادرات در سال ۸۳ و۸۴ حدود ۵/۷میلیارد دلار بوده که در سال گذشته به ۲۰ میلیارد دلار رسیده است، افزود: در دو تاریخ ذکر شده، پوشش صندوق ضمانت صادرات ۶۲ میلیون دلار و ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بوده که رشدی ۴۰ برابری را شاهد بوده است.

سیدعلی یکی از دلایل رشد پوشش صادراتی را، تحت پوشش قرار گرفتن بخش پتروشیمی دانست که حدود ۵۰ درصد پرتفوی صندوق را افزایش داده است.

به گفته وی، پوشش صادراتی صندوق بدون بخش پتروشیمی ۲۲ برابر سال‌های قبل است.

وی ارتباط صندوق ضمانت با سایر بانک‌ها و فعال شدن برخی بانک‌ها در امر صادرات، آشنایی صادرکنندگان با صندوق، رکود جهانی، کاهش کارمزدها از سه به حداکثر دو درصد را از جمله عوامل رشد پوشش‌های صندوق اعلام کرد.

مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ادامه داد: سود صندوق در سال گذشته ۷۰ میلیارد تومان بوده است. سرمایه صندوق نیز در حال حاضر ۱۴۰ میلیارد تومان (۱۴۰ میلیون دلار) است که انتظار می‌رود با تصویب تبدیل سپرده‌های دولت به سرمایه، این رقم به ۲۰۰میلیون دلار می‌رسد.

وی افزود: افزایش صادرات مستلزم عزم ملی است. به این معنا که اگر تولید کالایی در داخل کشور کاهش یافت، موجب قطع صادرات نشود تا مشتری خارج کشور نیز از دست نرود.

سیدعلی در خصوص گسترش پوشش‌های ریسک صادرکنندگان اظهار داشت: پوشش ریسک صندوق افزایش یافته؛ اما برخی شرکت‌های بزرگ همچون پتروشیمی و ذوب‌آهن در سال جاری تحت پوشش‌های بیمه‌ای صندوق قرار نگرفتند. وی با ارائه یک مثال در توضیح علت این مساله اظهار داشت: برخی تصور می‌کنند بیمه مجدد خودرویی که تصادفی نداشته، تنها یک هزینه است.