پرونده هجینگ ارزی روی میز شورای پول و اعتبار

مدیر عامل بانک توسعه صادرات از اتمام بررسی پرونده راه‌اندازی سیستم «هجینگ ارزی به ریالی» در شورای فقهی بانک مرکزی و ارائه آن به شورای پول و اعتبار خبر داد. کوروش پرویزیان در گفت‌وگو با خبرگزاری «فارس» در مورد آخرین وضعیت راه‌اندازی سیستم «هجینگ ارزی به ریالی»‌ اظهار داشت: در شورای فقهی بانک مرکزی دستورالعملی برای هجینگ ارزی به تصویب رسیده و طبق آخرین صحبت‌ها با مسوولان بانک مرکزی قرار بود این پرونده به شورای پول و اعتبار ارسال شود.

وی ادامه داد: بعد از این مرحله هنوز خبری درباره نتایج حاصل از بررسی پرونده هجینگ ارزی از سوی مسوولان اعلام نشده است و ما منتظر ابلاغیه مصوبه بانک مرکزی در مورد اجرای هجینگ ارزی هستیم.

مدیر عامل بانک توسعه صادرات با تاکید براینکه هجینگ ارزی باید در شورای پول و اعتبار نهایی و ابلاغ شود، تصریح کرد: ظاهرا دستورالعمل جدیدی توسط حوزه صادرات بانک مرکزی تهیه و به شورای فقهی ارائه شده و در آنجا مصوبه‌ای صادر شده که برای نهایی شدن باید مصوبه شورای پول و اعتبار صادر شود.

این فعال شبکه بانکی ادامه داد: فعلا این پرونده در بانک مرکزی باقی مانده و این بانک باید مصوبات مربوط به هجینگ ارزی را ابلاغ کند.

وی گفت: هنوز ورود هجینگ ارزی به شبکه بانکی عملیاتی نشده است، بانک‌ها منتظر ابلاغ بانک مرکزی هستند که البته به خاطر سنگین و سخت بودن این پرونده تصویب آن زمان می‌برد.

مزیت ورود «هجینگ» به بازار پولی

پرویزیان در تشریح مزیت‌های ورود هجینگ ارزی به شبکه بانکی کشور اظهار کرد: با توجه به شرایط ارزی کشور «هجینگ ارزی» ابزار جدیدی برای کاهش و جبران ریسک تولید‌کننده و صادرکننده تلقی می‌شود.

به گفته وی، «هجینگ» در صورت تصویب شورای پول و اعتبار پوششی برای نوسانات نرخ ارز در مقابل ریال خواهد بود؛ البته باید تاکید کرد که هم‌اکنون مشکلی در مورد مبادلات ارز به ارز در شبکه بانکی وجود ندارد و فقط مشکل ارز به ریال در این بازار مشاهده می‌شود. مدیر عامل بانک توسعه صادرات تصریح کرد: به دلیل وجود نوسانات در بازار ممکن است «تولیدکننده» و «بانک عامل» تحت تاثیر قرار گیرند؛ به همین دلیل باید مکانیزمی ایجاد شود که این پوشش را برای مبادلات به‌وجود آورد و معاملات آتی ارز را امکان‌پذیر کند.

تنوع ارزی؛ الزامی که بانک‌ها دنبال می‌کنند

پرویزیان در مورد تاثیر بحران یورو در کشور نیز گفت: ارزش این نرخ در ۲ سال گذشته نیز دچار نوسان بود؛ اما هم‌اکنون از دو الی سه ماه قبل بیشتر تقویت شده است. مدیرعامل بانک توسعه صادرات تاکید کرد: بانک مرکزی مدیریت سبد ارزی را به‌عهده دارد و حوزه ارزی باید با توجه به شرایط موجود پاسخگوی وضعیت یورو

در سبد ارزی باشد. این فعال شبکه بانکی تصریح کرد: تنوع استفاده از ارزهای مختلف در سبد ارزی الزامی است که بانک‌ها و بانک مرکزی دنبال می‌کنند. این گزارش حاکی است هجینگ ارزی به عملیاتی گفته می‌شود که طی آن، تاجر برای اینکه از افزایش نرخ برابری ارز نسبت به پول ملی متضرر نشود، اقدام به خرید ارز زودتر از موعد می‌کند تا خود را در مقابل ریسک نوسانات نرخ ارز پوشش دهد.

به عبارت دیگر، هجینگ نوعی قرارداد آتی محسوب می‌شود که به معنی خنثی سازی ریسک موجود در یک بازار با استفاده از ریسک متضاد در بازاری دیگر است.

یکی از متداول‌ترین شقوق قراردادهای آتی برای مدیریت انواع ریسک‌ها، دور نگاه داشتن فعالان اقتصادی از ریسک‌های ناشی از نوسانات ارزش پول است که عموما در قالب ابزار هجینگ مدیریت می‌شود، شاید به همین دلیل بود که رییس کل بانک مرکزی سال گذشته در همایش روز صادرات به صادرکنندگان وعده راه‌اندازی سیستم «هجینگ ارزی به ریالی» را داد که در آن زمان مورد استقبال فعالان این بخش قرار گرفت، اما بعد از گذشت چند ماه از اعلام این وعده بهمنی هیچ خبری از سرانجام راه‌اندازی این سیستم در کشور یا اگر شفاف‌تر بگوییم در شبکه بانکی نیست.

حدود ۲ ماه قبل نیز سید عباس موسویان، عضو شورای عالی بانکداری اسلامی بانک مرکزی از تایید کلیات طرح هجینگ ارزی توسط شورای فقهی این بانک خبر داد و گفت: هم‌اکنون بخش ارزی بانک مرکزی در حال تدوین آیین‌نامه‌های اجرایی آن است.

اما از آن زمان تا‌کنون هیچ مقامی در مورد تدوین یا عدم تدوین آیین‌نامه‌های اجرایی «هجینگ ارزی» خبری را اعلام نکرده بود.