ابلاغ حذف بخشنامه ضمانت خانوادگی در هفته جاری

عکس: حمیدجانی‌پور

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار مبنی بر حذف ضمانت فرزندان تحت تکفل از آیین‌نامه وصول مطالبات معوق بانکی، از ابلاغ این مصوبه به بانک‌های کشور در روزهای ابتدایی هفته جاری خبر داد. محمود بهمنی در گفت‌وگو با فارس‌ در تشریح جزئیات حذف بخشنامه ضمانت خانوادگی در شورای پول و اعتبار، اظهار داشت: در بند ۱۴ آیین‌نامه وصول مطالبات معوق قید شده بود فرزندانی که به سن قانونی نرسیده‌اند نیز باید این ضمانت‌نامه را امضا کنند که این قسمت طبق مصوبه شورای پول و اعتبار حذف شد.

وی گفت: ضمانت فرزندان تحت تکفل در ضمانت خانوادگی حذف شد. رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: شورای پول و اعتبار این مصوبه را تصویب کرد و ظرف سه روز آینده به بانک‌ها ابلاغ خواهد شد. بهمنی با تاکید بر اینکه مصوبات شورای پول و اعتبار ظرف ۲ الی سه روز پس از تصویب به بانک‌ها ابلاغ خواهد شد، در مورد در نظر گرفتن جایگزینی برای بخشنامه ضمانت خانوادگی افزود: از طریق تضامین و وثایق دیگر، بانک‌ها نیازی به تضمین افراد تحت تکفل ندارند.

رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بانک‌ها هیچ نگرانی از حذف ماده ۱۴ ضمانت خانوادگی ندارند، تصریح کرد: زمانی که وثایق و تضامین کافی باشد دیگر نیازی نیست که فرزند یک خانواده ضمانت‌نامه را امضا کند. به گزارش فارس، شورای پول و اعتبار در آخرین جلسه خود که هفته گذشته برگزار شد، تصمیم به حذف بخشنامه ضمانت خانوادگی از آیین‌نامه وصول مطالبات معوق بانکی گرفت.

اجرای این آیین‌نامه از سال گذشته مورد اعتراض شدید تولید‌کنندگان و صنعتگران بخش خصوصی قرار گرفته بود؛ اما بانک مرکزی تاکنون هیچگاه به حذف این بخشنامه رضایت نداده بود. بر اساس ماده ۱۴ آیین‌نامه وصول مطالبات معوق بانکی، موسسات اعتباری موظف می‌شدند به منظور کاهش مطالبات معوق و افزایش امکان وصول اقساط، از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه قراردادهای اعطای تسهیلات بانکی را به گونه‌ای منعقد نمایند که مشتری، افراد تحت تکفل وی، ضامن یا ضامنین با شرط ضمن عقد به طور غیر قابل رجوع به موسسه اعتباری اختیار دهد که هر گونه مطالبات خود اعم از مستقیم یا غیر مستقیم را پس از سررسید و در صورت عدم‌پرداخت از موجودی هر یک از حساب‌ها (ریالی و ارزی)، اموال و اسناد آنان نزد موسسه اعتباری یا سایر موسسات اعتباری راسا و بدون نیاز به حکم قضایی یا اجرایی برداشت نموده و به حساب بدهی مشتری منظور نماید. در صورتی که وجوه به صورت ارزی باشد، موسسه اعتباری آن را برداشت و به نرخ روز محاسبه می‌نماید. مشتری، افراد تحت تکفل وی، ضامن یا ضامنین در صورت اقدام موسسه اعتباری به شرح یاد شده، حق هر گونه اعتراض و طرح دعوی را از خود سلب می‌نماید. موسسات اعتباری موظفند در صورت تعویق مطالبات، مراتب را به بانک مرکزی اعلام نماید و بانک مرکزی بلافاصله دستور لازم را به موسسات اعتباری مربوط اعلام می‌نماید. بر اساس این بند از آیین‌نامه وصول مطالبات معوق بانکی، موسسات اعتباری موظف می‌شدند پس از دستور بانک مرکزی نسبت به انسداد حساب‌های بدهکار و برداشت از آنها به میزان بدهی مشتری و واریز به موسسه اعتباری ذی‌نفع اقدام نمایند.