آثار تورم تک‌رقمی‌در اقلام ضروری دیده نمی شود

عکس: نگار متین‌نیا

مدیر عامل بانک تات با بیان اینکه کاهش قیمت در شهرها مشاهده نمی‌شود، گفت: کاهش و تک‌رقمی‌شدن نرخ تورم ناشی از کاهش قیمت کالاهای لوکس بوده و به معنای ارزان شدن کالاهای مصرفی دهک‌های پایین نیست.

زمانی که رییس کل بانک مرکزی نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به اردیبهشت سال‌جاری را ۹/۹ درصد اعلام کرد و سرانجام موفق شد در آمارها تورم را تک رقمی‌کند، موج عظیمی‌از توجه‌ها به این گفته بهمنی جلب شد و البته سوالات بسیاری مطرح شد، از جمله اینکه رییس کل بانک مرکزی از چه طریقی توانست بالاخره وعده تورم تک رقمی‌را که از ابتدای انتصاب وی به ریاست ساختمان شیشه‌ای میرداماد بر آن تاکید می‌کرد، به منصه ظهور برساند.

از طرفی به‌‌رغم اینکه آقای رییس کل تورم را تک رقمی‌اعلام کرد، اثرات این کاهش تورم کمتر در سطح شهرها و معیشت مردم مشاهده می‌شود و مردم تک رقمی‌شدن این شاخص مهم و خبرساز اقتصادی را آن طور که باید و شاید احساس نمی‌کنند.

در همین ارتباط تحلیل مدیر عامل بانک تات را جویا شدیم.

سید بهاءالدین حسینی هاشمی‌در گفت‌وگو با فارس علت عدم احساس افزایش قدرت خرید مردم یا عدم احساس کاهش ارزش پول و مشاهده افزایش قیمت‌ها در زمان اعلام تورم تک‌رقمی‌را به این معنا دانست که تورم هم‌اکنون هم وجود دارد، ولی امسال ۹/۹ درصد بیشتر از گذشته خواهد شد.

وی ادامه داد: حالت مذکور به این معنا است که «داغی» تورم سال گذشته، افزایش قیمت‌ها و فشار ناشی از این تغییرات در سال جاری هم وجود دارد، ولی امسال ۹/۹ درصد به آنها اضافه خواهد شد.

کاهش قیمت در شهرها مشاهده نمی‌شود

مدیرعامل بانک تات با تاکید بر اینکه هیچ وقت کاهش قیمت‌‌ها در سطح شهر مشخص نمی‌شود، گفت: رشد تورم به جای ۱۵ درصد به ۹/۹ درصد رسیده است و به همین علت می‌توان گفت که در این حالت تورم وجود دارد و حتی به اندازه سال گذشته هم است ولی در سال جاری ۹/۹ درصد به آن اضافه شده است.

وی اضافه کرد: زمانی می‌توان کاهش قیمت یا افزایش قدرت پول را در جامعه احساس کرد که درآمد افزایش یافته باشد؛ اما اگر همزمان با کاهش رشد تورم، رشد درآمد وجود داشته باشد این احساس در جامعه شکل می‌گیرد که قدرت خرید مردم افزایش یافته است.

حسینی هاشمی‌با بیان اینکه آنچه در دنیا مورد اهمیت قرار می‌گیرد میانگین تورم است، افزود: فرض کنید متوسط درآمد سرانه کشور ۴ هزار دلار است، بنابراین کسانی که درآمد آنها کمتر از این سطح است، تغییر قیمت کالاهای مایحتاج عمومی‌را احساس می‌کنند، چرا که صاحبان درآمد کم فقط به قیمت این کالاها اهمیت می‌دهند.

کاهش تورم در ارزانی کالاهای لوکس مشاهده می‌شود

وی با تاکید بر اینکه ممکن است قیمت کالاهای فوق در سبد تورم تاثیر‌گذار باشد، تصریح کرد: کسانی که درآمد بالا دارند، به خاطر اهمیت کالاهای لوکس در سبد مصرفی این گروه، بیشتر از اقشار کم‌درآمد تغییرات این نوع از کالاها را احساس می‌کنند.

مدیرعامل بانک تات اضافه کرد: کسانی که درآمد متوسط به بالا دارند در شرایطی که تورم تک رقمی‌می‌شود قیمت کالاهای موجود در سبد مصرفی خود را کاهش یافته می‌بینند.

به گفته وی، افرادی که درآمد متوسط به پایین دارند بر اساس کاهش مایحتاج عمومی‌کالاها تغییرات قیمتی را احساس می‌کنند که هم‌اکنون قیمت بخش پایین کالاها تغییر نکرده است.

حسینی هاشمی‌تصریح کرد: مسوولان بانک مرکزی متوسط ۳۴۰ الی ۳۵۰ کالا را بر اساس وزن مصرف در محاسبه تورم لحاظ

می‌کنند.

وی تصریح کرد: در کاهش نرخ تورم به ۹/۹ درصد، قیمت کالاهایی مانند برنج، روغن، گوشت و سایر حبوبات ارزان نشده، ولی متوسط اقلام ۳۵۹ قلم کالا در تورم لحاظ شده است.