فراهم‌ شدن مقدمات رژیم ارزی واحد در منطقه

عکس: حمید جانی‌پور

رییس‌ کل بانک‌مرکزی خواستار پذیرش یک رژیم ارزی واحد در منطقه و پیمان‌های منطقه‌ای شد. محمود بهمنی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: پذیرش یک رژیم ارزی واحد، نرخ‌های بهره مشخص و هماهنگ و استفاده از ابزارهای مشترک در سیاست پولی است.

وی گفت: البته در حال حاضر هم مقدمات پذیرش این رژیم فراهم شده و به زودی اجرایی می‌شود.

او ادامه داد: این کار باعث حذف هزینه‌های تبادل ارزی و هزینه‌های اضافی ناشی از ریسک حرکات ناگهانی قیمت‌های ارز شده که یک عامل منفی در سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

رییس‌کل بانک مرکزی تاکید کرد: پذیرش یک رژیم ارزی واحد سطح اختلاف در قیمت‌های منطقه را کاهش می‌دهد که این امر به دلیل حذف فعالیت‌های سفته‌بازی روی پول‌های کشورهای منطقه خواهد بود. بهمنی سطح پایین تورم را که زیربنای اصلی ثبات و مدرن‌سازی اقتصاد است از عوامل موفقیت اجرای پول واحد دانست و افزود: تورم بالا در واقع یک مالیات اضافی است که می‌تواند در امر سرمایه‌گذاری عامل منفی محسوب شود.

استقبال بانک توسعه اسلامی‌ از خرید اوراق مشارکت ایران

رییس کل بانک توسعه اسلامی‌ با استقبال از پیشنهاد ایران برای خرید اوراق مشارکت منتشر شده توسط جمهوری اسلامی‌ از سوی این بانک، در این خصوص قول مساعد داد.

به گزارش برنا، احمد محمدعلی، رییس بانک توسعه اسلامی ‌در دیدار با دکتر سیدشمس‌الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان، با استقبال از طرح عرضه اوراق مشارکت ۱۱ میلیارد یورویی ایران در سالجاری میلادی، اظهار داشت: با شناختی که از مقامات جمهوری اسلامی ‌دارم، مطمئن هستم این اوراق دقیقا مطابق شریعت است و نیز مطمئن هستم اعضای هیات رییسه بانک توسعه اسلامی ‌با خرید بخشی از اوراق مشارکت منتشره از سوی ایران موافقت خواهند کرد.

وی افزود: مدارک مربوط به اوراق را از مسوولان بانک مرکزی ایران دریافت کرده و به زودی بعد از مطالعه و بررسی آنها، نظر بانک توسعه اسلامی ‌را جهت تسریع در فرآیند مشارکت فی مابین اعلام خواهیم کرد. رییس بانک توسعه اسلامی ‌تاکید کرد: یقینا مسوولان این بانک از خرید اوراق مشارکت دولت جمهوری اسلامی ‌استقبال می‌کنند و از شما بابت پیشنهادتان برای مشارکت در این امر قدردان هستند. وی همچنین از اعزام متخصصان این بانک به ایران طی هفته آتی به منظور ایجاد هماهنگی‌های لازم در این ارتباط خبر داد.

توقعات ایران از بانک توسعه اسلامی

حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان نیز در این دیدار، با یادآوری اینکه موقعیت دکتر محمدعلی به عنوان رییس بانک توسعه اسلامی، در سطح جهان منحصر به فرد است، به ذکر برخی توقعات جمهوری اسلامی‌ به عنوان یکی از مهم‌ترین سهامداران این بانک، از وی پرداخت.

وی افزود: بحران اخیر مالی جهان، فرصت مناسبی برای ترویج بانکداری اسلامی ‌است و من فکر می‌کنم باید از این فرصت استفاده بیشتری ببریم.

حسینی گفت: ما در این راستا، از موقعیت یک کشور اسلامی، تا به حال نهایت استفاده را برده‌ایم و تاکنون در هیچ همایشی در خصوص بانکداری در سطح دنیا شرکت نکرده‌ایم مگر آنکه نماینده ما، به تشریح اهمیت بانکداری اسلامی‌ پرداخته باشد.

وزیر اقتصاد ادامه داد: به طور مثال در اجلاسیه اخیر تهران، به رغم مقاومت برخی کشورهای عضو، پاراگرافی در بیانیه پایانی گنجاندیم مبنی بر اینکه کشورهای عضو صندوق توسعه اسلامی ‌باید اهتمام بیشتری به بحث بانکداری اسلامی ‌کنند و در آنجا استدلال کردیم که اگر شما به عضویت بانک توسعه اسلامی‌درآمده و پذیرفته‌اید که قواعد اسلامی ‌در سطح بین‌المللی سودمند هستند، پس باید در سطح ملی هم آن قواعد را بپذیرید. حسینی خطاب به محمدعلی افزود: می‌خواهم بگویم، حال که به لطف خداوند و در سایه مدیریت شما، بانک توسعه اسلامی ‌به عنوان پاکترین موسسه مالی و دارای بهترین رتبه‌ها در رنکینگ‌های اقتصادی شناخته شده است، باید تلاش بیشتری برای ترویج این نوع از بانکداری در سطح دنیا بکنیم. وی تاکید کرد: در این راستا، جمهوری اسلامی ‌کاملا در کنار بانک است و از هرگونه فعالیتی در این خصوص حمایت می‌کند.

وزیر اقتصاد کشورمان در ادامه سخنان خود با اشاره به تصمیم دولت جمهوری اسلامی ‌ایران برای انتشار۱۱ میلیارد یورو اوراق مشارکت در سال جاری میلادی، اظهار داشت: تاکید ما بر این است که اگر در این راستا با جهان خارج جهت تامین مالی ارتباط برقرار می‌کنیم، در چارچوب بانکداری اسلامی ‌و در حقیقت کمک به ترویج این نوع از بانکداری باشد.

وی افزود: ما تدابیر لازم را برای موفقیت این کار پیش‌بینی کرده‌ایم و فکر می‌کنیم بانک توسعه اسلامی‌ می‌تواند با مشارکت در آن کمک خیلی خوبی برای دستیابی به اهداف جمهوری اسلامی ‌ایران کند.

حسینی با بیان اینکه هم سود خوبی برای اوراق مشارکت مزبور پیش‌بینی شده و هم تضمین‌های لازم از سوی دولت برای آنها دیده شده است، خطاب به رییس بانک توسعه اسلامی‌گفت: شما با خرید این اوراق، همزمان دو کار مهم انجام می‌دهید، یکی اینکه جایی سرمایه‌گذاری می‌کنید که هم سودآوری مطمئن غیرربوی دارد و هم به کشوری که در جهت توسعه بانکداری اسلامی ‌در حال تلاش است کمک می‌کنید. وزیر اقتصاد در بخش دیگری از سخنان خود، ضمن تقدیر از کمک مهم بانک توسعه اسلامی ‌برای تامین منابع مالی خط آهن مشترک ایران و ترکمنستان، خواستار همکاری بیشتر مسوولان این بانک برای تسهیل فعالیت‌های تجاری کشورمان، به ویژه در ارتباط با پوشش‌های بیمه‌ای و نقل و انتقال پول از ایران به بانک توسعه اسلامی‌ و بالعکس شد.

وی همچنین خواستار دستور مساعد رییس بانک توسعه اسلامی ‌جهت تسریع در اجرایی شدن موافقتنامه تاسیس صندوق سرمایه‌گذاری مستغلات بین این بانک و مسوولان بانکی جمهوری اسلامی ‌شد.