شناور شدن نرخ سود، نظارت بیشتر بر بانک‌ها را می‌طلبد

خاوری گفت: در پی تعیین نرخ شناور سود بانکی، نظارت بانک مرکزی بر بانک‌ها افزایش می یابد.

محمود رضا خاوری مدیر عامل بانک ملی ایران در گفت‌وگو با موج با بیان نکات مثبت نرخ سود بانکی شناور، اظهار داشت: اگر نرخ سود بانکی سال ۸۹ به صورت شناور تعیین شود، باید نظارت بر بانک‌ها افزایش یابد.

وی افزود: در پی تعیین نرخ شناور سود بانکی در سال آینده، باید نظارت بانک مرکزی بر بانک‌ها بیشتر شود تا تخلفی صورت نگیرد.

مدیر عامل بانک ملی ایران با ارزیابی مثبت از تعیین نرخ سود بانکی به صورت سه ماه یکبار، تصریح کرد: اگر نرخ سود بانکی به تشخیص بانک‌ها باشد، ابزار کنترلی و نظارتی آن سنگین خواهد بود. خاوری تاکید کرد: اگر بتوانیم نرخ تورم را کنترل کنیم، خود به خود شناور بودن نرخ سود بانکی محقق خواهد شد.

وی همچنین در مورد تاثیرات اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها بر سیستم بانکی گفت: با اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها، نقدینگی افزایش پیدا می‌کند که این امر روی توان اعتباری بانک‌ها تاثیر می‌گذارد. به گفته وی، اگر توزیع نقدینگی به صورت کنترل شده و با کارت‌های نقدی صورت گیرد، اثر بخشی بیشتری را شاهد خواهیم بود.

نرخ سود باید سپرده‌گذاری در شبکه بانکی را تقویت کند

گردش پول از سپرده‌گذاران به گیرندگان تسهیلات که توسط بانک‌ها صورت می‌گیرد با اختلال همراه است.

جمشید عدالتیان، عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با ایلنا می‌گوید: «گردش پول از سپرده‌گذاران به گیرندگان تسهیلات مدتی است که دچار اختلال شده و منطق اقتصادی به آن حکمفرما نیست. امید است که شورای پول و اعتبار با به کارگیری نرخ سودهای مناسب، سپرده‌گذاران را ترغیب به سپرده‌گذاری در شبکه بانکی کند و از طرفی نرخی را به عنوان سود تسهیلات اعلام کند که بخش‌های تولیدی و صنعتی بتوانند هم به تولید کشور کمک کنند و هم به سود مناسب دست یابند.»

او در پاسخ به این پرسش که به نظر شما در تعیین نرخ سود به چه عواملی باید توجه شود، می‌گوید: «در تعیین نرخ سود برای صنعت به دو مساله باید توجه شود. اول رقابت‌پذیری صنایع با صنایع خارجی است. زمانی که صنایع خارجی با نرخ‌های سود ۲ تا ۳ درصدی می‌توانند از شبکه بانکی خود تسهیلات دریافت کنند، در حالی که در ایران با ۱۲ و ۱۳ درصد این امر امکان‌پذیر است، چگونه صنایع داخلی می‌توانند با واحدهای مشابه خارجی رقابت کنند. بنابراین رقابت ایرانی‌ها با خارجی‌ها به میزان زیادی کاهش می‌یابد.

عامل دوم در این مقوله که باید مورد توجه قرار گیرد، این است که برخی رشته‌ها مثل صنعت نمی‌توانند انتظار کسب سود ۲۴ درصدی داشته باشند، در حالی که باید ۱۲ درصد آن را نیز به شبکه بانکی بابت سود تسهیلات پرداخت کنند. بنابراین افراد جذب صنعت نمی‌شوند.»

او در ادامه از باوری می‌گوید که منجر به کاهش پرداخت تسهیلات به بخش صنعت شده است: «در حال حاضر چون معوقات شبکه بانکی بالا است و بانک‌ها ترجیح می‌دهند به بخش‌هایی وام دهند که برگشت آن وجوه به شبکه بانکی تا حد زیادی تضمین شده باشد.

بنابراین چون بخش قابل توجهی از معوقات مربوط به بخش‌های تولیدی و صنعتی است، این باور نزد بانک‌ها شکل گرفته که به صنعت وام ندهند. ادامه این روند فعالان اقتصادی را به سمت پول‌های گران که در بازار آزاد موجود است سوق می‌دهد. در این بین عرضه کم وجوه از طریق بانک‌ها به صنعتگران نیز می‌تواند در هدایت صنعتگران به تامین منابع از طریق بازارهای پول غیررسمی موثر واقع شود».