اطلاعی از نحوه هزینه کرد پرداختی بیمه‌ها نداریم

عکس: نگار متین‌نیا

رییس کل بیمه مرکزی گفت: نیروی انتظامی و اورژانس طی دو سال اخیر ۳۲۵ میلیارد تومان از شرکت‌های بیمه برای کاهش ۵۰ درصدی تصادفات دریافت کرده‌اند، اما شاهد افزایش تلفات جاده‌ای در کشور هستیم و اطلاعاتی از نحوه هزینه کرد این مبالغ به بیمه‌ها ارائه نمی‌شود.

جواد فرشباف ماهریان در گفت‌وگو با فارس در مورد این که دولت به بیمه‌ها کمک می‌کند یا بیمه‌ها به دولت بیان کرد: دولت بیمه‌ها را ملزم کرده است که ۱۰ درصد تعرفه‌های بیمه از مردم گرفته شود و برای رسیدگی به اورژانس و خسارت‌های جاده‌ای پرداخت شود.

وی این رقم را سالانه بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان عنوان و تصریح کرد: رقم مذکور بیش از دو سال است که تامین و پرداخت می‌شود.

رییس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بیان کرد: امیدوارم که این پول دقیقا در این راستا خرج شود. طی دو سال نزدیک به ۱۷۵ میلیارد تومان از حق بیمه‌های شخص ثالث سالانه به نیروهای انتظامی داده شده است. وی با تاکید بر اینکه این رقم از درون حق بیمه‌ها بوده نه مازاد آن، خاطرنشان کرد: نیروی انتظامی براساس بند «ز» تبصره ۱۳ قانون بودجه سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ باید با دریافت این مبلغ برای کاهش خسارت اقداماتی انجام بدهد.

فرشباف گفت: آماری که ما از تعداد خسارت‌ها و تصادفات داریم، خسارت‌ها تحت کنترل است نه کاهش در حالی که قول داده بودند اقداماتی انجام ‌دهند که منجر به کاهش میزان فوتی‌ها شود. وی بیان کرد: بیمه‌ها مسوولیتی به نام مسوولیت مدنی دارنده خودرو را در برابر شخص ثالث بیمه می‌کنند؛ این مورد حوادثی است که خارج از اراده مصدوم اتفاق می‌افتد. اگر تعداد تصادفات زیاد باشد حق بیمه باید بالا برود و اگر ضریب خسارت بیمه پایین آمد، وظیفه شرکت بیمه، پایین آوردن حق بیمه است.

وی گفت: اگر مبالغی که از طرف بیمه به ناجا و اورژانس داده می‌شود حذف شوند، تعرفه‌های شخص ثالث بیش از ۲۵ درصد کاهش می‌یابد. وی بیان کرد: هر وقت دولت به هر سازمانی بودجه‌ای می‌دهد، بر هزینه کرد آن نظارت دارد و نحوه هزینه آن را مشخص می‌کند، اما بیمه مرکزی هیچ‌گونه اطلاعاتی از نحوه هزینه کردن این مبالغ در ناجا، وزارت بهداشت و سایر سازمان‌ها ندارد.

فرشباف بیان کرد: در دوران مسوولیت آقای رویانیان در راهنمایی و رانندگی، به ناجا نامه نوشتیم که از نحوه هزینه کرد این درآمد، اطلاع حاصل کنیم؛ صراحتا نامه زدند که شما حق قانونی ندارید، ما به شما گزارش نمی‌دهیم ما به مجلس و سایر نهادها گزارش می‌دهیم.

وی عنوان کرد: البته سردار اسکندر مومنی این رویه را اتخاذ نکرده، چون به دنبال این بود که منابع جدید از حق بیمه‌ها دریافت کند.

فرشباف بیان کرد: این نهادها قول داده بودند که آمار خسارت‌ها ۵۰ درصد کاهش یابد، اما توانستند فقط رشد آن را کنترل کنند.

رییس کل بیمه مرکزی خاطرنشان کرد: با وجود پرداخت حق بیمه‌ها، تعداد فوتی‌ها در سال ۸۷ نسبت به ۸۶، بر اساس آمار پزشک قانونی ۴۱۴ نفر افزوده شده است.

وی بیان کرد: وزارت راه به دنبال این است که تعرفه‌ای از بیمه‌ها دریافت کند و قسمتی از هزینه ایمنی و اصلاح راه‌ها به عهده بیمه‌ها باشد، قانون‌گذار در بیمه شخص ثالث وضع هرگونه عوارض را ممنوع کرده است.

فرشباف بیان کرد: فقط قانون‌گذار این را پیشنهاد کرده که از محل سود بیمه شخص ثالث که به بیمه مرکزی ارائه می‌شد ۲۰ درصد آن می‌تواند در اختیار ناجا، راه و ترابری برای امر کاهش خسارت قرار بگیرد.

وی در خصوص آزادسازی تعرفه بیمه شخص ثالث خاطرنشان کرد: معتقدیم هر رشته‌ای که نرخ‌ آن آزاد می‌شود باید از حالت اجباری درآید، وقتی بیمه شخص ثالث اجباری است امکان آزادسازی وجود ندارد، ما مردم را موظف می‌کنیم که قانونا یک خدمت بیمه‌ای بگیرد و قیمت آن را بیمه‌‌ها تعیین کنند و آزادسازی این نوع بیمه اصلا امکان‌پذیر نیست.

بیمه‌های خارجی در برنامه پنجم

با برنامه‌ریزی جهت ایجاد شرکت‌های بیمه‌ای خارجی در برنامه پنجم توسعه، می‌خواهیم امکان انتقال دانش حرفه‌ای برای صنعت بیمه و محاسبات آکچوئری را فراهم آوریم.

جواد فرشباف ماهریان رییس کل بیمه مرکزی در گفت‌وگو با خبرگزاری موج نیز با اعلام خبر تقاضای چند بانک برای ایجاد شرکت‌های بیمه‌ای، اظهار داشت: مقررات لازم را در این مورد تنظیم کردیم تا متناسب با آن، سرفصل‌های مربوطه برای رسیدگی و بررسی صلاحیت افراد آماده شود.وی افزود: میزان سرمایه شرکت و توانمندی‌های مالی اعلام شده تا پس از آماده شدن برای بررسی بیشتر در شورای عالی بیمه مطرح شود.

استقبال دنیا از شرکت بیمه عمر

رییس کل بیمه مرکزی در مورد تقاضای بسیار برای تاسیس شرکت بیمه عمر در خارج از کشور گفت: ایران شرایط اقتصادی مختص به خود را دارد، به طوری که در کشورهای مختلف منافع حاصل از خرید طلا و زمین بیش از آن که سود داشته باشد، هزینه بر است.

وی گفت: در کشور ما یک قطعه زمین به مرور زمان ارزش اقتصادی پیدا می‌کند و به سرمایه‌ای برای بازماندگان تبدیل می‌شود، اما در کشورهای دیگر این طور نیست.

فرشباف تصریح کرد: به همین منظور در کشورهای دیگر تاسیس نهادهایی که ارزش پولی و مالی در برداشته باشد، مورد توجه قرار می‌گیرد.وی اضافه کرد: هم اکنون زمینه‌های رشد پوشش‌های بیمه‌ای با ارائه تخصصی توضیحات تفصیلی در مورد بیمه نامه‌ها ایجاد شده است.

رییس کل بیمه مرکزی اذعان داشت: بیش از ۳۵ درصد پرتفوی یک شرکت بیمه‌ای بیمه نامه عمر است.وی گفت: بازار بیمه عمر، پس انداز و مستمری با ارائه یک مسیر صحیح اطلاعاتی و با محدود کردن درآمدها گسترش می‌یابد.

فرشباف خاطر نشان کرد: در دنیا پوشش‌های بیمه‌ای تامین اجتماعی و مستمری بگیری از طریق شرکت‌های بیمه تجاری ارائه می‌شود، در حالی‌که کشور ما از طریق بیمه‌های تامین اجتماعی به ارائه آن می‌پردازد.

وی با اشاره به مذاکره با شرکت‌ها و صندوق‌های واجد شرایط برای تحت پوشش قرار گرفتن بیمه‌های تجاری گفت: به دنبال ایجاد زمینه‌های مناسب هستیم تا این گونه پوشش‌های بیمه‌ای زیر نظر بیمه مرکزی با روش بیمه‌های تجاری به افراد جامعه عرضه شود تا شرکت‌های تخصصی بیمه عمر هم در کنار آنها شکل بگیرند.

دو تقاضا برای بیمه عمر

رییس کل بیمه مرکزی گفت: هم‌اکنون دو تقاضا برای تاسیس شرکت تخصصی بیمه عمر وجود دارد که در حال رسیدگی است.

وی همچنین در ادامه برنامه تحول در صنعت بیمه را مورد اشاره قرار داد و افزود: راه درازی را تا اتمام این برنامه در پیش داریم و برنامه‌های گسترده‌ای را برای آن تنظیم کرده‌ایم.

وی افزود: گسترش پوشش‌های بیمه‌ای در رشته‌های مختلف، بازار صنعت بیمه را گسترده‌تر خواهد کرد.

حذف عوارض بیمه‌ها در برنامه پنجم

فرشباف با اشاره به برنامه پنجم توسعه گفت: دو بحث کلیدی که به نوعی خسارتی را برای صنعت بیمه به وجود می‌آورد، در این برنامه مورد توجه قرار گرفت.

وی افزود: عوارض مختلفی که برای صنعت بیمه از جایگاه‌های مختلف ایجاد می‌کردند، در برنامه پنج ساله پنجم توسعه ممنوعیت پیدا کرد.

رییس کل بیمه مرکزی با اشاره به ایجاد برخی عوارض یا مالیات‌ها برای صنعت بیمه از سوی موسسه‌های مختلف گفت: صنعت بیمه ارائه خدمات بیمه‌ای خود را متناسب با آکچوئری و مدیریت ریسک دنبال می‌کند تا ارقام حق بیمه‌هایی را که شرکت‌ها می‌گیرند به حداکثر برساند که علاقه‌مندی برای پذیرش صنعت در بازار ایجاد شود.وی با اشاره به ارائه مجوز از سوی مجلس شورای اسلامی برای حضور بانکها و بیمه‌های خارجی در کشور گفت: مشارکت برای ایجاد شرکت‌های بیمه‌ای خارجی در درون کشور در برنامه پنجم توسعه دیده شده است تا با ورود آنها امکان انتقال دانش حرفه‌ای برای صنعت بیمه و محاسبات آکچوئری فراهم آید.

رییس کل بیمه مرکزی همچنین درمورد مرحله سوم آزادسازی تعرفه‌ها گفت: مرحله سوم آزادسازی قبل از پایان سال آغاز می‌شود و رشته‌های مربوطه آزادسازی را نیز پس از تصویب در شورای عالی بیمه اعلام می‌شود.