کاهش سن سپرده‌های بانکی نگران‌کننده است

فاطمه بهادری- در حالی که نقدینگی در ۹ ماه ابتدای سال جاری با ۱۷ درصد رشد روبه‌رو بوده، تنها حدود ۷۰ درصد از سپرده‌های مدت‌دار نظام بانکی یکساله و کمتر از یک سال سن دارند و این نشان می‌دهد که مردم به آینده اقتصاد کشور امیدوار نیستند.

آیت ا... ابراهیمی، ‌مدیرعامل جدید موسسه مالی و اعتباری انصار در مراسم معارفه خود با ارائه آماری از اوضاع اقتصادی و بانکی کشور، اوضاع موسسه را ترسیم کرد و گفت: سپرده‌های نظام بانکی به سمت کوتاه مدت تر پیش می‌روند و این به معنای ریسک‌های بیشتری است که به نظام بانکی وارد می‌شود.

وی با انتقاد از تعیین نرخ سود بانکی کمتر از نرخ تورم اظهار داشت: در حالتی که نرخ‌های سود بانکی کمتر از نرخ تورم باشند، رانت ایجاد می‌شود؛ به‌گونه‌ای که متقاضیان با دریافت تسهیلات بانکی ارزان، می‌توانند آن را در بانک دیگری سپرده‌گذاری کرده و کسب سود کنند.

ابراهیمی ‌تاکید کرد: کاهش سود بانک‌ها باعث می‌شود که بانک‌ها نتوانند به سهامداران سود مناسب بدهند، در عین اینکه در شرایطی که بانک با سود کم فعالیت می‌کند و شاید در شرایط زیان قرار گیرد، مجبور به پرداخت سود قطعی علاوه بر سود علی‌الحساب شود و سهامداران کمتر از سپرده‌گذاران از منافع بانک بهره‌مند شوند که این یک تعارض است. همچینن به خاطر پایین بودن نرخ سود بانکی کسی رغبتی به تسویه تسهیلات خود نداشته و منابع نیز قفل می‌شوند.

وی ادامه داد: معوقات نظام بانکی به ۴۰ هزار میلیارد تومان رسیده و تا زمانی که اصلاحات بنیادی صورت نگیرد شاهد ادامه رشد خواهیم بود.

ابراهیمی‌با تاکید بر اینکه، مسابقه نرخ سود سپرده‌ها در موسسات فاقد نظارت بانک مرکزی، به یک معضل تبدیل شده است، اظهار داشت: ما شاهدیم که به‌رغم اعلام نرخ سود سپرده ۵/۱۷ درصدی برای دوره پنج ساله برخی از موسسات به ارائه نرخ‌هایی تا ۲۱ درصد اقدام می‌کنند.

مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری انصار تصریح کرد: افزایش حجم پول نقد در دست مردم نشان‌دهنده، حرکت برعکس و نقصان نظام بانکی ما در استفاده و فرهنگ‌سازی بانکداری الکترونیکی است.

وی با بیان اینکه کل سپرده‌های قرض‌الحسنه ۱۶ هزار میلیارد تومان است، افزود: طبق مقررات بانک مرکزی کل منابع قرض‌الحسنه باید به مصرف قرض‌الحسنه برسد که تنها موسسه انصار به این الزام عمل کرده است.

وی ادامه داد: موسسه انصار حدود ۱۵ درصد از کل وام‌های قرض‌الحسنه‌ای پرداختی از سوی نظام بانکی را پرداخت کرده است.

به گفته ابراهیمی، به زودی موسسه انصار به بانک تبدیل می‌شود که در این راه با چالش‌هایی مواجه خواهیم شد.

وی بحث تودیع سپرده قانونی را از جمله مباحث مربوط به تبدیل موسسه به بانک دانست.

وی ادامه داد: موسسه انصار به عنوان چهارمین شرکت بزرگ کشور با ۱۲۰ هزار سهامدار به بانک تبدیل خواهد شد.

به گفته وی، موسسه مالی و اعتباری انصار طی سال‌جاری بیش از ۵۰۰ هزار فقره تسهیلات پرداخت کرده و این باعث افزایش هزینه‌ها و مستهلک شدن کارکنان است، ولی به‌دلیل لزوم خدمت‌رسانی به آحاد مردم کارکنان موسسه انصار این زحمات را با دل و جان می‌خرند.

منضبط‌ترین موسسه مالی و اعتباری

مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل موسسه انصار گفت: در موسسات مالی و اعتباری مهر، انصار و ثامن‌الائمه قوانین بانک مرکزی به‌طور دقیق رعایت شود و باید موسسه انصار منضبط‌ترین و ارزشی‌ترین موسسه مالی و اعتباری در کشور باشد.

پرویز فتاح تصریح کرد: برای مردم مهم است که پولشان را در چه راهی صرف می‌کنند. موسسه انصار نیز با نیت قرض‌الحسنه و با اسم صندوق قرض‌الحسنه تاسیس شده است و بایستی در آینده نیز همانند گذشته نقش ایفا کند.

وی ادامه داد: مدیرعامل جدید باید قرض‌الحسنه را در موسسه تقویت کند.

فتاح با تاکید بر اینکه در صورت تبدیل شدن موسسه انصار به بانک، شاهد نظارت بانک مرکزی بر این موسسه خواهیم بود.

وی خطاب به مدیران موسسه مالی و اعتباری انصار تصریح کرد: هر زمان که بانک مرکزی ابلاغ کرد تابلوهای بانک انصار نصب شود، باید قوانین و شاخص‌های بانک مرکزی را رعایت نمایید. وی ادامه داد: موسسه یا بانک انصار باید الگوی بانکداری اسلامی‌شود.

مدیر عامل بنیاد تعاون سپاه تصریح کرد: موسسه انصار باید به ماموریت بنیاد تعاون کمک کند، بنیاد در حال انجام اقداماتی برای تامین مسکن و معیشت کارکنان است.

مدیرعامل سابق موسسه مالی و اعتباری انصار که در حال حاضر مدیر عامل موسسه مالی و اعتباری مهر است، تصریح کرد: تا سال ۱۳۸۳ آنچه که در نظام اقتصادی کشور به علت سکوت قوانین به وجود آمد باعث شد که موسسات به اموری غیر از امور بانکی توجه کنند، اما در حال حاضر به امور بانکی مشغول می‌باشند.

غلامحسن تقی نتاج با بیان اینکه محصولات خدمات موسسه انصار از نظر شرعی مورد اعتماد است، گفت: آنچه مورد نیاز نظام بانکی است توسط بانک مرکزی به صورت دستورالعمل‌ها ابلاغ شده است.

وی اظهار داشت: حوزه فعالیت موسسات مالی و اعتباری پیچیده و سخت است. از یک طرف باید عوامل اقتصادی را مورد توجه قراردهند که در قالب سود و زیان مشخص می‌شود و از طرف دیگر سپرده‌گذاران و سهامداران در انتظار سود هستند و نه زیان.