اسکناس‌های مخدوش همچنان معامله می‌شوند

با وجود گذشت چهار روز از اتمام حجت بانک مرکزی در خصوص اسکناس‌های حاوی شعار و نوشته، باز هم این اسکناس‌ها در مبادلات روزمره در حال رد و بدل هستند.

به گزارش ایلنا، بسیاری از افراد با وجود دوبار مطرح شدن موضوع اسکناس‌های مخدوش و بی‌اعتبار بودن آنها از سوی بانک مرکزی هنوز از اجرای چنین تصمیمی خبر ندارند و به کار خود ادامه می‌دهند.

یک راننده تاکسی تنها در صورتی اسکناس‌ها را از مسافران دریافت نمی‌کند که پاره باشند. در این بین او حتی از بی‌خبری دیگر هم صنفانش می‌گوید‏‏، با استناد به این نکته که در صورت وجود چنین خبری حتما به گوش او نیز می‌رسید.

در واحدهای کوچک اقتصادی چون مغازه نیز همین روند وجود دارد. بسیاری از آنان یا بی‌خبرند یا تصمیم دارند پس از رصد تبعات اجرا شدن آن اقدام به رعایت آن کنند. یک مغازه‌دار می‌گوید: ما فعلا اسکناس‌های حاوی نوشته را از مشتریان دریافت می‌کنیم حتی ایران چک‌های مخدوش را هم دریافت می‌کنیم.

در صورتی که این بخشنامه جدی باشد و افراد از ۱۷دی دیگر اسکناس‌ها و ایران چک‌های حاوی نوشته را دریافت نکنند در نهایت بانک مرکزی مجبور است فرصت داده شده را تمدید کند.

اما در این بین برخی نیز هستند که قضیه مخدوش بودن اسکناس‌ها را جدی تلقی کرده‌اند. صاحب یک قنادی از دریافت هرگونه اسکناس حاوی نوشته حتی نوشته‌های تبریک عید چون نوروز و غدیر خم نیز خودداری می‌کند. این افراد حتی با خواهش خریداران نیز از موضع خود کوتاه نمی‌آیند.

هستند کسانی که با اینکه سیاست جمع‌آوری اسکناس‌های مخدوش را جدی نگرفته‌اند، اما از توصیه به مشتریان دریغ نمی‌کنند: اسکناس‌های مخدوش را فعلا بگیرید، اما از دریافت ایران چک‌های مخدوش خودداری کنید‏، زیرا ممکن است سیاست بانک مرکزی کاملا جدی باشد.

بانک مرکزی اول ماه جاری خبری را منتشر کرد که مهم‌ترین قسمت آن حاوی این هشدار بود: برخی افراد اقدام به نگارش کلمات، عبارات و جملاتی بر اسکناس‌های رایج کرده یا آن را ممهور به مهرهای گوناگون می‌کنند. این‌گونه اقدامات موجب مخدوش، فرسوده و از رده خارج شدن اسکناس می‌شود. از این رو به عموم مردم توصیه می‌شود از نوشتن یا مهرزدن بر اسکناس جدا خودداری کنند. دارنده این اسکناس‌ها در سراسر کشور در این مرحله باید به شعب بانک‌ها مراجعه و نسبت به تعویض آنها اقدام کنند.

با انتشار این خبر، ‌گمانه‌زنی‌ کارشناسان بانکی آغاز شد. مهم‌ترین بخش این گمانه‌زنی‌ها بر امکان‌پذیر نبودن این تصمیم دلالت داشت.

آنان بر این باورند در معاملاتی که حجم نسبتا گسترده‌ای دارند نمی‌توان زمان زیادی را صرف چک کردن دو طرف اسکناس‌ها برای اطمینان از مخدوش نبودن آنها کرد، اما در معاملات خرد که تنها چند اسکناس رد و بدل می‌شود، مثل خرده‌فروشی‌ها این امر امکان‌پذیر است به شرطی که از ازدحام مشتریان برای خرید، خبری نباشد.

در هر حال به نظر می‌رسد تصمیم اخیر بانک مرکزی به تدریج و با گذر زمان امکان‌پذیر باشد، بدین شکل که اسکناس‌ها از طریق ورود به شبکه بانکی از گردونه معاملات خارج شوند و چاپ اسکناس‌های جایگزین نیز می‌تواند به خروج اسکناس‌های مخدوش از چرخه مبادلات سرعت ببخشد.