اختلاف بر سر پرداخت خسارت کامل بدون کروکی
لیلا اکبرپور- درحالی که شرکت بیمه ایران اعلام کرده است آمادگی لازم را برای اجرای کامل ماده ۱۸ قانون بیمه شخص ثالث دارد و از ۲۲ بهمن ماه امسال آن را اجرا خواهد کرد، رییس کل بیمه مرکزی ایران این اقدام را غیرقانونی دانسته و اعلام کرده است بیمه مرکزی مجوز این امر را به بیمه ایران نخواهد داد.
عکس:جواد سهامیان مقدم .مدیرعامل بیمه ایران
لیلا اکبرپور- درحالی که شرکت بیمه ایران اعلام کرده است آمادگی لازم را برای اجرای کامل ماده ۱۸ قانون بیمه شخص ثالث دارد و از ۲۲ بهمن ماه امسال آن را اجرا خواهد کرد، رییس کل بیمه مرکزی ایران این اقدام را غیرقانونی دانسته و اعلام کرده است بیمه مرکزی مجوز این امر را به بیمه ایران نخواهد داد.
هرچند رییس کل بیمه مرکزی ایران به صراحت اعلام کرده است که مجوز پرداخت خسارت بدون کروکی تا سقف یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان را به شرکت بیمه ایران نخواهد داد، اما بیمه ایران نیازی به این مجوز ندارد.
براساس ماده ۱۸ قانون بیمه شخص ثالث، شرکتهای بیمه مکلفند خسارت مالی ناشی از حوادث رانندگی موضوع این قانون را در مواردی که وسایل نقلیه مسبب و زیاندیده در زمان حادثه دارای بیمهنامه معتبر بوده و بین طرفین حادثه اختلافی وجود نداشته باشد، حداکثر تا سقف تعهدات مالی مندرج در ماده (۴) این قانون (یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان) بدون اخذ گزارش مقامات انتظامیپرداخت نمایند.
مخالفت بیمه مرکزی ایران با پرداخت خسارت یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومانی بدون کروکی در این مقطع میتواند دلایلی چون هماهنگی شرکتهای بیمه و آمادگی کامل آنان دراین امرداشته باشد، اما دلیل اصلی آن «پرداخت سهم ۲۵درصدی اتکایی اجباری توسط بیمه مرکزی ایران» دراین شرایط است.
درواقع از آنجا که بیمه مرکزی ایران براساس قانون تاسیس بیمه مرکزی مسوول پذیرش ۲۵درصد حق بیمه واگذاری اتکایی اجباری از سوی شرکتهای بیمه است، میتواند زمانی را برای تجهیز خود برای پرداخت خسارات بدون کروکی تا این سقف تعیین نماید.
این درحالی بود که درزمان لازمالاجرا شدن این قانون (۱۶ماه پیش) رییس شورای عالی بیمه، اجرای این ماده قانونی را به پروسهای مدت دار به منظور آمادگی لازم صنعت بیمه برای اجرای آن موکول و اعلام کرد: در مرحله اول سقف خسارات بدون کروکی از ۱۰۰ به ۳۰۰ هزار تومان افزایش مییابد.
جواد سهامیان مقدم، مدیرعامل بیمه ایران در این خصوص به دنیای اقتصاد گفت: ماده ۱۸ این قانون مصوب مجلس بوده و لازمالاجرا است و شرکتهای بیمه هم مکلف هستند که آن را اجرا کنند و بیمه ایران از لحاظ کارکارشناسی، مالی و اداری برای پرداخت به موقع خسارات آمادگی اجرای این مصوبه را دارد.
او در پاسخ به این پرسش که چرا تاکنون این ماده قانونی حتی در بیمه ایران اجرا نشده است، گفت: بیمه ایران از ابتدای ابلاغ این قانون آمادگی اجرای آن را داشت و تنها به خاطر هماهنگی با سایر شرکتها از انجام آن خودداری کرد.
در واقع این فرصت چند ماهه به سایر شرکتها بود تا آنان نیز برای اجرای آن برنامهریزی کرده و تجهیز شوند و امسال در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی این سرویس از سوی بیمه ایران ارائه میشود.
اما دکتر فرشباف ماهریان، رییس کل بیمه مرکزی ایران عملکرد شرکتهای بیمه را منوط به رعایت مجموعهای از مفاد قانونی، مصوبات شورای عالی بیمه و تصمیمات سندیکای بیمهگران دانسته و گفته است: وعده شرکت بیمه ایران مبنی بر پرداخت خسارت یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومانی شخص ثالث بدون کروکی تا ۲۲ بهمنماه، غیرقانونی است.
جواد فرشباف ماهریان با بیان اینکه قانونگذار برای پرداخت خسارت سقف تعیین کرده و تفسیر بیمه مرکزی از این موضوع پرداخت خسارت به صورت برنامه زمانبندی شده است، ادامه داد: در سال جاری این میزان به ۳۰۰ هزار تومان افزایش یافت و از اول آذر ماه به ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. او همچنین بر اجرای سریع قانون بیمه شخص ثالث تاکید کرده است.
عکس : دکتر فرشباف .رییس کل بیمه مرکزی
ارسال نظر