عدم استقبال بانکها از نظام سنجش اعتبار مشتریان
مدیرعامل شرکت ارزیابی و سنجش مشتریان مهر خاورمیانه با اشاره به عدم استقبال بانکها از نظام سنجش اعتبار مشتریان، استقرار سیستم Cor banking را یکی از پیش شرطهای نظام سنجش اعتبار عنوان کرد.
به گزارش مهر، علی اصغر صباغ دیروز در جمع خبرنگاران با اشاره به تشکیل شرکتهای سنجش اعتبار و رتبه بندی مشتریان بانکی طی سالهای اخیر که مورد توجه وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و بانکها نیز قرار گرفته است، گفت: بر این اساس وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل شرکت مشاوره رتبهبندی ایران را با هدف ایجاد بانک جامع اطلاعات مشتریان بانکها در دستور کار قرار داد.
مدیرعامل شرکت ارزیابی و سنجش مشتریان مهر خاورمیانه با اشاره به رقم ۳۸ هزار میلیارد تومانی معوقات نظام بانکی، تشکیل سیستمهای سنجش اعتبار و رتبه بندی مشتریان را باعث جلوگیری از ایجاد معوقات بانکی دانست و تصریح کرد: هیات وزیران در مصوبهای تحت عنوان نظام سنجش اعتبار در اسفندماه سال ۸۶ به بانک مرکزی و بانکها ابلاغ کرد که قبل از اعطای تسهیلات، مشتریان بانکی را رتبهبندی کنند تا بر اساس آن مشخص شود که متقاضی میتواند وام دریافت نماید یا خیر. وی گفت: با وجود اینکه بحث سنجش اعتبار مشتریان مدت زمان زیادی است که مطرح شده اما هنوز بانکها به ویژه بانکهای خصوصی به طور کامل از آن استقبال نکردهاند، این در حالی است که نظام سنجش اعتبار برای بانکها این امکان را فراهم میکند که مشتریان بد حساب را از مشتریان
خوش حساب و اینکه تا چه سقفی میتوانند به مشتریان تسهیلات پرداخت نمایند، مشخص میکند.
صباغ به فقدان سیستم Cor banking به طور کامل و متمرکز در بسیاری از بانکها به منظور جمعآوری اطلاعات دقیق مشتریان اشاره و اضافه کرد: این در حالی است که بانکها برای خود دوایری به نام «دایره ریسک اعتباری» ایجاد کردهاند، اما اینگونه سیستمها چندان کارآییای برای بانکهای داخلی ندارد.
وی ادامه داد: برخی از بانکها نظیر بانک پارسیان، سامان، ملی و صادرات با وجود برخورداری از این دایرهها، خواستار برخورداری از سیستمهای نوین جهانی برای سنجش و رتبهبندی اعتباری مشتریان خود هستند که البته سیستم اینچنینی باید یکپارچه باشد تا آنها قادر به اخذ اطلاعات لازم از خارج بانک خود باشند. وی گفت: به همین منظور قراردادهایی برای ایجاد این سیستمها در بانکهای مذکور منعقد شده، همچنین موسسه مالی و اعتباری توسعه نیز آمادگی برخورداری از این سیستم را دارد، اما به دلیل اینکه هنوز به بانک تبدیل نشده است، نمی تواند از آن استفاده نماید.
مدیرعامل شرکت ارزیابی و سنجش مشتریان مهر خاورمیانه گفت: با توجه به اینکه بانک اطلاعات مشتریان بانکی به طور کامل ایجاد نشده است، هنوز مقوله رتبهبندی مشتریان عملیاتی نشده است.به گفته وی هماکنون سه شرکت مشاوره رتبهبندی ایران (دولتی)، شرکت رتبهبندی و اعتبارسنجی ایرانیان و شرکت ارزیابی و سنجش مشتریان مهر خاورمیانه در ایران برای
اعتبار سنجی مشتریان بانکی تشکیل شده است، افزود: دولتی بودن شرکتهای سنجش اعتبار صحیح نیست و تنها ۵ درصد این شرکتها در دنیا دولتی هستند.
صباغ گفت: در سیستم رتبهبندی اعتباری در بخش مشتریان حقوقی کلیه اطلاعات اعم از سود و زیان، ترازنامه، حسابهای بانکی و نسبتهای مالی در نظر گرفته میشود، در عین حال کلیه گزارشات مالی یک شرکت در رتبهبندی اعتباری آن تاثیر دارد، بر این اساس سیستمهای بانکها باید به صورت آن لاین با سازمان امور مالیاتی متصل باشد، همانگونه که در تمام دنیا چنین است. وی بیان کرد: در دنیا همواره بانکها به دنبال مشتری هستند، اما در ایران به دلیل حجم تقاضای بالا برای دریافت تسهیلات، مشتریان به دنبال بانکها هستند، البته اخیرا در پی وقوع بحران مالی جهانی و کمبود نقدینگی در بانکهای کشورهایی که دچار بحران شدهاند، پرداخت تسهیلات به مشتریان با تامل صورت میگیرد. مدیرعامل شرکت ارزیابی و سنجش مشتریان مهر خاورمیانه گفت: نظام سنجش اعتبار شامل یک سیستم نرمافزاری و سختافزاری است که کلیه اطلاعات چهارگانه هویتی، اعتباری، استعلامی و قضایی اقتصادی را جمعآوری کرده و در یک سیستم بسیار پیچیده که بانک جامع اطلاعات مشتریان محسوب میشود، نگهداری میکند.
صباغ گفت: این سیستم در صورت استعلام یک مشتری متقاضی تسهیلات به صورت قانونی گزارش اعتباری اشخاص حقیقی و حقوقی را در اختیار موسسه مالی تامینکننده تسهیلات قرار میدهد، به طوری که به صورت آنلاین کلیه این فرایند به طور الکترونیکی در سیستم بانکی قابل استفاده است.
وی خاطرنشان کرد: سیستم سنجش اعتبار باید از امنیت بسیاری برخوردار باشد؛ چرا که اطلاعات اعتباری متقاضی تسهیلات در این سیستم نگهداری میشود و کاملا محرمانه است. وی در بخش دیگری از سخنان خود بر عملیاتی کردن نظام سنجش اعتبار با همکاری قاطعانه بانکها تاکید کرد و ایراداتی را به آییننامه نظام سنجش اعتبار وارد دانست و اصلاح آییننامه توسط صاحبنظران را خواستار شد.
صباغ در بیان یکی از ایرادات آییننامه گفت: در این آییننامه تاکید شده است که مشتریانی که متقاضی دریافت وام بیش از ۱۰۰ میلیون تومان هستند، سنجش اعتبار شوند، بنابراین بر اساس این ماده از آییننامه مشتریان میتوانند از چندین بانک تقاضای دریافت ۹۹ میلیون تومان وام کنند و بدون سنجش اعتبار وامهای مورد نظر را دریافت نمایند.
ارسال نظر