سهم دلار در ذخایر ارزی جدید جهان به ۳۷درصد کاهش یافت
امیدی به احیای دلار در کوتاه مدت نیست
بلومبرگ از اقدام بانکهای مرکزی کشورهای جهان برای تبدیل ذخایر دلاری خود به یورو و ین خبر داد و نوشت سهم دلار از ذخایر ارزی جدید نصف شده است.
به گزارش فارس، خبرگزاری بلومبرگ طی گزارشی از اقدام بانکهای مرکزی کشورهای جهان برای تبدیل ذخایر دلاری خود به یورو و ین خبر داد و پیش بینی کرد این اقدام فشار بیشتری را بر دلار وارد میآورد.
بر اساس این گزارش، ذخایر ارزی دولتها در سه ماهه دوم ۲۰۰۹ با ۴۱۳میلیارد دلار افزایش مواجه شد و به ۳/۷تریلیون دلار رسید.از افزایش ۴۱۳میلیارد دلاری ذخایر ارزی در ماههای آوریل تا ژوئن ۲۰۰۹، ۶۳درصد در قالب یورو و ین بوده و سهم دلار در این زمینه فقط ۳۷درصد بوده است.
سهم ۳۷درصدی دلار در افزایش ذخایر ارزی جهان در حالی است که متوسط سهم این ارز از افزایش ذخایر ارزی جهان از سال ۱۹۹۱ تا کنون ۶۳درصد بوده است.
در حالی که ضعف مفرط دلار بانکهای خصوصی و دولتی جهان را به سمت کاهش ذخایر دلاری خود سوق داده، دولت آمریکا همچنان از اقدام برای تقویت دلار خودداری میکند تا بتواند اقتصاد بحران زده این کشور را سر و سامان دهد. ضعف دلار باعث رونق صادرات کالاهای آمریکایی میشود.
یک کارشناس اقتصادی رویگردانی از دلار را موقتی دانست و گفت چنانچه بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را افزایش دهد، ارزش دلار افزایش مییابد و روند جایگزینی دلار متوقف میشود.
در عین حال بلومبرگ نوشت: اقدام بانکها در جایگزینی ارزهای دیگر به جای دلار نشان میدهد که نمیتوان انتظار احیای دلار در کوتاهمدت را داشت.
ارزش دلار طی شش ماه گذشته بیش از ۱۰درصد کاهش داشته است.
استیون انگلاندر محقق پیشین بانک مرکزی آمریکا با اذعان به کاهش نقش دلار در اقتصاد جهانی گفت: بانکهای مرکزی در سطح جهان برای تنوع بخشیدن به ذخایر ارزی خود جدیت بیشتری نشان میدهند و این در حالی است که قبلا فقط حرف میزدند.چنین به نظر میرسد که آنها واقعا در حال رویگرداندن از دلار هستند.
یک مقام بانک مریل لینچ کشورهای در حال توسعه را در زمینه جایگزینی دلار پیشرو دانست و گفت از ماه مارس تا کنون هر ماه ۳۰میلیارد دلار از سوی این کشورها به ارزهای دیگر تبدیل شده است.
تداوم تضعیف ارزش دلار و احتمال جایگزینی آن با سبدی از ارزها
همچنین تحلیلگران معتقدند که دلار در حال از دست دادن موقعیت خود به عنوان ارز مسلط بر بازارهای جهانی است.
به گزارش ایسنا، تحلیلگران اقتصادی عنوان میکنند که بحران اقتصادی اخیر در جهان فشارهای زیادی بر دلار به عنوان ارز مسلط بر بازارهای جهانی وارد کرده و منجر شده تا این پول ارزش خود را از دست دهد.
آمارهای منتشره حکایت از آن دارند که ارزش برابری دلار در برابر ین و یورو روز به روز رو به کاهش است و این مساله در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نیز زمینهساز بحثهایی بوده است، به طوریکه طی چند روز گذشته یک گزارش روزنامه انگلیسی ایندپندنت سبب شد که بحث جستوجوی وسیله پرداخت بینالمللی جایگزین دلار، دوباره داغ شود. در نتیجه کاهش پایدار نرخ برابری دلار، بحث احتمال حذف دلار از معاملات بینالمللی، مدتها است محافل اقتصادی جهان را به خود مشغول کرده است.
روزنامه ایندیپندنت در آغاز این هفته خبر داد که عربستان سعودی، با هدف یافتن جایگزین دلار در معاملات نفت، مذاکرات محرمانهای با چین، روسیه، ژاپن و برزیل داشته است.
برپایه این گزارش، در این مذاکرات محرمانه، بر سر سبدی از وسیله پرداختهای مختلف بحث شده که باید جای دلار را در معاملات بینالمللی بگیرد. این سبد، ظاهرا ین ژاپن، یوان چین، یوروی اتحادیه اروپا و طلا را در بر میگیرد.
این در حالی است که شبکه تلویزیونی العربیه به نقل از محمدالجسیر ـ رییس بانک مرکزی عربستان سعودی ـ گزارش ایندپندنت را تکذیب کرد.
این مقام سعودی به العربیه گفت: این گزارش از اساس حقیقت ندارد و تاکنون هیچ مذاکره محرمانهای با چین، روسیه، ژاپن و برزیل صورت نگرفته است.
اما به گزارش خبرگزاری آلمان، در محافل اقتصادی چین و کشورهای حوزه خلیج فارس گفته میشود که در بحثهای محرمانه، حتی مطرح شده است که واحد پول مشترک عربستان، قطر، بحرین و کویت نیز، باید در سبد جایگزین دلار منظور شود. کشورهای عضو شورای همکاریهای خلیج فارس پیش از این بر سر به کار گرفتن یک واحد پول مشترک به توافق رسیدهاند.
در دوران ریاست جمهوری جرج بوش، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بارها تاکید کردند که همچنان در معاملات نفتی به دلار وفادار خواهند ماند اما جمهوری اسلامیایران به عنوان یکی از اعضای مهم اوپک بارها کوشید اعضای اوپک را به گزینش ارزی جایگزین برای معاملات نفت ترغیب کند تا اینکه اخیرا دولت ایران اعلام کرد که نفت ایران از این به بعد در برابر یورو فروخته خواهد شد.
سرمایهگذاری روی همه چیز غیر از دلار
در همین حال روزنامه سوئیسی بازلر تسایتونگ روز چهارشنبه در گزارشی نوشت: سرمایهگذاران، امروز از قانونی نانوشته تبعیت میکنند. آنها هرچه را که دلار نیست میخرند. مثل طلا، یورو و فرانک سوئیس. آنها از دلار مثل طاعون فاصله میگیرند. به همین دلیل، دلار ظرف ششماه گذشته، به صورت پایدار ارزش خود را از دست داده است.
روزنامه سوئیسی بر این نکته تاکید میورزد که یک سوم ذخائر پولی جهان را دلار تشکیل میدهد و مهمترین مواد خام از جمله نفت با این ارز معامله میشوند. بنابراین، کاهش ارزش دلار میتواند برای اقتصاد جهانی مشکلآفرین باشد.
بحث یافتن جایگزین دلار در معاملات بینالمللی، از زمان بروز بحران مالی جهانی بارها مطرح شده است. رهبران جمهوری خلق چین تاکنون بارها این موضوع را با همتایان آمریکایی خود در میان نهادهاند. آنچه چینیها میخواهند، همان سبدی است که روزنامه ایندیپندنت به آن اشاره دارد: سبدی از ارزهای معتبر و موادخام.
ارسال نظر