تعداد بانک‌های خصوصی در سوریه که تا چند سال قبل فعالیت آنها ممنوع بود، اکنون بر تعداد بانک‌های دولتی در این کشور پیشی گرفت.

تغییر رویکرد سوریه از اقتصاد سوسیالیستی به بازار آزاد، پس از روی کار آمدن بشار اسد به عنوان رییس‌جمهوری در سال ۲۰۰۰ آغاز شد، اما نخستین بانک خصوصی عملا در سال ۲۰۰۴در این کشور فعال شد.

«ادیب میاله»، رییس بانک مرکزی سوریه روز دوشنبه اعلام کرد که در این کشور در مقابل شش بانک دولتی، ۱۰ بانک خصوصی و دو بانک اسلامی ‌فعالیت دارد.

اگر دو بانک اسلامی، غیردولتی فرض شود، نسبت بانک دولتی در مقابل نوع غیردولتی آن در سوریه، دقیقا نصف است.

رییس بانک مرکزی سوریه در گفت‌و‌گو با روزنامه «بلدنا» چاپ دمشق با اشاره به توسعه بخش بانکی دولتی، خصوصی و اسلامی‌در سوریه در سال‌های اخیر، یادآور شد: حجم سپرده‌گذاری داخلی در بانک‌های خصوصی سوریه که کار خود را از سال ۲۰۰۴ میلادی آغاز کردند، تا پایان سه ماهه اول سال ۲۰۰۹ میلادی حدود ۱۵۸‌میلیارد لیره بود.

در حال حاضر هر ۶۷ لیره سوریه برابر با یک یورو محسوب می‌شود. نرخی که گفته می‌شود اگر دولت سوریه آن را به صورت مصنوعی ثابت نگه نمی‌داشت، از مرز ۷۲ لیره در مقابل یک یورو نیز گذشته بود.

میاله افزود: حجم سپرده‌گذاری در بانک‌های خصوصی اسلامی ‌که در سال ۲۰۰۸ میلادی فعالیتش را آغاز کرد، حدود ۲۷‌میلیارد لیره و حجم سپرده‌گذاری خارجی در بانک‌های خصوصی سوریه ۱۲۰‌میلیارد لیره بود.

این مقام اقتصادی سوری گفت: تنوع در بازار بانکی سوریه باعث بهبود کیفیت خدمات آنان شده است. وی در ادامه تعیین نرخ ارز خارجی در سوریه را مبتنی بر عوامل داخلی و خارجی دانست و گفت: نرخ ارز نقشی مهم در سیاست سوریه دارد.

رییس بانک مرکزی سوریه، تکیه به یک نوع ارز را اشتباه دانست و مناسب ترین راه حل مشکلات ارزی، مالی، بانکی کشورهای جهان سوم را استفاده از سبد ارزی شامل چند نوع ارز خارجی دانست.

وی گفت: مرتبط ساختن لیره سوری با سبد ارزی باعث کاهش نوسان رقابت‌های تجاری و کاهش میزان تغییرات ناگهانی بر ساختارهای اقتصادی کشور می‌شود.

میاله افزود: همه تلاش بانک مرکزی سوریه ایجاد ثبات در بازار مالی داخلی به ویژه نرخ ارز است زیرا ثبات عاملی سرنوشت ساز در فعالیت‌های اقتصادی است که در صورت نبود تاثیری منفی بر سرمایه‌گذاری، رشد و نمود و روند حرکت اقتصاد خواهد داشت.

وی اظهار داشت: بعد از آغاز بحران مالی در جهان که بر اثر آن بسیاری بانک‌های جهانی ورشکست شدند، قدرت و استحکام بخش بانکی سوریه آشکار شد.

به گفته رییس بانک مرکزی سوریه، سیستم بانکی این کشور از بحران دور ماند و حتی حجم سپرده‌گذاری در بانک‌های سوری افزایش یافت که این امر نشان‌دهنده اعتماد به اقتصاد سوریه است.