دلایل عمده نوسان هفتگی ارزش طلا

بانک مرکزی اعلام کرد: در هفته گذشته کاهش ۶۵/۰‌درصدی قیمت طلا عمدتا تحت‌تاثیر فروش‌های سوداگرانه، نوسانات دلار، ضعف تقاضای فیزیکی برای طلا و برخی از موارد دیگر قرار داشت.

بانک مرکزی در آخرین گزارش خود در مورد نوسانات بهای طلا در بازارهای جهانی نوشت متوسط قیمت طلا در هفته گذشته نسبت به متوسط قیمت آن در هفته ماقبل در بازار نیویورک ۶۵/۰‌درصد، کاهش داشت.

همچنین به نرخ‌های آخر وقت بازار مذکور، در هفته گذشته قیمت هر اونس طلا در محدوده ۳۵/۱۰۱۳ _ ۱۵/۹۸۹ دلار، در نوسان بود.

فروش‌های سوداگرانه

در هفته گذشته نوسانات قیمت طلا عمدتا تحت تاثیر فروش‌های سوداگرانه، نوسانات دلار، ضعف تقاضای فیزیکی برای طلا و برخی از موارد دیگر قرار داشت.

این گزارش حاکی‌است در روز جمعه هفته ماقبل مطابق با ۱۸ سپتامبر، کشورهای عضو صندوق بین‌المللی پول با فروش ۳/۴۰۳ تن طلای این موسسه، موافقت کردند، اما انتشار این خبر نتوانست تاثیری بر قیمت طلا در روز دوشنبه باقی بگذارد.

براساس این گزارش به دلیل اینکه معامله‌گران قبلا احتمال چنین تصمیمی را در معاملات خود منظور کرده بودند و همچنین صندوق اعلام کرد که فروش طلای مذکور به نحوی صورت می‌گیرد که حداقل تاثیر را بر قیمت طلا در بازار بگذارد؛ در روز دوشنبه Market News International گزارش داد که چین در صدد بررسی امکان خرید طلا از صندوق بین‌المللی پول است، اما این خبر نیز تاثیری بر قیمت طلا باقی نگذاشت.

افزایش ۶۵۰ تنی ذخایر طلای چین

بانک مرکزی چین قبلا اعلام کرده بود که ذخایر طلای خود را از ۴۰۰ تن در سال ۲۰۰۳ به ۱۰۵۰ تن در سال جاری رسانده است. به عبارت دیگر طی شش سال گذشته این بانک حدود ۶۵۰ تن بر ذخایر طلای خود افزود که این طلاها از منابع داخلی خریداری شد.

طبق این گزارش چین بزرگترین تولید‌کننده طلا در جهان است؛ این کشور همچنین بیش از ۰/۲‌تریلیون دلار ذخایر ارزی در اختیار دارد که درصدد متنوع‌سازی ترکیب ذخایر خود است احتمالا خرید طلا نیز در همین راستا بوده است.

اما در روز دوشنبه قیمت طلا سیر نزولی داشته است، بالا رفتن مازاد حساب طلای سوداگران در هفته ماقبل و افزایش ارزش دلار در روز دوشنبه گذشته، سبب فروش سوداگرانه طلا شد و قیمت طلا را تحت فشار قرار داد.

افزایش ۳۷‌درصدی موجودی انبار طلای ETF

بر اساس این گزارش حتی در مقطعی از این روز قیمت هر اونس طلا تا سطح ۵۰/۹۵۵ دلار نیز تنزل نمود، در روز سه‌شنبه نگرانی معامله‌گران نسبت به پیامد‌های اجلاس کمیته بازار باز (بازوی سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا) و اجلاس گروه ۲۰ در همین هفته، موجب ضعف دلار در برابر اکثر ارزهای عمده شد.

از سوی دیگر شواهد حکایت از ادامه افزایش تقاضا برای سرمایه‌گذاری در طلا داشت.

به گزارش فارس موجودی انبار طلا SPDR، بزرگترین ETF جهان، از ۸۳/۱۰۶۳ تن در ۲ سپتامبر به تدریج افزایش یافت و تا سطح ۷۳۵/۱۱۰۱ تن در روز ۲۱ سپتامبر رسید.

به عبارتی دیگر در ظرف حدود ۲۰روز موجودی طلای این موسسه حدود ۰/۳۷ تن افزایش یافت، افزایش موجودی انبار طلای ETFها، ناشی از افزایش تقاضا برای سرمایه‌گذاری درطلا است.

کاهش ارزش دلار و افزایش تمایل به سرمایه‌گذاری در طلا سبب شد تا قیمت طلا در روز سه‌شنبه افزایش یابد، حتی در مقطعی از این روز قیمت هر اونس طلا تا سطح ۵۰/۱۰۱۹ دلار نیز رسید.

احتمال کاهش واردات طلا به هند

لازم به ذکر است که در مقطعی از هفته ماقبل قیمت هر اونس طلا تا سطح ۸۵/۱۰۲۳ دلار، یعنی به بالاترین سطح ۱۸ ماهه گذشته نیز رسیده بود؛ البته برخی می‌ترسند که بالا بودن قیمت طلا موجب کاهش قابل توجه تقاضا برای جواهرات در جهان شود.

حتی برخی می‌ترسند که واردات طلا به هند در سال ۲۰۰۹ میلادی، به پایین‌ترین سطح ۱۲ سال گذشته برسد. در ۱۲ سال پیش واردات طلا به هند آزاد‌سازی شد بالا بودن قیمت طلا یکی از علل اصلی کاهش تقاضا برای جواهرات است.

در روز چهارشنبه و به دلیل انتشار خبر مربوط به افزایش بیش از انتظار موجودی انبار نفت آمریکا، قیمت نفت سیر نزولی داشت؛ این امر سیر صعودی قیمت طلا را در روز چهارشنبه مهار کرد.

آمادگی بانک‌های مرکزی برای رهایی از انبساط پولی طبق این گزارش در روز پنجشنبه بانک‌های مرکزی مهم جهان، از جمله بانک مرکزی آمریکا اعلام کردند که درصددند تا به تدریج برنامه‌ فوق‌العاده انبساطی پولی را رها کنند.

همچنین این امر به کاهش قیمت سهام و به تبع آن ترقی دلار به عنوان مامن سرمایه‌گذاری منجر شد، علاوه بر آن سیر نزولی قیمت نفت در این روز ادامه یافت.

کاهش قیمت نفت و ترقی دلار به کاهش قیمت طلا در روز پنج‌شنبه منجر شد و همچنین کاهش قیمت طلا در روز جمعه به دلیل ضعف تقاضای فیزیکی ادامه یافت؛ به طوری که در مقطعی از این روز قیمت هر اونس طلا به سطح ۷۰/۹۸۴ دلار؛ یعنی به پایین‌ترین سطح خود از ۱۰‌سپتامبر سال جاری به بعد رسید.