یادداشت
چرخه در حال تکمیل فرآیند خصوصیسازی
احمدرضا جرگوئی- فکر خصوصیسازی و آزادسازی در فعالیت بیمهگری به بیست سال گذشته بر میگردد که تعدادی از کارشناسان با تجربه در آن زمان، بعد از تحلیلهای کارشناسانه خود بهاین نتیجه رسیدند که برای توسعه و فراگیرترکردن صنعت بیمه راهی جز خصوصیسازی وجود ندارد.
طبیعی استاین افراد با درک صحیح از مقررات دولتی فراروی فعالیت بیمهگری بهاین نتیجه رسیده بودند که مقرراتزدایی از این حوزه فعالیت اقتصادی میتواند راهگشایی برای توسعه فعالیت صنعت بیمه و در نتیجه بالا بردن ضریب نفوذ بیمه در رشد ناخالص ملی باشد. اکنون بعد از تغییر نگرشها و درک ضروریات و همچنین با ابلاغ دستور خصوصیسازی و اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، بسیج گستردهای برای تحقق آن صورت پذیرفت که صنعت بیمه نیز ازاین موهبت مستثنا نشد و در چرخه خصوصی و آزادسازی قرارگرفت.
این فرآیند در دو بخش خصوصیسازی و آزادسازی پیگیری شد. در بخش اول اولین گام خصوصیسازی؛ یعنی تاسیس شرکتهای بیمه خصوصی محقق شد و برای گام دوم، صنعت بیمه منتظر خصوصی شدن شرکتهای بیمه دولتی میباشد که پس از فراهم شدن زمینههای آن، این امرنیز قطعا با تفکری که برای خصوصیسازی وجود دارد، جامه عمل خواهد پوشید، اما بخش دوم؛ یعنی آزادسازی و مقررتزدایی که در حال حاضر یکی از بحثبرانگیزترین و پرچالشترین موضوع روز صنعت بیمه میباشد، وارد مرحله تحقق شده است.
ازیک سو برخی کارشناسان مخالف آزادسازی هستند و دلیل آن را عدم پیشبینی تبعات آن و احتماالا به جا گذاشتن آثار بسیار سوء بر بازار بیمه میدانند و زمان حاضر را مناسب برای اجرای این بخش مهم از خصوصیسازی نمیدانند؛ بنابراین بر این باورند که بایستی ابتدا تبعات شناسایی و سپس راهکارهای مقابله با آن اندیشیده شده و سپس با راهکارهای بازدارنده وارد بخش تکمیلی شد و از سویی کارشناسان دیگر قویا با این بخش از فرآیند خصوصیسازی موافق میباشند و معتقدند با توجه به ارادهای که برای تکمیل چرخه خصوصیسازی وجود دارد باید با احتیاط وارد مرحله آزادسازی شد و سپس مشکلات را شناسایی و مرتفع نمود. قضیهای در ادبیات فارسی و در بین عامه وجود دارد که به مرغ و تخم مرغ معروف است. وقتی قرار است اجرای فعالیتی در چرخه دور باطل یا اطاله زمان بیافتد، این قضیه بسیار مناسب ایفای نقش میکند و در این موضوع که آیا ابتدا تبعات شناسایی و بعد از یافتن راههای مقابله با چالشهای وارد آزادسازی شویم (مرغ) یا اینکه وارد چرخه تکمیلی اجتنابناپذیر شویم و سپس تبعات آن شناسایی و راهکارهای مقابله با چالشهای مربوطه را به کار بندیم (تخم مرغ ) کدام مقدم و کدام موخر است، بحث پایانناپذیر این قضیه شکل میگیرد. طبیعی است در اقتصاد آزاد، بنگاهایی که از پشتوانه فنی و مالی کمتری برخوردارند یا فاقد مدیریتهای برنامهریزی شده و ضعیفی میباشد قطعا از چرخه رقابت حذف خواهند شد، زیرا ماهیت اقتصاد آزاد، رقابت برای ماندگاری است و بنگاهی ماندگار است که از توانگری بیشتری برخوردار میباشد. در خاتمه به نظر میرسد بایستی همه کارشناسان اهل فن در این صنعت، خصوصیسازی را یک فرصت دانسته و با همدلی و همفکری زمینه توسعه بیمه با هدف خدمترسانی جامعه و آحاد جامعه را فراهم کنند و با تمام توان در رسیدن به اهداف اصلی؛ یعنی بالا بردن ضریب نفوذ بیمه در تولید ناخالص ملی و ماندگاری همه شرکتهای بیمه در صنعت گامهای بلند و منطقی بردارند.
* کارشناس بیمه
ارسال نظر