اسکناسهای درشت چکپول را به حاشیه میبرد
بسیاری از کارشناسان اقتصادی و مسوولان پولی و بانکی بر این اعتقاد هستند که وجود چکپولها باعث افزایش تورم و نقدینگی در جامعه شده است که حذف آن میتواند تا حد زیادی این مشکلات را کاهش دهد. به گزارش خبرنگار جامعنیوز، چندی پیش محمد قدسالهی، مدیر اداره نشر اسکناس بانک مرکزی از حذف تدریجی چکپول از چرخه اقتصاد کشور خبر داد.
وی معتقد است که وجود اسکناسهای درشت چکپولها را به حاشیه کشانده و به تدریج چکپول از چرخه اقتصاد خارج میشود.
مساله حذف چکپولها زمانی، قوت گرفت که رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد بانکها بیش از منابع داخلی خود چکپول منتشر میکنند و انتشار بیرویه چکپول خلاف قانون و خیانت به کشور محسوب میشود. همچنین رییسجمهوری در این رابطه بیان کرده است که بانک مرکزی باید نظارت بیشتری روی انتشار چکپولها داشته و آنها را ضابطهمند کند. طبق مجوز قانونی، بانکها فقط میتوانند ۴۰درصد دارایی نقدی خود را به چکپول تبدیل کنند در حالی که در برخی از بانکها این میزان تا ۲۰۰درصد هم رسیده است.
این روشی که بانکها در خصوص انتشار چکپول در پیش گرفتهاند؛ باعث شده میزان نقدینگی در کشور افزایش یابد و تا حد زیادی تورم بالا رود به همین دلیل در خصوص حذف چکپول و انتشار اسکناس درشت جامع نیوز نظر چند تن از کارشناسان بانکی و مسوولان را جویا شده است. محمدرضا خاوری، مدیرعامل سابق بانک سپه در این رابطه میگوید: چکپولها در کشور ما نقش اسکناس را ایفا میکنند و بانک مرکزی در جهت رعایت نکات ایمنی چکپولها اقداماتی را انجام داده است که به دلیل حجم زیاد چکپول در دست مردم نمیتوانند به صورت دقیق و کافی کنترل و نظارت داشته باشند. وی میافزاید: چکپولها به دلیل آن که همانند اسکناس در دست مردم جابهجا میشود و امکان سرقت یا گم شدن آن وجود دارد موجب سلب اعتماد مردم به این چکپولها شده است.
دست به دست شدن چکپولها نقدینگی را افزایش میدهد
خاوری تصریح میکند: چکپولها باید به صورت یک وجه باشند که در مقابل آنها از بانک بتوانند پول نقد دریافت کنند و بعد از آن از جریان خارج شوند در این صورت است که از امنیت لازم برخوردار خواهد بود.
وی تاکید میکند: اگر چکپولها همانند اسکناس دست به دست شود این مساله با برنامههای بانک مرکزی در تضاد قرار میگیرد زیرا نقدینگی را در کشور به شدت افزایش میدهد.
بنابراین اتفاقی که در نظام بانکی کشور به وجود آمده این است که در برخی مواقع چکپول مانند اسکناس مدام در دست مردم میچرخد بدون آن که از چرخه خارج شود و از همه مهمتر این که بانکها طی سالهای گذشته به تدریج انتشار این اوراق را افزایش دادهاند و این مساله به پیکره اقتصاد صدمههای جبران ناپذیری را وارد کرده است.
نبود اسکناس درشت چکپولها را رواج داد
علی یاسری، کارشناس پولی و بانکی نیز بیان میکند: چکپولها به خاطر این که در کشور اسکناس با مقیاس بزرگ وجود نداشت، انتشار یافت.
به گفته وی، در سال ۱۳۵۱ شمسی هزار تومانی در کشور به جریان افتاد اما قدرت خرید آن برابر همان یک هزار تومان بود اما در حال حاضر با این تورمی که در کشور وجود دارد یک هزار تومان به اندازه پنج تومان قدرت خرید دارد.
به گفته وی، در حال حاضر ارزش اسکناس در کشور بسیار کم شده و قدرت خرید خود را از دست داده است. یاسری در خصوص اعتماد مردم به چکپولها تصریح میکند: مردم به چکپولها اعتماد کافی دارند چون در بسیاری از معاملات از چکپول استفاده میکنند و اگر دولت و بانک مرکزی اسکناسهای درشت انتشار دهند طبیعی است که مردم از اسکناس بیشتر از چکپول استفاده میکنند.
ارسال نظر