روندها
والاستریت نگران «رکود تورمی» در اقتصاد آمریکا
نرجسخاتون براهویی- اخبار ناامیدکننده اقتصادی همراه با افزایش قیمت نفت دلیلی برای امیدواری و رونق برای فعالان والاستریت باقی نگذاشت و بهاین ترتیب شاخصهای والاستریت آخرین روز هفته را با تنزل در شاخصها به پایان بردند. به گزارش رویتر از نیویورک، روز جمعه انبوهی از اخبار اقتصادی که میتوانست به منزله گزارش از وضعیت کنونی اقتصادی منتشر شد، وزارت بازرگانی ایالات متحده روز جمعه گزارش هزینه مصرفکنندگان را منتشر کرد.
براساس این گزارش، هزینه شخصی در ماه گذشته ۴/۰درصد افزایش پیدا کرده است که افزایش بیشتر از پیشبینی اقتصاددانان است.
این گزارش نشان میدهد که تورم واقعی هم از آنجا که مصرفکنندگان بیشترین میزان پول را صرف خرید سوخت و مواد غذایی کردهاند هم ۴/۰درصد افزایش یافته است.
اقتصاددانان معتقدند که اگر وضع اینگونه پیش رود، احتمال اینکه اقتصاد آمریکا به وضعیت رکود دورقمی دچار شود، زیاد است، یعنی وضعیتی که رشد اقتصادی متوقف است، اما قیمتها همچنان در حال افزایش است.
این تحلیل درست یک روز پس از سخنان بنبرنانکی رییس بانک مرکزی آمریکا ارائه شد که معتقد است؛ اقتصاد ایالات متحده با تورم روبهرو است اما آنچه در حال حاضر در اقتصاد وجود دارد، وضعیت رکود دورقمی که آمریکا در دهه ۷۰ با آن مواجه بوده است، نیست. بنبرنانکی همچنین گفت، تورم کنونی در اقتصاد آمریکا که ناشی از افزایش قیمت نفت است پس از ۲ تا ۳ ماه فرو خواهد نشست.
از طرف دیگر گزارش درآمد برخی کمپانیها در روز جمعه منتشر شد. کمپانی بزرگ تولیدکننده کامپیوتر «دل» ضرر ۶درصدی در سه ماه پایانی سال ۲۰۰۴ ارائه داد و این خبر نامرادیهای بازار را در روز جمعه تکمیل کرد. به نظر میرسد کاهش فروش «دل» به دلیل کاهش میل مصرفکنندگان به خرید باشد که هشدار جدی برای صاحبان صنایع در ایالاتمتحده است، زیرا خرید مصرفکنندگان عامل مهم و کلیدی در رشد اقتصادی است.
روز جمعه شاخص سهام داوجونز ۳۱۶واحد یا ۵۱/۲درصد از دست داد و به واحد ۱۲۲۶۶رسید. در دو هفته اخیر این بزرگترین ضرر داوجونز بود. شاخص سهام استاندارد اندپورز ۳۷واحد یا ۷۱/۲درصد از دست داد و به واحد ۱۳۳۱ رسید. شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۶۰واحد یا ۵۸/۲درصد ضرر کرد و به واحد ۲۲۷۲ رسید. برای کل هفته شاخص داوجونز ۹۳/۰درصد از دست
داد. استاندارد اندپورز ۶۶/۱درصد ضرر کرد و شاخص سهام تکنولوژی نزدک دفاتر خود را با ۳۸/۱درصد ضرر بست.
در اروپا، شاخص سهام FTSE لندن در روز جمعه ۳۶/۱درصد از دست داد. داکس آلمان ۶۷/۱درصد ضرر کرد و شاخص CAC-۴۰ فرانسه ۵۳/۱درصد ضرر کرد. شاخص نیکی در توکیو هم روز جمعه در ضرری بزرگ ۳۲/۲درصد از دست داد.
در بازار معاملات ارزی ارزش دلار در مقابل ارزهای رقیب باز هم تنزل یافت و رکورد جدیدی از تنزل در سه سال اخیر بر جای گذاشت. سخنان بنبرنانکی، رییس بانک مرکزی آمریکا درباره احتمال کاهش مجدد نرخ بهره برای کمک به رونق اقتصادی از دلایل مهم این کاهش بود. تنزل قیمت دلار در روز جمعه به افزایش قیمت نفت و موادخام کمک کرد. روز جمعه هر یورو به ازای ۵۲۳۹/۱دلار معامله شد که در مقایسه با روز قبل که هر یورو به ازای ۵۱۹۷/۱دلار معامله شده بود، ارزش دلار نزول جدی را نشان میدهد. نرخ برابری دلار در برابر ین به ازای هردلار ۲۳/۱۰۴ین بود که از ماه مه ۲۰۰۵ تاکنون بیسابقه است.
ارسال نظر