معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: بسته سیاست‌های پولی لازم برای پایین آوردن نرخ بیکاری نایرو و کنترل تورم در بانک مرکزی نهایی شد. رامین پاشایی‌فام در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس ضمن تشریح نرخ بیکاری نایرو، اظهار داشت: بانک مرکزی در صدد است با اجرای یک بسته سیاست‌های پولی نرخ بیکاری نایرو را پایین آورده و با دستیابی به آن جلوی روند فزاینده نرخ تورم را بگیرد. وی افزود: نگاهی به روند زمانی نشان می‌دهد که از اوایل سال ۸۲ نرخ بیکاری کشور پایین‌تر از نرخ بیکاری نایرو آمده است و این بدین معنا است که اگر هیچ اقدامی انجام ندهیم، این نرخ مجددا به تدریج به سمت نرخ بیکاری نایرو بازمی‌گردد.

معاون اقتصادی بانک مرکزی تصریح کرد: به طور قطع باید در کنار اجرای سیاست‌های پولی توسط بانک مرکزی، یکسری سیاست‌های مالی و تجاری نیز در اقتصاد اعمال شود تا نتیجه مورد نظر به دست آید. وی خاطرنشان کرد: سیاست‌های مالی هم‌اکنون در معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری و وزارت امور اقتصادی و دارایی در حال نهایی شدن است.

پاشایی‌فام با بیان اینکه بانک مرکزی برای سیاست‌های پولی تدوین شده سه چشم‌انداز کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را مورد توجه قرار داده است، ادامه داد: چشم انداز کوتاه مدت تا پایان سال جاری، چشم‌انداز میان مدت تا پایان سال ۸۷ و چشم‌انداز بلند مدت تا پایان برنامه چهارم توسعه است.

وی افزود: نرخ تورمی که در این افق‌های برنامه‌ریزی شده به آن خواهیم رسید، در حال محاسبه است و در صورت اجرای این بسته سیاستی امیدواریم که ضمن اصلاح ساختار اقتصادی و تبدیل منابع تزریق شده به واحدهای تولیدی، همزمان با کاهش نرخ بیکاری جلوی افزایش نرخ تورم را بگیریم.

پاشایی فام اظهار داشت: اصولا توجه به تورم، بدون توجه به عوامل‌ دیگر چندان پاسخگو نخواهد بود، بنابراین لازم است تا برای انجام هرگونه تصمیم‌گیری در این بحث، ۳ متغیر مهم کلان اقتصادی؛ یعنی رشد تولید، نرخ بیکاری و نرخ تورم در کنار یکدیگر دیده شوند. وی اضافه کرد: برای در کنار هم دیدن این سه متغیر لازم بود تا از بین مدل‌های بسیار موجود، مدلی انتخاب شود که یکی از آنها «نایرو» (NAIRU) که مخفف (Non Accelerating Inflation Rate of Unemployment) است. معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: نایرو اشاره به نرخ بیکاری دارد که در آن شرایط، تورم غیرشتابنده حاکم باشد.

پاشایی فام اضافه کرد: تولیدی که در آن تورم شتاب نگرفته باشد «تولید بالقوه» و همچنین نرخ بیکاری که تورم در آن شتاب نگرفته باشد، «بیکاری نایرو» یا «بیکاری تعادلی» نام دارد.