گروه بازار پول- مدیر اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی از فروش ۱۰۰ درصد اوراق مشارکت عرضه شده بانک مرکزی در مرحله دوم خبر داد و گفت: با فروش این اوراق ۲۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی از اقتصاد جمع‌آوری شده است. به گفته پیمان قربانی عرضه اوراق مشارکت یک ساله بانک مرکزی در مرحله دوم، با استقبال مناسبی همراه شده و در این مرحله ۱۰۰ درصد اوراق مشارکت عرضه شده توسط ۷ بانک عامل به فروش رسیده است.

وی با بیان اینکه مدت زمان سررسید این اوراق یک ساله و سود آن ۲۰ درصد است، افزود: فروش این میزان اوراق کم سابقه بود، در حالی که برخی تصور می‌کردند استقبال چندانی از این اوراق نشود. مدیر اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی، با اشاره به برنامه‌های بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی، به خبرگزاری فارس گفت: علاوه بر دیگر ابزارها، انتشار اوراق مشارکت یکی از ابزارهای بانک مرکزی برای تحقق این هدف است که در یک گام توانست ۲۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی را از اقتصاد جمع‌آوری کند.

بانک مرکزی اولین مرحله انتشار اوراق مشارکت در سال جاری را با انتشار ۲۵۰۰ میلیارد تومان مشارکت از

۲۲ مهر‌ماه آغاز کرد. اوراق مشارکت اوراق بهاداری است که با مجوز بانک مرکزی برای تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز، طرح‌های سودآور تولیدی و خدماتی (به استثنای امور بازرگانی) در چارچوب عقد مشارکت مدنی، توسط سازمان جاری منتشر می‌شود. این اوراق به عنوان یکی از ساز و کارهای سیاست‌های انقباضی برای جمع‌آوری نقدینگی سرگردان استفاده می‌شود. انتشار ۲۵ هزار میلیارد‌ریال اوراق مشارکت از سوی بانک مرکزی، به عنوان یکی از روش‌های جمع‌آوری نقدینگی بالایی مطرح است که بر اساس آخرین خبرها به ۴۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. بر اساس آمارهایی که بانک مرکزی اعلام کرده پایه پولی (به عنوان یکی از اجزای نقدینگی) در پایان شهریور امسال به ۸۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان رسیده است. این متغیر در اسفند‌ماه سال قبل ۷۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است که با این حساب بیش از ۷ هزار میلیارد تومان به میزان پایه پولی در سه‌ماه اول سال افزوده شده است. در عین حال عدد نقدینگی نیز در اسفند‌ماه پارسال ۳۵۲ هزار و ۹۵ میلیارد تومان بوده است که این رقم در پایان مهر امسال به بیش از ۴۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. آماری که نشان می‌دهد نقدینگی نیز نسبت به اسفند سال قبل بیش از ۹ درصد رشد را تجربه کرده است. ضریب فزاینده پولی نیز در شهریور‌ماه امسال به ۸۴/۴ رسیده است. به گفته برخی از کارشناسان، افزایش ضریب فزاینده توامان با رشد پایه پولی در تشدید حجم نقدینگی و افزایش نرخ تورم موثر است.