افزایش تقاضای نامریی در بازار
گروه بازار پول - در بازاری که نه خرید و فروش زیادی به چشم میآید نه هیاهویی، قیمتها اندکی نوسانیتر شدهاند. حتی اخبار مثبت هم برای بازار اثری کاهنده برابر انتظارها نداشت. دیروز هم خبری بر روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت که میتواند دلیل مهمی برای بازگرداندن آرامش به فضای ارزی کشور باشد. در عین حال تا زمانی که عملا راههای انتقال ارز به سرانجام مشخصی نرسد و قدمی برای برداشته شدن فضای تحریمی موجود خودنمایی نکند. به نوعی عرضه در بازار زیاد نشود افت قیمتها به راحتی امکانپذیر نیست. فروش و بازگشت دلارهای ذخیره شده در منازل به زمانی که رییس کل بانک مرکزی میزان آن را ۱۸ میلیارد دلار عنوان کرده بود، خود عامل مهمی برای بالابردن طرف عرضه در این مسیر و افت قیمت است.
این اتفاق زمانی میتواند رخ دهد که مردمی که به ذخیرهسازی ارز به عنوان وسیله ذخیره ارزش اقدام کردهاند، تمایل به تبدیل آن به ریال داشته باشند. پایداری ارزش پول ملی، رضایت از بهره بانکی، مطلوبیت سودآوری سرمایهگذاری در بازار سرمایه، افزایش امنیت سرمایهگذاری، بهبود فضای کسبوکار و مواردی از این دست امکان بهتری برای تمایل به آوردن دلار و تبدیل به ریال آن در بین مردم فراهم میآورد.
علاوه براین موارد کنترل میزان نقدینگی و به تبع آن کاهش تورم که در این روزها از ۲۶ درصد هم فراتر رفته قطعا کارساز است. بانک مرکزی در این روزها اوراق مشارکت با نرخ سود ۲۰ درصدی منتشر میکند. این راهکار اگرچه در دو سال گذشته طرفداران زیادی نداشت و بخش عمده آن بدون مشتری میماند، اما امسال انتظار میرود که با بالارفتن نرخ بازدهی آن با اقبال بیشتری مواجه شود.
از مهر ۸۹ تاکنون که بازار ارز دچار نوسان قیمتی شده، شرایطی در اقتصاد هم به وجود آمد که به گفته برخی از کارشناسان اقتصاد، از دست سیاستهای پولی هم کاری بر نمیآمد. روی سخن در این زمان بیشتر از هر چیز معطوف به اعتمادسازی در سطح عمومی جامعه بود. اعتماد به سیاستهای اقتصادی و کلان اجتماعی و سیاسی نیز به عنوان خمیر مایه حرکت در مسیر توسعه از سوی مردم غیر قابلانکار است. این شرایط همچنان نیازمند توجه بیشتر و عالمانهتر است. در این روزها از سوی وزارت خارجه سخنان جدیتری به گوش میرسد. صالحی دیروز گفت که ایران و ۱+۵ به این نتیجه رسیدهاند که باید از بن بست مذاکرات خارج شوند. تازهترین خبرها هم از سوی غربیها اینکه پیشنهادهای تازه برای طرف ایرانی دارند که البته صالحی در مصاحبه با ایسنا از ذکر جزئیات آن خودداری کرده است.
در عین حال با وجود تشدید تحریمها تلاش برای دور زدن آن و تخصیص ارز برای واردات ضروری با تشکیل مرکز مبادلات از سوم مهر ماه ادامه داشته و دارد. با این حال آنچه که به قول وزیر اقتصاد افت ۵۰ درصدی درآمد نفتی در سالجاری مورد اشاره قرار گرفته و برخی نگرانیهای مطرح شده از جمله ابهام در خصوص واردات داروهای مورد نیاز بیماران خاص بعضا بر روند قیمت ارز تاثیرگذار است. با این حال در تازهترین خبرها اعلام شده که یک میلیارد دلار دیگر به واردات دارو تا پایان سال تخصیص مییابد.
اختصاص ۳/۳ میلیارد ارز برای واردات دارو تا پایان سال
یک میلیارد دلار دیگر تا پایان سالجاری جهت تامین نیازهای دارویی اختصاص مییابد. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی صمد کریمی سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با بیان مطلب فوق خاطر نشان کرد: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در راستای ارائه خدمت رسانی مطلوب به صنعت دارو؛ کماکان تا پایان سالجاری نیازهای ارزی دارویی کشور را به نرخ مرجع تامین خواهد نمود.
کریمی با اشاره به تعاملات سازنده بانک مرکزی و معاونت دارویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تاکید کرد: شرکتهای دارویی پس از انجام تشریفات مربوط به ثبت سفارش کالایی، ارز مورد نیاز خود را با توجه به نامههای وزارت بهداشت دریافت خواهند کرد.
ارز پرداختی توسط بانک مرکزی و بانکهای کشور جهت واردات دارو و اقلام دارویی طی ۹ ماهه سالجاری معادل ۳/۲ میلیارد دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد حدود ۲۸ درصد نشان میدهد.
قیمتها در بازار داخلی
دیروز نرخ دلار در ساعت ۱۴ به ۳۰۲۵ تومان رسید و ۲۵ تومان افزایش ثبت کرد. قیمت خرید البته برای آن ۲۹۸۵ تا ۲۹۹۰ تومان اعلام شد. این افزایش قیمت در حالی بود که در بازار جنبو جوش خاصی نبود و به گفته صرافان فضای آرامی بر بازار حکمفرما بود. کماکان در مکانی مانند پاساژ افشار خبری از داد و هوار نیست و پاساژهای خیابان جمهوری هم شاهد تجمع دلالان نیستند. با این حال در نبود چنین فضایی افزایش قیمت دلار را باید در تعیین قیمت درهم از سوی اماراتیها در سطح ۸۲۵ تومان جستوجو کرد. این سطح قیمتی طی تقریبا دو هفته اخیر کاهش محسوسی نداشته است.
دیروز یورو به ۳۹۹۰ تومان افزایش یافت و پوند نیز ۴۸۷۰ تومان فروخته شد. در بازار سکه نیز قیمت هر قطعه تمام بهار آن به نرخ ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید. نیم سکه همچنان در سطح ۶۰۰ هزار تومان، تغییراتی در سطح ۲ تا ۳ هزار تومان دارد.
ربع سکه هم تقریبا در سطح ۳۱۰ هزار تومان با نوسانی محدود فروخته میشود. قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار هم ۱۲۲ هزار و ۲۸۰ تومان تعیین شد که نسبت به روز گذشته بیش از ۵۰۰ تومان افزایش داشت.
۴ ارز جدید به جمع مبادلهایها پیوست
در مرکز مبادلات هم قیمتهای دیروز اندکی تغییر داشت . نکته جالب اینکه توسط بانک مرکزی نرخ ۴ ارز پوند انگلیس، فرانک سوئیس و سوئد دانمارک هم در جمع ارزهای این مرکز اعلام شدند. دیروز قیمت هر پوند انگلیس در این مرکز۳۹ هزار و ۷۴۰ ریال اعلام شد. فرانک سوئیس ۲۶ هزار و ۷۴۵ ریال و کرون سوئد ۳۶۸۰ ریال تعیین قیمت شد. ریال قطر هم دیروز ۶۷۵۴ریال اعلام شد. در این خصوص البته گفته شده که این ارزها در این مرکز موجود نیست و صرفا برخی بانکها خواستار اعلام نرخ مبادلهای این ارزها برای تسویه حسابهای ارزی و استفاده از منابع خود شدهاند.
طی دوره کاری این مرکز البته پوند انگلیس به صورت یک روزه عرضه شده بود. اما افزایش این ارزها به جمع ۹ ارز پیشین، تنوع آنها را تا ۱۳ نوع ارز از شرق تا غرب جهان گسترده کرده است.
دیروز قیمت دلار آمریکا در این مرکز ۲ ریال افزایش یافت و به ۲۴ هزار و ۵۹۱ ریال رسید. یورو، اما با ۲۱ ریال کاهش تا ۳۲ هزار و ۳۴۶ ریال رسید. در این مرکز به غیر از یورو، لیر ترکیه با ۹ ریال و صد ین ژاپن با ۱۰۰ ریال کاهش مواجه شدهاند. روبل روسیه، روپیه هند و وون کره جنوبی بدون تغییر باقی ماندند. در این مرکز اما درهم امارات با یک ریال و یوآن چین با ۱۰ ریال افزایش قیمت روبهرو شدند.
قیمت طلا در بازارهای جهانی
طلا در بازارهای جهانی روز گذشته در اولین روز کاری هفته جدید، کاهش یافت و به سطح ۱۶۹۰دلار رسید که نسبت به قیمت بسته شده تقریبا ۶ دلار کاهش داشته است. اغلب نظرسنجیها برای این هفته افزایش قیمت را پیشبینی کرده بود. در نظر سنجی برای این هفته ۱۵ نفر به افزایش قیمت، ۵نفر به کاهش قیمت و ۹ نفر به تغییر مختصر رای داده بودند. در گزارشی به نقل از رویترز، اعلام شده بود که حزب جمهوریخواه آمریکا با پیشنهاد افزایش مالیات بر ثروتمندان موافقت کرده است؛ اما اوباما پیشنهاد جدید این حزب را برای حل بنبست مالی این کشور کافی نمیداند.
براساس این گزارش، حزب جمهوریخواه در قبال پذیرفتن پیشنهاد افزایش مالیات بر ثروتمندان خواستار کاهش شدید هزینههای بودجه شده است.
این گزارش میافزاید، از آنجایی که هیچ نشانهای از توافق بین حزب جمهوری خواه و دموکرات آمریکا در خصوص حل بنبست مالی این کشور مشاهده نمیشود کاهش هزینههای عمومی و افزایش مالیاتها در سال آینده منجر به رکود اقتصادی در این کشور خواهد شد.
ارسال نظر