قیمتها سر بالایی رفت
حرکت بازار خلاف پیشبینیها رقم خورد
گروه بازار پول - برخلاف انتظار، قیمتها در بازار از قیمتهای کانون صرافان تمکین نکرد و فاصله قیمتهای اعلامی این کانون با قیمتهای معامله در بازار زیاد شد. روز گذشته در حالی قیمت اعلامی و درج شده بر تابلوها ۳۳۳۵ تومان برای دلار تعیین شده بود که قیمت معامله شده در بازار ۳۴۱۰ تومان بود. قیمتهای ۳۴۴۰ تا ۳۴۵۰ تومان هم در ساعاتی از بازار برای دلار اعلام شد. از افزایش میزان ارز مسافری به نرخ مرکز مبادلات هم خبرهایی میرسد. همچنین برخی از فروش ۲۰۰ دلار به ازای ارائه کارت ملی به هر نفر خبر میدهند که البته در این راستا هیچ مقامی در خصوص تزریق دلار سخنی نگفته است. همچنین خبر آمد که در مرکز مبادلات ثبت سفارش از مرز ۲۵۰۰ فقره گذشته است. اطلاعیه جالبی نیز بر سایت کانون صرافان نقش بسته بود که از اعضای کانون خواسته بود صرافان بدون مجوز را معرفی کنند. در بازار سکه با وجود تثبیت قیمت طلای جهانی، قیمت انواع سکه و طلا افزایش شدیدی داشت.
در حالی که روز شنبه سخنگوی کانون صرافان از آمادگی بازار برای فروریختن قیمتها سخن گفته بود، بازار شاهد افزایش حداقل ۶۰ تومانی قیمت دلار و فروخته شدن آن به نرخ ۳۴۱۰ تومان بود. این درحالی است که همانطور که اشاره شد قیمتهای بالاتری نیز برای آن اعلام شد. بازار با اینکه با دستگیری برخی کسانی که از آنها به عنوان اخلالگران بازار ارز نام برده شده، روبهرو بوده و دلالان از بازار ارز گریختهاند. اما حضور نامحسوس نیروی مراقب هنوز برقرار است. مرکز مبادلات ارزی به ثبت سفارشها ادامه میدهد، اما روز گذشته قیمت دلار که تقریبا به مدت یک هفته در سطح ۳۳۵۰ تومان باقی مانده بود، دوباره امکان افزایش و عبور از ۳۴۰۰ تومان را یافت. در اینکه بازار ارز به موجب ماهیت خاص خود، همواره از برخی شایعات و خبرهای منفی داخلی منطقهای تاثیر میگیرد، شکی نیست، اما باید پرسید چرا با وجود مجموعه تلاشهای صورت گرفته قیمت ارز حرکت تازهای را از سر گرفته است؟ برخی فعالان بازار در پاسخ به این پرسش، به جز تاخیرهای ایجاد شده در تامین ارز توسط بانکهای عامل مرکز مبادلات با وجود دریافت ما به ازای ریالی از واردکنندگان و برخی بزرگنماییهای فرامنطقهای دلیل چندانی برای آن نمیدانند.
در همین حال در صورتی که بارها تزریق هرگونه ارز مستقیم از طریق صرافیها از سوی مقامات اقتصادی نفی شده، اما برخی با رد این مورد از فروش دلار به سهمیههای اندک توسط برخی صرافان خبر میدهند. در تماس با یکی از صرافیهایی که با ارائه کارت ملی به هر نفر ۲۰۰ دلار میفروشد، منبع تزریق این ارزها خرید ارز از خود مردم به نرخ کانون صرافان عنوان شده است. این در حالی است که منطق بازار حکم نمیکند تا زمانی که چند مغازه آن طرفتر دلار به نرخ بالاتری خریداری میشود، صرافی ادعا کند که ۱۷ هزار دلار به نرخ کانون از مشتری خریداری شده و حداقل ۶۰ تومان زیر قیمت بازار هم به هر کس ۲۰۰ دلار فروخته میشود. با این وجود در بازار این روزها نمیتوان اتفاقات را چندان هم دستهبندی کرد. از این رو تنوع نرخها در بازار داخلی ارز قابل توجیهتر است.
سهمیه ۲۰۰ دلاری با کارت ملی
خبرگزاری فارس نیز در این زمینه نوشت: در صرافیها به هر مشتری در ازای ارائه کپی کارت ملی و به همراه داشتن اصل کارت ۲۰۰ دلار به قیمت حدود ۳۳۳۵ تومان داده میشود.
این اتفاق البته چیز تازهای نیست؛ چراکه در روزهای هفته قبل هم نظیر آن به کرات دیده شد.با این وجود به گزارش این خبرگزاری اتفاق جدید امروز بازار ارز سهمیهبندی شدن دلار در صرافیها بود. دیروز برخی صرافیها به شدت سرشان شلوغ بود و حتی جلوی درب یکی از صرافیها، صف تشکیل شده بود. علت شلوغی برخی صرافیها، عرضه دلار به صورت سهمیه ۲۰۰ تایی به هر مشتری بود.این سهمیه در ازای ارائه کارت ملی و تحویل کپی آن قابل دریافت است. برخی مشتریان تقاضای بیشتری برای دریافت دلار داشتند، اما فروشنده ارز تاکید میکرد که حداکثر میتواند ۲۰۰ دلار به هر فرد بدهد. اغلب مشتریان کارت و کپی به دست در صرافیها به دنبال دریافت دلار بودند. البته برخی صرافیها هم انگار رغبت چندانی به فروش دلار نداشتند و داخل صرافی از مشتری کارت به دست خبری نبود.
روز گذشته کانون صرافان قیمت خرید دلار را ۳۳۲۵ تومان و قیمت فروش آن را ۳۳۳۵ تومان تعیین و اعلام کرده بود.
تعداد ثبت سفارشات از مرز ۲۵۰۰ فقره عبور کرد
همچنین خبر رسید که در شانزدهمین روز کاری مرکز مبادلات ارزی، تعداد ثبت سفارشات از مرز ۲۵۰۰ فقره عبور کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، در شانزدهمین روز فعالیت مرکز مبادلات ارزی، تعداد ۳۱۸ فقره ثبت سفارش در این مرکز صورت گرفت که با احتساب عملکرد روزهای پیشین، تعداد ثبت سفارشهای پذیرفته شده تاکنون به رقم ۲۵۳۵ فقره رسید. تامین ارز متقاضیان از طریق شعب ارزی بانکها در حال انجام است.
به دنبال ابلاغ دستورالعملهای اجرایی نحوه خرید و فروش ارز به نرخ مبادلهای، فرآیند گذار از تمرکززدایی مرکز مبادلات ارزی در هدایت مشتریان بانک یا واردکنندگان به شعب ارزی بانکهای خصوصی و دولتی درحال انجام است و بر تعداد بانکهایی که تامین ارز متقاضیان را از طریق شعب انجام میدهند، افزوده میشود.
بورس ارز در آبانماه راهاندازی میشود
راهاندازی بورس ارز به احتمال زیاد در آبانماه امسال کلید خواهد خورد. در تازهترین خبرها نیز خبری در مورد راهاندازی بورس ارز منتشر شده است. با اینکه مخالفتهای زیادی داشته، اما ظاهرا گمانهزنیهایی دوباره برای راهاندازی آن از سر گرفته شده است.
در این زمینه مهر از بانک مرکزی کسب اطلاع کرد که به منظور ساماندهی بازار ارز، بورس ارز به احتمال زیاد در آبانماه امسال راهاندازی خواهد شد. در همین حال، محمود بهمنی رییسکل بانک مرکزی به مهر گفته است: راهاندازی بورس ارز کماکان در دستور کار دولت قرار دارد و با قوت آن را پیگیری میکنیم. رییسکل بانک مرکزی افزوده است: مرکز مبادلات ارزی به عنوان راهکاری برای کنترل وضعیت فعلی بازار ارز است و جایگزین دائمی بورس ارز نخواهد شد.
بررسی افزایش ارز مسافران و دانشجویان
مرکز مبادلات ارزی از روزی که آغاز به کار کرد با توجه به بازخورد سیاستها و عملکردهایش در سیاستهای خودش تجدیدنظر میکند، آن چیزی که هدف اولیه ما بود این بود که بخشی از تقاضاهایی که در بازار وجود دارد و مربوط به بیماران، مسافران و دانشجویان است را پوشش دهیم. صمد کریمی سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که آیا امکان افزایش سقف دریافت ارز به نرخ مبادلهای برای مسافران و دانشجویان غیر بورسیه وجود دارد، گفت: باید کمی طرح را پیش ببریم تا ببینیم عملکردمان چگونه بوده و بعد از بررسی یا آسیبشناسی این کار میتوانیم وارد بحث افزایش سقف عرضه ارز به نرخ مبادلهای برای این دسته از متقاضیان بشویم و این موضوع را بررسی کنیم که آیا میتوانیم این میزان را افزایش بدهیم یا نه؟
چرا قیمت طلا براساس ارز مبادلاتی محاسبه نمیشود؟
رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر گفت: اگر قیمت طلا و سکه براساس ارز مبادلاتی محاسبه شود، شاهد قاچاق آن به خارج از کشور خواهیم بود. محمد کشتی آرای در گفتوگو با مهر در پاسخ به این پرسش که چرا قیمت سکه و طلا براساس ارز مبادلاتی تعیین نمیشود؟ گفت: در صورتی که این کار انجام شود، به دلیل ارزان شدن قیمت طلا در بازار داخلی نسبت به بازارهای جهانی شاهد قاچاق آن به خارج از کشور خواهیم بود. بر همین اساس، قیمت سکه و طلا بر مبنای قیمت دلار بازار آزاد تعیین میشود.
روز گذشته قیمتهای سکه و طلا نیز در بازار با افزایش زیادی همراه بود دیروز سکه طرح جدید با ۸۰ هزار تومان افزایش تا ۱ میلیون و ۳۶۰ هزار تومان بالا رفت. قیمت سکه طرح قدیم هم با ۴۰ هزار تومان افزایش تا ۱ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان گران شد. نیم سکه با ۵۰ هزار تومان افزایش به ۶۸۰ هزار تومان رسید و ربع سکه با ۲۵ هزار تومان افزایش نرخ ۳۴۰ هزار تومان را هم به خود دید. در بازار طلا قیمت گرم طلای ۱۸ عیار بدون اجرت ساخت از ۱۳۰ هزار تومان رد شد. با وجود بسته ماندن قیمت جهانی طلا در سطح ۱۷۵۴ دلار که البته در اواخر هفته معاملاتی قبل افت نیز داشت، قیمتهای سکه و طلا در بازار داخلی همچنان از نرخ دلار داخلی تاثیر میگیرند.
ارسال نظر