رییسکل پس از نشست مشترک با دولتیها اعلام کرد
استراتژی ارزی بانک مرکزی
دنیای اقتصاد - همزمان با نوسان در بازار ارز، بانک مرکزی تلاش دارد از طریق مرکز مبادله ارزی گامهای جدیدی برای مقابله با التهاب موجود بردارد؛ استراتژی اصلی بانک مرکزی بر «پوشش کامل تقاضای واقعی» از طریق مرکز تبادل ارزی بنا شده است؛ رییس کل بانک مرکزی پساز نشست ارزی با دولتیها نسبت به تغییر حرکت بازار ابراز اطمینان کرد. وی معتقد است که «با افزایش حجم عملیات در مرکز مبادلات ارزی شرایط برای تصحیح مسیر قیمتی نرخ در بازار غیررسمی فراهم میشود.» به گفته بهمنی «آثار ایجاد مرکز به زودی در کاهش نرخ بازار پدیدار خواهد شد.» آمار موجود نشان میدهد روند مبادلات در مرکز ارزی بیش از ۲۰۰ درصد در دو روز گذشته افزایش یافته است. مسوولان امیدوارند با این روند رو به رشد، از فشار تقاضا به بازار غیررسمی کاسته شود. اقدام دیگر بانک مرکزی به بررسی تعهدات گذشته در کارگروهی ویژه و چگونگی تامین ارز آنها باز میگردد. به گفته رییس کل بانک مرکزی، سراسری شدن مرکز و تبدیل آن به بازار بین بانکی برنامه دیگر برای تسریع در پاسخگویی به تقاضا و کاهش فشار بر بازار است. در این میان روز گذشته روند قیمتی در بازار وارد مرحله جدیدی شد ؛ به گونهای که تابلوی صرافان ثبت قیمتهای تازهای را تجربه کرد. هیجان در بازار تا مرحلهای پیش رفت که صرافان ترجیح دادند در آن شرایط خرید و فروش را متوقف کنند. بهمنی پس از نشست مشترک با دولتیها عنوان کرد
استراتژی ارزی بانک مرکزی
گروه بازار پول - با گذشت یک هفته از راهاندازی مرکز مبادلات ارزی و همزمان با قیمتگذاری ارز در این بازار که به نوعی بازار سوم ارز محسوب میشود؛ قیمتها در بازار غیر رسمی ارز هم افزایشی است. با این حال رییس کل بانک مرکزی پس از نشست مشترکی که با وزیر صنعت، معدن و تجارت داشت بار دیگر وعده داد که قیمت ارز در روزهای آینده و به تدریج کاهش پیدا میکند.
مسوولان بانک مرکزی امیدوارند راهاندازی مرکز مبادلات ارزی برای کنترل قیمتها در بازار غیر رسمی چاره ساز باشد. این موضوع را میشود از بازدیدهای مکرر آنها از مرکز مبادلات ارزی متوجه شد. در این بازدیدها برخی از وعدهها و توصیهها نیز رد و بدل می شود که در تازهترین آنها، مقرر شده که بانکهای عامل به تدریج نمایندگان خود را در مرکز مبادلات ارزی مستقر کنند، این افراد قبل از شروع به کار، در همان محل آموزشهای لازم را خواهند دید.دراین جلسه همچنین در مورد تعهدات پیشین بانکها و چگونگی اختصاص ارز در اختیار مردم و ارز متقاضی گفت وگو شد و در هر مورد رییس کل بانک مرکزی و معاون ارزی وی به پرسشهای مطرح شده از سوی مدیران عامل بانکها پاسخ دادند. محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی نیز در این نشست دستور داد که در کارگروهی ویژه موضوع تعهدات گذشته مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد و چگونگی تامین ارز آنها نیز میسر شود. رییس کل بانک مرکزی همچنین اعلام کرد که به تدریج با بالارفتن حجم عملیات ارزی مرکز مبادلات ارزی آثار آن در قیمت ارز در بازار پدیدار خواهد شد. پیش از این جلسه همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاون ارزی بانک مرکزی درنشستی دیگر برای نمایندگان تشکلهای بخش خصوصی نحوه کارکرد مرکز مبادلات ارزی را تشریح کرده و به پرسشها و ابهامات فعالان بخش خصوصی پاسخ دادند، قرار شد این گونه جلسات با تشکلهای بخش خصوصی ادامه پیدا کند. از روز نهم مهرماه مرکز مبادلات ارزی از متقاضیان ارز خواسته است که برای سرعت عمل بالاتر و جلوگیری از اتلاف وقت تقاضای ارزی خود را به وسیله ارائه ثبت سفارش معتبر و از طریق بانکهای عامل در سراسر کشور به انجام برسانند.
به زودی قیمتها متعادل خواهند شد
در همین حال مشاور ارشد بخش بینالملل ارزی، از افزایش عرضه ارز در مرکز مبادلات ارزی توسط بانک مرکزی خبر داد و گفت: با فراهم شدن امکان فروش ارز به متقاضیان اولویتهای ۲ به بعد، به زودی قیمتها متعادل خواهند شد. صمد کریمی در گفتوگو با ایلنا، با انتقاد از دلالان و واسطهها که با مبالغ کلان در تلاش هستند در بازار ارز آشفتگی حاکم شود، اظهار کرد: با تامین ارز کافی توسط بانک مرکزی به زودی آنها مجبور به کاهش قیمت میشوند. سخنگوی مرکز مبادله ارزی با بیان اینکه این مرکز در راستای کنترل نوسانهای بازار ارز ایجاد شده است، تصریح کرد: با نهادینه شدن این بازار، در آینده شاهد تغییرات خوبی در بازار ارز، طلا، سرمایه یا بازار تجارت خارجی خواهیم بود. مشاور ارشد بخش بینالملل ارزی به اهداف بانک مرکزی در این زمینه اشاره و بیان کرد: نظام ارزی هم که برای کشور تعیین شده بود، نظام نرخ ارز شناور مدیریتشده است. از این رو، بانک مرکزی مطابق با وظایف قانونی خود، باید طرحها و برنامههای خود را در این راستا طراحی و اجرا کند. به گفته وی، این حرکت جدید، دقیقا در راستای سیاستهای کلان اقتصادی و خاص سیاستهای پولی و ارزی کشور است که مرکز مبادلات ارزی دارندگان و متقاضیان ارز، بر اساس آن ایجاد شده است.
خرید و فروش متوقف شد
برخی از صرافیهای راسته فردوسی و چهارراه استانبول روز گذشته کرکره مغازههای خود را پایین کشیدند تا با توقف خرید و فروش ارز به انتظار روزهای آینده بنشینند. همزمان، برخی از صرافیها نیز قیمت دو ارز پر نوسان این روزهای بازار، یورو و دلار را از تابلوی صرافی خود حذف کردند. عدهای نیز قیمتها را به صورت لحظهای تغییر میدادند. خبرگزاری مهر که در گزارشی به این موضوع پرداخته در این باره مینویسد: «در غیاب دستگاههای نظارتی، مرکز ارزفروشان تهران مملو از دلالان و سفتهبازان شده است.» به نوشته این خبرگزاری «نوسان شدید در بازار ارز، قیمت انواع سکه را هم در بازار گیج کرده است به طوری که قیمت سکه تمام بهار آزادی در تابلوی صرافیها از یک میلیون و ۲۸۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان دیده میشود.» در همین حال سایت رسمی صنف طلا و جواهر که روزانه قیمت طلا، ارز و سکه را اعلام می کند نیز قیمت دلار را از جدول روزانه خودحذف کرده است. سایت «خبرآنلاین» در گزارشی تصویری با عنوان «ابوعطای دلار در ناصر خسرو و فردوسی»، عکسهایی گویا از این روزهای بازار ارز منتشر کرده و نوشته است: «تا ساعت ۱۲ در بازار آزاد تمایل چندانی به فروش دلار نبود و تمامی فعالان بازار فقط دلار میخریدند. هنوز منتظر بودند تا قیمتی در بازار اعلام شود و سپس تمایل برای فروش داشته باشند. اتفاقی که بعد از گذر ۴۵ دقیقهای از زمان به وقوع پیوست. آن قدر خیابان فردوسی تا ابتدای منوچهری را بالا و پایین کردیم تا در نهایت قیمتی برای فروش دلار اعلام شد: ۳۲۵۰ تومان. هر دلار هم برای خرید ۳۲۰۰ تومان قیمتگذاری شد اما با این وجود صرافیها فقط اجازه ورود به افرادی را میدادند که تمایل داشتند دلار خود را بفروشند.» همزمان محمد کشتی آرای رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهرکشور نیز با اشاره به نابسامانی بازار ارز و طلا به خبرگزاری «خانه ملت» گفته است: طلا و دلار در بازار خرید و فروش نمیشود و تا اطلاع ثانوی مبادله دلار و طلا متوقف است. کشتی آرای دلیل این توقف معاملات را «نامشخص بودن قیمت طلا و دلار» عنوان کرده است.
ارسال نظر