به دلیل نبود آمار دقیق، عملکرد بنگاه‌های زودبازده در ایران تا حدودی بحث‌برانگیز شده است بررسی گزارش عملکرد بنگاه‌های زودبازده در سایر کشورها، حاکی از عملکرد ۶۰درصدی آنها در بهترین حالت اجرا در دستیابی به اهداف است. احمد مجتهد رییس پژوهشکده پولی و بانکی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با اشاره به اجرای طرح بنگاه‌های زودبازده در بسیاری از کشورها، گفت: ارزیابی دقیق عملکرد بنگاه‌های زودبازده در ایران هنوز امکان‌پذیر نیست. در ایران به دلیل نبود آمار دقیق، عملکرد بنگاه‌ها تا حدودی بحث برانگیز شده است.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی گفت: بررسی گزارش عملکرد بنگاه‌های زودبازده در سایر کشورها، حاکی از عملکرد ۶۰درصدی آنها در بهترین حالت اجرا و دستیابی به اهداف است.

وی با اشاره به سه روش مختلف اجرای طرح‌های زودبازده در کشور تاکنون تصریح کرد: روش خود اشتغالی که ۴ سال قبل در کشور اجرا شده بود، عملکرد چندان موفقی نداشت، همچنین طرح مربوط به کارفرمایان نیز به موفقیت چندانی نرسید، بنابراین تا زمانی که ارزیابی دقیقی در مورد عملکرد آنها نداشته باشیم، نمی‌توانیم در مورد موفقیت یا عدم موفقیت آنها صحبت کنیم.

مجتهد بیان کرد: اما اینگونه طرح‌ها معمولا در حالت‌های بحرانی به منظور ایجاد اشتغال و رفع بیکاری به صورت ضربتی اجرا می‌شود و طرحی بلندمدت نیست، بنابراین دوره زمانی اجرای آن پس از مدتی به پایان می رسد و پس از آن باید طرح‌های اساسی و اصلی در کشور اجرا شود.

وی هدف از اجرای اینگونه طرح‌ها را پشت سر گذاشتن مرحله بحرانی ایجاد اشتغال عنوان کرد و در مورد انحراف تسهیلات پرداختی به این بنگاه‌ها اظهار داشت: شاید بخشی از تسهیلات پرداختی به این بنگاه‌ها دارای انحراف بوده باشد، اما با توجه به اینکه از طریق تسهیلات بانکی نیازهای مالی و نقدینگی بنگاه‌های زودبازده تامین شده است و آنها از تسهیلات بانکی استفاده کرده‌اند، می‌تواند جنبه مثبتی داشته باشد.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی تصریح کرد: با این وجود اگر مثلا ایجاد ۱۰۰ طرح اشتغال‌زا هدف اجرای این بنگاه‌های زودبازده بوده است، به چنین هدفی نرسیده است.