تغییرات پی‌درپی در زیرمجموعه‌های بانک مرکزی

فاطمه بهادری

یکی از شرکت‌های زیرمجموعه بانک مرکزی، شرکت ملی انفورماتیک است که سهامدار شرکت‌هایی همچون خدمات انفورماتیک، داده‌پردازی و سرمایه‌گذاری ایرانیان است. شرکت ملی انفورماتیک سهامی عام بوده و در حال حاضر بانک‌های مرکزی، صادرات، ملی و صنعت و معدن از سهامداران این شرکت هستند.

بانک مرکزی با ۵/۴۷درصد، صادرات با ۲۱درصد، ملی با ۷۵/۲۱درصد و بانک صنعت و معدن با ۷۵/۴درصد نمایندگانی در هیات‌مدیره این شرکت دارند. حاج‌ابراهیمی و غلامعلی کامیاب نمایندگان بانک مرکزی، برات قنبری نماینده بانک ملی، قدرت‌‌الله شریفی نماینده بانک صادرات، ابراهیم حاج‌ابراهیمی نماینده پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی و محمدرضا سلطان‌خواه بیدختی نماینده بانک صنعت و معدن در شرکت ملی انفورماتیک هستند که سلطانخواه به عنوان مدیرعامل نیز انتخاب شده است.

گفته می‌شود بانک مرکزی چند درصد دیگر از سهام شرکت ملی انفورماتیک را از طریق شرکت سرمایه‌گذاری ایرانیان خریدار کرده و به ۵۱درصد سهام مدیریتی رسانده است. چندی است این شرکت تخصصی در زمینه ارائه خدمات بانکداری الکترونیک به بانک‌های کشور با تغییرات گسترده مدیریتی رو‌به‌رو شده و به تبع باعث تغییرات و سردرگمی در شرکت‌های زیرمجموعه همچون شرکت خدمات انفورماتیک شده است.

گرچه گفته می‌شود تغییرات مدیریتی در بانک مرکزی موجب تغییر جهانگرد و محمدرضا عسگری در شرکت ملی انفورماتیک شده، اما باید توجه داشت تغییرات در چنین شرکت‌های تخصصی که بدون رقیب به شبکه گسترده پولی کشور خدمات ارائه می‌دهند، جای تامل دارد.

این در حالی است که در طول سال گذشته شرکت خدمات انفورماتیک شاهد حضور چهار مدیر بوده و گفته می‌شود این تغییرات همچنان ادامه خواهد داشت و به زودی شاهد برکناری سطانخواه و به تبع زیرمجموعه اولین و بزرگترین شرکت خدماتی بانکداری الکترونیک در کشور خواهیم بود.

در حال حاضر پویانفر، مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک است که پس از ریاست حدود سه ساله رضاقلی و مدیریت چند ماهه آقایان ریاحی و خادم به این سمت منصوب شده است. گر چه هنوز دلایل تغییرات عمده و پی‌درپی مدیران عامل در این شرکت مشخص نیست، مطمئنا تغییرات اتوبوسی مدیران در شرکت‌های تخصصی موجب کاهش شدید کارآیی آنها خواهد شد. براساس آخرین گزارش فعالیت هیات مدیره به مجمع عمومی عادی منتهی به ۲۹ اسفند ماه سال ۸۶، شرکت ملی انفورماتیک ۸۴درصد، شرکت سرمایه‌گذاری ایرانیان ۹درصد و سایر سهامداران ۷درصد از سهام شرکت خدمات انفورماتیک را دارا هستند.

موضوع فعالیت شرکت به طور خلاصه، تهیه و تولید سیستم‌ها و بسته‌های نرم‌افزار، ارائه خدمات تخصصی و مشاوره‌ای در زمینه‌های طراحی سیستم‌های کاربردی و خدمات کامپیوتری و مکانیزاسیون، طراحی، توسعه نصب و نگهداری شبکه‌های مخابراتی WAN و LAN و ارتباط مخابراتی، ایجاد و راه‌اندازی کارخانجات مونتاژ، مشارکت در سایر شرکت‌ها و انجام عملیات مجاز مالی، خدماتی، تجاری و تولیدی در زمینه‌های انفورماتیک و مخابراتی است.

شرکت خدمات انفورماتیک براساس آخرین وضعیت احراز صلاحیت و رتبه‌بندی شرکت‌های کامپیوتری توسط شورای عالی انفورماتیک کشور مقام اول را کسب کرده است. این شرکت در زمینه سیستم بانکداری خرد، خدمات کارت، سیستم‌های مدیریت مالی، تسهیلات اعطایی بانکداری اسلامی، بانکداری اینترنتی - سبا، پرداخت اینترنتی - دامون، سیستم تلفن بانک، کارت اعتباری و .... فعالیت می‌کند. تا پایان سال ۸۶ سیستم نرم‌افزاری ۱۳ بانک کشور، شبکه VSAT و شتاب ۱۸ بانک و سخت‌افزار ۱۹ بانک و موسسه مالی و اعتباری توسط شرکت فوق تامین شده است. جمع دارایی‌های شرکت در پایان سال ۸۶، ۲هزار و ۱۸۲میلیارد و ۵۱۵میلیون ریال بوده است. عملکرد و گستره‌ خدمات انفورماتیک نشان می‌دهد که این شرکت کامپیوتری تخصصی در زمینه بانکداری الکترونیک که در بخشی از فعالیت‌هایش در این زمینه، به صورت انحصاری فعالیت می‌کند، نیازمند مدیریت ثابت و برنامه بلند مدتی است که در یکسال گذشته مغفول مانده است.

اخبار مربوط به احتمال برکناری مدیران این شرکت‌ها نیز قابل تامل است.