واگذاری 80‌درصد سهام بانک تجارت تا پایان سال

عکس: آکو سالمی

مدیرعامل بانک تجارت با اشاره به برنامه واگذاری ۵۱‌درصد از سهام این بانک تا دو ماه آینده، از افزایش سهم بخش خصوصی در بانک تجارت به ۸۰‌درصد تا پایان سال خبر داد.

مجیدرضا داوری در گفت‌وگو با باشگاه خبری «توانا»، در مورد زمان واگذاری بانک تجارت اظهار داشت: عرضه سهام این بانک حداکثر تا پایان این ماه انجام خواهد شد، ولی تعیین تاریخ دقیق عرضه سهام به عهده سازمان خصوصی‌سازی است.

وی ادامه داد: شرایط بانک برای عرضه مناسب است و امیدواریم تا پایان ماه جاری سهام شرکت با کد ثبتی «و تجارت» ثبت ‌شود. به گفته داوری، بانک تجارت به عنوان چهارصد و چهل و نهمین شرکت در بورس ثبت شده است. مدیرعامل بانک تجارت در خصوص میزان سرمایه ثبتی این شرکت، گفت: در حال حاضر سرمایه بانک تجارت ۱۰‌هزار و ۴۰۰‌میلیارد ریال است.

داوری در مورد تعداد سهام قابل واگذاری بانک تجارت، بیان کرد: در مرحله اول برای کشف قیمت ۵‌درصد عرضه می‌شود، ولی احتمالا در مرحله بعد تا ۱۰‌درصد عرضه خواهد شد که این رقم حداکثر ظرف ۲ ماه آینده با جمع سهام عدالت از مرز ۵۱‌درصد خواهد گذشت. وی افزود: در مرحله ۵‌درصد سرمایه بانک تجارت عرضه خواهد شد و قیمت آن را بازار تعیین می‌کند. مدیرعامل بانک تجارت با بیان اینکه قیمت این سهام را بازار تعیین خواهد کرد، ادامه داد: تعیین قیمت پایه پیشنهادی هر سهم به عهده سازمان خصوصی‌سازی است و این نرخ را بانک مشخص نمی‌کند.

به گفته داوری، علت اصلی تاخیر در عرضه سهام بانک تجارت تا پایان ماه، مشخص نشدن قیمت پایه هر سهم است و به محض تعیین و مشخص شدن این قیمت بلافاصله سهام این بانک عرضه خواهد شد. وی افزود: امیدواریم سهام بانک تجارت با قیمتی عرضه شود که خریداران سود ببرند.

مدیرعامل بانک تجارت با بیان اینکه سود سالانه سهم در سال گذشته ۲۳۵ ریال بود، اضافه کرد: در سال جاری پیش‌بینی می‌شود که این رقم به ۲۶۰ ریال برسد. به گفته وی، مراحل بعدی واگذاری را سازمان خصوصی‌سازی تعیین خواهد کرد و در صورت مساعد بودن شرایط بازار و طبق برنامه بلندمدت دولت تا پایان سال ۸۰‌درصد سهام بانک تجارت واگذار خواهد شد. داوری گفت: در برنامه واگذاری بانک تجارت مصوب شده است به کارمندان بانک ۵‌درصد سهام ترجیحی داده شود.

مدیرعامل بانک تجارت با بیان اینکه زمانی‌که ۵‌درصد از سهام عرضه شود، قیمت هر سهم نیز کشف می‌شود، تصریح کرد: در حال حاضر نام این بانک در تابلوی بورس درج شده و برای عرضه منتظر کشف قیمت هستیم.

بیمه تجارت تاسیس می‌شود

مدیرعامل بانک تجارت گفت: ایجاد بیمه تجارت یکی از برنامه‌های آتی این بانک است تا ما هم وارد صنعت بیمه کشور شویم که در این خصوص یا راسا به ایجاد شرکت بیمه مبادرت می‌ورزیم یا سهام یکی از شرکت‌های بیمه‌ای قابل واگذاری را خریداری می‌کنیم.

او افزود: کاهش سود سپرده‌های بانکی هیچ تاثیری بر روند بازدهی بانک تجارت نخواهد داشت، زیرا این کاهش، تغییری نسبت به سال گذشته برای ما ندارد، علاوه بر اینکه عمده درآمد بانک از محل صدور ضمانت‌نامه‌های بانکی و بخش ارزی تامین می‌شود.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان بورس، مجیدرضا داوری افزود: سهم بانک تجارت از صدور ضمانتنامه‌های بانکی و بخش ارزی سیستم بانکی کشور بیش از ۳۵‌درصد است که بخش عمده درآمد بانک را تشکیل داده و کاهش سود سپرده‌ها را جبران می‌کند. داوری درباره درآمدهای بانک تجارت اظهار داشت: این بانک ‌ پول بسیار ارزانی را در مقایسه با بانک‌های کشور در اختیار دارد، به طوری که پیش‌بینی سود هر سهم این بانک بالاتر از سایر بانک‌ها است که رسیدن به پیش‌بینی سود اعلامی، موید این مطلب است. داوری با بیان اینکه راه‌های کسب درآمد بانک تجارت در امیدنامه این بانک آمده است، گفت: کسب پول ارزان، قیمت تمام شده ما را کاهش و حاشیه سود بانک را افزایش داده که این امر برای سهامداران بسیار حائز اهمیت است. مدیرعامل بانک تجارت در مورد بیشترین منابع درآمد این بانک گفت: بانک تجارت بخش عمده درآمد خود را از طریق ضمانت‌های بانکی و بخش ارزی تامین می‌کند.

صورت‌های مالی ۱۲ ماهه ارائه شده

وی در مورد انتشار صورت‌های مالی ۹ و ۱۲ ماه بانک تصریح کرد: در حال حاضر صورت‌های مالی ۱۲ ماه بانک هم تهیه و در حال ارائه و بررسی در سازمان حسابرسی است که پس از تایید صورت‌های مالی سریعا به سازمان بورس ارائه و منتشر خواهد شد.

تقسیم ۷۰ تا ۷۵‌درصد سود تحقق یافته در مجمع بانک تجارت

مدیرعامل بانک تجارت در مورد روند تحقق پیش‌بینی سود سال مالی ۸۷ نیز اظهار داشت: در شش ماه نخست سال گذشته حدود ۶۰‌درصد پیش بینی‌ها را پوشش دادیم که این روند در شش ماه دوم سال نیز ادامه یافت. وی در خصوص سیاست تقسیم سود بانک تجارت خاطر نشان کرد: بین ۷۰ تا ۷۵‌درصد سود محقق شده بانک در مجمع تقسیم خواهد شد. مدیرعامل بانک تجارت با بیان اینکه این بانک نخستین شرکتی است که بدون هیچ پیش شرطی در بورس اوراق بهادار تهران مورد پذیرش قرار گرفت، گفت: تنها برخی اصلاحات درخصوص اطلاعات شرکت مطرح بود که این موارد نیز روز قبل از درج اصلاح و منتشر شد.

طلب ما از دولت تا سال ۸۵ پرداخت شده است

وی درباره بدهی‌های دولت به بانک تجارت گفت: کل بدهی‌های دولت تا پایان سال ۸۵ از طریق تامین خط اعتبار بانک مرکزی پرداخت شده و بدهی سال‌های ۸۶ و ۸۷ نیز در زمان مقرر پرداخت خواهد شد و بدهی ریسک‌دار محسوب نمی‌شود. داوری در مورد بدهی‌های بانک تجارت به دولت گفت: مالیات تنها بدهی این بانک به دولت است که این بدهی‌ها بر اساس مقررات پرداخت می‌شود.

تا ۶ سال دیگر بازنشسته نداریم

مدیرعامل بانک تجارت در مورد وضعیت بازنشستگان این بانک اظهار داشت: کارکنانی که در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی‌ به استخدام این بانک در آمده بودند، بازنشسته شدند به طوری که در طول پنج- شش سال آینده تعداد بسیار اندکی از کارکنان بانک بازنشسته خواهند شد. وی با بیان اینکه در طول سه سال آینده بانک تجارت استخدام جدیدی نخواهد داشت، خاطرنشان کرد: در راستای افزایش بهره‌وری، نیروهای موجود جانشین بازنشستگان می‌شوند تا بانکی کارآتر داشته باشیم. وی درخصوص وضعیت بیمه و بازنشستگی کارکنان بانک تجارت گفت: آنان همچنان زیر نظر صندوق کارکنان بانک‌ها خواهند ماند، اما معتقدم زمانی که تمامی ‌بانک‌ها به بخش خصوصی واگذار شدند باید تصمیم جمعی برای همه پرسنل و سهامداران بانک‌ها گرفته شود تا هر دو گروه سود ببرند.

شرکت‌داری نمی‌کنیم

وی با اشاره به اینکه بانک تجارت شرکت‌های زیرمجموعه زیادی ندارد، تصریح کرد: لیزینگ بانک تجارت بزرگترین شرکت این بانک بوده که ۴۰‌درصد سهام آن در اختیار این بانک است. داوری خاطرنشان کرد: نبود شرکت‌های زیاد در

زیر مجموعه بانک تجارت باعث شد تا این بانک بتواند فرآیند پذیرش در بورس را در مدت زمان قابل قبولی طی کند. مدیرعامل بانک تجارت در مورد تشکیل شرکت سرمایه‌گذاری این بانک گفت: اعتقادی به راه‌اندازی این شرکت نداریم، زیرا ما بانکی هستیم و باید کار تخصصی خود را انجام دهیم. بدون شک اگر بانک عملکرد مثبتی داشته باشد سهام این بانک نیز با استقبال روبه‌رو خواهد شد.

شعب زیان‌ده تعطیل می‌شوند

وی درباره تغییرات ساختاری بانک تجارت بعد از خصوصی‌سازی اظهار داشت: برنامه‌های این بانک برای خصوصی‌سازی از یک سال و نیم گذشته آغاز شده است به طوری که به شعبه‌هایی که زیان‌ده بوده‌اند، تکلیف کردیم تا تعطیل شوند یا به سودآوری برسند. داوری خاطرنشان کرد: در همین راستا، تعداد شعب بانک تجارت از بیش از دو هزار شعبه، به ۱۹۷۶ شعبه کاهش یافته است تا شعب زیان‌ده از سیستم این بانک خارج شوند.

مدیرعامل بانک تجارت مبنای کار این بانک را سودآوری اعلام کرد و گفت: ستاد (اداره مرکزی) این بانک در حال حاضر ۱۵‌درصد کل پرسنل بانک را تشکیل می‌دهد که تا پایان امسال کوچکتر خواهد شد تا کارآیی بانک تجارت افزایش یابد.

منابع دولتی مزیت خاصی برای ما ندارند

مدیرعامل بانک تجارت در مورد تغییر عملکرد این بانک پس از خصوصی سازی و کاهش سهم منابع دولتی در بانک تجارت افزود: ۱۰۰‌درصد منابع دولتی در بانک اندوخته می‌شود پس این منابع هیچ مزیتی برای ما ندارد. وی ادامه داد: سازمان‌های دولتی، پس از واگذاری بانک می‌توانند با بانک تجارت ارتباط داشته باشند و بدون شک همکاری بانک با آن‌ها ادامه خواهد یافت. داوری با بیان اینکه پول سازمان‌های دولتی اهمیت چندانی برای بانک تجارت ندارد، خاطرنشان کرد: این بانک سال گذشته به‌رغم بحران مالی اقتصاد، بالاترین رشد را در سیستم بانکی کشور داشت و توانست به بالاترین سقف بازار از ابتدای تاسیس خود برسد. مدیرعامل بانک تجارت در پایان با مقایسه بازار سرمایه با بازار پول، کسب سود بیشتر سود سرمایه‌گذاری سهامداران بورسی نسبت به سیستم بانکی را طبیعی دانست و افزود: در تمام جهان سهامداران بورسی سود بیشتری نسبت به سیستم بانکی دریافت می‌کنند، زیرا ریسک در بازار سرمایه را قبول می‌کنند، اما سپرده‌گذاری در بانک هیچ‌گونه ریسک و مالیاتی ندارد. داوری در پایان به روند صعودی بانک تجارت در دو سال اخیر اشاره و پیش‌بینی کرد این روند در سال‌های آتی نیز ادامه خواهد یافت.