دانستنیهای بیمه
بیمهنامه بدنه اتومبیل و شرایط عمومی آن
از آنجایی که بیمهنامههای اتومبیل از متداولترین بیمهنامههاست که عموم مردم از آنها استفاده میکنند، لذا در ابتدا با انواع بیمههای اتومبیل آشنا میشویم:
رازقیوند
از آنجایی که بیمهنامههای اتومبیل از متداولترین بیمهنامههاست که عموم مردم از آنها استفاده میکنند، لذا در ابتدا با انواع بیمههای اتومبیل آشنا میشویم:
برای هر وسیله نقلیه دو نوع بیمه میشود تهیه نمود : ۱) بیمه ثالث یا بیمه مسوولیت مدنی دارندگان وسایط نقلیه موتوری ۲) بیمهبدنه بیمه ثالث طبق قانون اجباری و بیمه بدنه اختیاری میباشد. در زیر با شرایط بیمه بدنه و سپس با شرایط بیمه ثالث آشنا میشویم:
بیمهنامه بدنه
این بیمهنامه خسارت وارد به اتومبیل بیمه شده ناشی از برخورد دو اتومبیل، برخورد اتومبیل با یک جسم ثابت یا متحرک، برخورد اشیا به اتومبیل (اتومبیل در حال حرکت یا ساکن)، واژگون شدن، سقوط، آتش سوزی، صاعقه، انفجار، سرقت کلی، خسارت حین دزدی به خودرو را جبران مینماید و همچنین هزینههای متعارفی که بیمهگذار برای نجات خودروی خسارت دیده و جلوگیری از توسعه خسارت و نیز انتقال موضوع بیمه خسارت دیده به نزدیکترین محل مناسب برای تعمیر آن پرداخت میگردد، حداکثر تا ۲۰درصد کل خسارت وارده قابل جبران خواهد بود.
ضمنا بیمهگذار میتواند با پرداخت حق بیمه اضافی، خطرات سرقت در جای (جزئی) قطعات و لوازم، شکست شیشه، هزینه ایاب و ذهاب، پاشیدن اسید، رنگ و سایر مواد شیمیایی بر روی خودرو و سیل و زلزله را نیز از طریق بیمهنامه بدنه تحت پوشش قرار دهد.
در صورتیکه برای اولین بار اقدام به خرید بیمه بدنه مینمایید یا از بیمهنامه بدنه قبلی خود خسارت دریافت نمودهاید یا پس از انقضای مدت بیمهنامه اقدام به تمدید آن نمودهاید، آوردن خودروی مورد بیمه به واحدهای صدور جهت کارشناسی بازدید اولیه ضروری میباشد. بیمهبدنه دارای یک سری شرایط عمومی میباشد که معمولا به پیوست بیمهنامه تقدیم بیمهگذار میگردد و دارای یک سری شرایط خصوصی میباشد که معمولا در متن بیمهنامه و در قسمت توضیحات نوشته میشود. توضیح اینکه شرایط خصوصی مقدم بر شرایط عمومی میباشد.
تخفیف در حق بیمه
در صورتیکه در مدت اعتبار بیمهنامه خسارتی اعلام نشود و بیمهگذار موجب پرداخت خسارتی از طرف بیمهگر نگردد، هنگام تجدید بیمهنامه مشروط به تحویل سالم بیمهنامه سال قبلی، تخفیفی در حق بیمه اعمال میگردد که در حال حاضر برای سال سال اول ۲۵، سال دوم ۳۵، سال سوم ۴۵ و سال چهارم درصد۶۰ تخفیف منظور میگردد. برخی از سازمانها یا گروهها طبق توافق با بیمهگران ۲۰درصد تخفیف مازاد بر موارد بالا در یافت میکنند.
به هنگام وقوع حادثه موارد زیر را به یاد داشته باشید:
۱. به هنگام وقوع حادثه مراتب را به پلیس راهنمایی رانندگی یا پلیس راه از طریق شماره تلفن ۱۱۰ اطلاع دهید تا مامورین انتظامی در محل حاضر شده و نسبت به تهیه کروکی و گزارش حادثه اقدام نمایند.
۲. بیمهگذار موظف است حداکثر ظرف مدت ۵ روز از تاریخ اطلاع، وقوع مراتب را به بیمه اعلام نماید.
۳. در صورتیکه خسارت بالاتر از ۳.۰۰۰.۰۰۰ ریال باشد، مامورین پلیس موظف به تهیه و ارائه کروکی و گزارش صحنه تصادف میباشد.
۴. هر بیمهگذاری میتواند در هر سال یکبار خسارت بدون کروکی دریافت نماید که رقم خسارت بسته به نظر کارشناس بیمه حداکثر ۳.۰۰۰.۰۰۰ میباشد.
۵. پس از حضور پلیس و تهیه کروکی یا در خسارتهای پایین که نیازی به کروکی و گزارش پلیس نمیباشد (برای استفاده از این مورد فقط سالی یکبار مجاز میباشد)، وسیله نقلیه را به کنار جاده یا خیابان انتقال دهید تا سد راه رانندگان دیگر نباشد.
۶. برای گرفتن خسارت از محل بیمهنامه بدنه داشتن گواهینامه معتبر الزامی است.
۷. در این نوع بیمه امکان دارد که حادثه مقصر انسانی نداشته باشد، مثلا افتادن درخت بر روی وسیله نقلیه. در این حالت نیز بایستی که گزارش مقامات انتظامی وجود داشته باشد.
۸. جهت گرفتن خسارت بایستی اصل بیمهنامه، گواهینامه معتبر و متناسب در زمان حادثه، کارت ماشین و خودروی بیمه شده به واحد خسارت بیمه گر ارائه گردد.
۹. خسارت بیمه بدنه فقط در وجه مالک وسیله نقلیه قابل پرداخت است در مواقع تغییر مالکیت باید جهت صدور الحاقیه تغییر نام به شرکت بیمهگر مراجعه شود.
۱۰. در مواقعی که تهیه گزارش مقامات انتظامی امکانپذیر نمیباشد بایستی با مراجعه به نزدیکترین شورای حل اختلاف به محل وقوع حادثه نظر کارشناس رسمی دادگستری را اخذ و به همراه سایر مدارک به بیمهگر ارائه نمود.
۱۱. در هر حادثه مبلغی از خسارت ایجاد شده بر عهده بیمهگذار میباشد که به آن فرانشیز گفته میشود. میزان فرانشیز خسارت در حادثه اول ۱۰% مبلغ خسارت حداقل ۵۰۰.۰۰۰ریال، میزان فرانشیز حادثه در خسارت دوم ۲۰% مبلغ خسارت حداقل ۱.۰۰۰.۰۰۰ریال و میزان فرانشیز حادثه در خسارت سوم ۳۰% مبلغ خسارت حداقل ۱.۵۰۰.۰۰۰ ریال است.
۱۲. فرانشیز برای رانندگانی که سابقه رانندگی آنها در تاریخ حادثه کمتر از ۳ سال یا سن آنها کمتر از ۲۵ میباشد. ۱۰% بیشتر از فرانشیزهای ردیف بالا میباشد.
۱۳. فرانشیز خسارت شکست شیشه به ازای ۲۰% مبلغ خسارت (حداقل ۵۰.۰۰۰ ریال)
۱۴. فرانشیز خسارت سرقت اعم از جزئی و کلی ۲۰%مبلغ خسارت
۱۵. فرانشیز خسارت کلی ناشی از حوادث (به جز سرقت) ۱۰% مبلغ خسارت
۱۶. فرانشیز خسارت ناشی از تصادفات رانندگی در صورتیکه راننده اتومبیل بیمه شده مقصر نباشد و مقصر شناخته شده ای وجود داشته و امکان تعقیب مقصر نیز فراهم گردد، ۵% و حداقل بهمیزان ۵۰۰.۰۰۰ ریال
چه مواقعی خسارات بیمه بدنه قابل پرداخت نمیباشد:
۱. راننده وسیله نقلیه فاقد گواهینامه رانندگی معتبر باشند.
۲. گواهینامه راننده با وسیله نقلیه مورد استفاده مطابقت نداشته باشد. (مثلا راننده سواری دارای گواهینامه موتورسیکلت باشد)
۳. وسیله نقلیه غیر از کاربری متعارف خود مورد استفاده قرار بگیرد، مثلا از خودروی سواری بهعنوان بکسلکننده وسیله نقلیه دیگر استفاده گردد.
مواقعی که خسارت بهصورت کامل پرداخت نمیشود:
۱. تغییر کاربری وسیله نقلیه مثلا در بیمهنامه مورد استفاده وسیله نقلیه شخصی ذکر شده، ولی از همان وسیله نقلیه بهعنوان کرایه یا آژانس استفاده گردد.
۲. استفاده از وسیله نقلیه بهطوریکه ریسک مورد بیمه تشدید گردد. در اینگونه موارد به نسبت حق بیمه پرداخت نشده از میزان خسارت پرداختی کسر میگردد و مابقی بر عهده بیمهگذار (راننده مقصر) میباشد.
ارسال نظر