دنیای اقتصاد - محمود بهمنی، رییس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه روند کاهشی تورم نقطه به نقطه در دی‌ماه نیز تداوم یافته و از ۴/۲۶درصد در آذرماه به ۲۴درصد در دی‌ماه کاهش یافته است، جهت‌گیری‌های پولی سال آینده را تشریح کرده و وعده‌ داده است که بسته مکتوب آن حداکثر تا پایان ماه منتشر شود؛ وی در عین حال با نگاهی واقع‌بینانه به این مساله، از طرح وعده‌ تورم یا بهره تک‌رقمی خودداری کرده و رسیدن به این اهداف را در سال آینده غیرممکن دانسته است، ولی با اشاره به روند کاهشی تورم نقطه به نقطه از مرز ۳۰درصد به ۲۴درصد در ماه‌های اخیر، وصول به آن را در آینده‌ای نزدیک قابل‌دسترس می‌داند.بهمنی با اشاره به این نکته که «اگر نرخ سود بانکی بدون توجه به تورم پایین بیاید، تبدیل به رانت خواهد شد» آشکارا از تصمیمات متفاوت پولی برای سال آینده خبر می‌دهد که در آن سیاست کاهش نرخ بهره براساس هدفگذاری تورم به تدریج دنبال خواهد شد، نه به صورت دستوری. تمام بخش‌های بسته سیاستی امسال تغییر می‌کند

خانه‌تکانی زودهنگام بانک مرکزی برای سال آینده

بهمنی از کاهش نرخ تورم در دی‌ماه خبرداد

رییس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه رشد نقدینگی از ۳۷‌درصد در دی‌ماه سال قبل به۱۲‌درصد در دی‌ماه امسال رسید، اظهار داشت: با بسته سیاستی که تا پایان بهمن‌ماه ارائه می‌کنیم، نرخ سود بانکی و تورم را کاهش می‌دهیم.

محمود بهمنی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس که پرسید طبق قانون مصوب مجلس نرخ سود بانکی در سال آخر برنامه چهارم یعنی سال آینده باید تک‌رقمی شود، برنامه شما برای نرخ سود عقود مبادله‌ای در سال آینده چیست؟ اظهار داشت: برنامه‌های تک‌رقمی کردن نرخ سود بانکی در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد و خوشبختانه طی چند ماه گذشته نرخ تورم سیر نزولی داشته است. وی خاطرنشان کرد: نرخ تورم در پایان تیر ماه ۵/۱‌درصد کاهش یافت، پس از آن مجددا شاهد کاهش یک درصدی این نرخ بودیم و ماه گذشته در محاسبه نقطه به نقطه نرخ تورم به عدد ۴/۲۶‌درصد رسیدیم. بهمنی افزود: براساس تازه‌ترین گزارش نرخ رشد تورم در دی‌ماه به ۲۴‌درصد تقلیل پیدا کرد، یعنی نرخ تورم پایان شهریور که بیش از ۲۹‌درصد بود در دی‌ماه به ۲۴‌درصد رسیده است. رییس‌کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: ما تمام ابزارهایمان را برای پایین آوردن نرخ سود بانکی به کار می‌گیریم، ولی نمی توان انتظار داشت نرخ تورم بیش از آنچه طی این چند ماه کاهش یافته، پایین بیابد.

بسته بانک مرکزی برای کنترل تورم و کاهش نرخ سود بانکی

بهمنی در پاسخ به این پرسش که پس تصور می‌کنید اجرای قانون تک‌رقمی شدن نرخ سود در سال آینده امکان‌پذیر نیست؟ پاسخ داد: آیا می‌توان گفت نرخ سود در سال آینده به یکباره تک‌رقمی شود؟ نرخ سود بانکی چیزی نیست که به یکباره بگوییم تک‌رقمی شو و تک‌رقمی شود، بلکه برای کاهش نرخ باید از ابزارهایی استفاده شود. وی تاکید کرد: ما این ابزارها را به کار گرفته‌ایم، از طریق تزریق منابع به واحدهای تولیدی در حال افزایش ظرفیت و تولید آنها هستیم، بالطبع با این کار اشتغال را افزایش داده و نرخ بیکاری را پایین می‌آوریم.

بهمنی با اشاره به اینکه نرخ بیکاری نیز طی ماه‌های گذشته کاهنده بوده و به ۵/۹‌درصد رسیده است، افزود: این کاهش نیز ناشی از تزریق منابعی است که به واحدهای تولیدی صورت گرفته است. رییس‌کل بانک مرکزی گفت: با بسته سیاستی که تا پایان بهمن‌ماه ارائه می‌کنیم، هم کاهش نرخ سود بانکی و هم نرخ تورم را برنامه‌ریزی می‌کنیم. خبرنگار فارس از وی پرسید: در حال حاضر نرخ سود بانکی در عقود مشارکتی متفاوت است، آیا نرخ سود بانکی در عقود مبادله‌ای برای سال آینده تغییری خواهد داشت؟ بهمنی تاکید کرد: نرخ چیزی نیست که آن را پایین بیاوریم یا بالا ببریم. باید بگذاریم نرخ آزاد باشد و آزاد بودن نرخ تابعی از نرخ تورم است. اگر ما بتوانیم نرخ تورم را در ماه‌های آینده باز هم کاهش دهیم، قطعا روی نرخ‌های سود بانکی اثرگذار خواهد بود. وی گفت: هم‌اکنون نرخ سود بانکی را در عقود مشارکتی دقیقا نرخ تورم تعیین می‌کند. این چیزی است که از عقود اسلامی حاصل شد و بر اساس برداشتن حق‌الوکاله بانک، سود بین ‌سپرده‌گذاران تقسیم می‌شود. وی ادامه داد: نرخ سود در عقود مبادله‌ای نیز تابعی از نرخ‌ها و تورم است. نمی‌توانیم نرخ سود در عقود مبادله‌ای را بدون توجه به نرخ روز یا نرخ واقعی پول تعیین کنیم. بهمنی با اشاره به اینکه هم‌اکنون نرخ سود تسهیلات بانکی در عقود مبادله‌ای ۱۲‌درصد است، افزود: این نرخ زمانی باید اعمال شود که دولت اعلام کند، برای نرخ سود در برخی تسهیلات یارانه می‌پردازد، اما این یارانه حتما باید به بخش تولید و صنعت هدایت شود و در این جهت باشد. وی تاکید کرد: اگر ما بخواهیم درباره نرخ سود تصمیم بگیریم، باید منتظر نرخ تورم باشیم، در عین حال با توجه به روند کاهش تورم فکر می‌کنم باید نرخ سود را آزاد بگذاریم و در این صورت نرخ سود بانکی نیز نزولی خواهد بود. خبرنگار فارس گفت: در قانون رفع موانع تولید که اخیرا ابلاغ شده است، تفاوت نرخ سود تسهیلات و سپرده‌ها باید ۳‌درصد باشد، حال آنکه در حال حاضر نرخ سود تسهیلات در عقود مبادله‌ای از نرخ سپرده‌ها پایین‌تر است. آیا قصد دارید برای این قانون اصلاحیه‌ بدهید یا آن را اجرا خواهید کرد. رییس‌کل بانک مرکزی پاسخ داد: در حال حاضر ما نرخ سود ۵ ساله سپرده‌هایمان را به ۱۹‌درصد رسانده‌ایم، این رقم قبل از تعیین این سقف در بانک‌های خصوصی تا ۲۱‌درصد بود. وی ادامه داد: تحت این شرایط اگر نرخ اسپرد یا همان فاصله نرخ سود تسهیلات و سپرده‌ها را ۳‌درصد در نظر بگیریم، باید نرخ سود تسهیلات به ۲۲‌درصد برسد. بهمنی ادامه داد: ما با تعیین نرخ ۱۹‌درصد برای سپرده‌ها، نرخ سود تسهیلات در عقود مشارکتی را از ۲۶‌درصد به ۲۲ رسانده‌ایم، مهم این است که ما از نرخ سود تسهیلات به نرخ سود سپرده‌ها برسیم. وی تصریح کرد: نرخ سود بانکی در قانون رفع موانع تولید اجرا می‌شود، منتها نمی‌توان انتظار داشت ظرف مدت یک سال باقیمانده، نرخ تورم را از ۲۴ به ۹‌درصد یا کمتر رساند.

وی گفت: کاهش یکباره تورم یعنی شوک و از بین رفتن تولید و اشتغال. ما نمی‌توانیم به قیمت کاهش نرخ تورم تمام فعالیت‌ها را تعطیل کنیم.

کنترل رشد نقدینگی از ۳۷‌درصد به۱۲‌درصد در دی‌ماه

بهمنی خبر داد: با جهت‌گیری‌های انجام شده نرخ رشد نقدینگی ما از ۳۷‌درصد در دی‌ماه سال قبل به ۱۲‌درصد در دی‌ماه امسال رسیده است.

وی ادامه داد: اطمینان داریم رشد نقدینگی در پایان سال از ۱۶- ۱۵‌درصد تجاوز نخواهد کرد. خبرنگار فارس پرسید: آیا دولت با آزاد گذاشتن نرخ سود موافق است؟ وی پاسخ داد: منظورم از آزاد گذاشتن نرخ سود این است که با کاهش نرخ تورم اهداف دولت برای کاهش نرخ سود بانکی محقق خواهد شد.اگر نرخ سود بدون توجه به تورم پایین بیاید، تبدیل به رانت خواهد شد. تورم با اجرای مکانیزم‌های مناسب کاهش یافته و نرخ سود به تبع آن پایین می‌آید.

عکس: نگار متین‌نیا