«کاهش ریسک‌های قطعه‌سازی با بهره‌گیری مناسب از بیمه»

گردهمایی بررسی ارتباط بین صنعت بیمه و صنعت قطعه‌سازی خودرو با میزبانی شرکت خدمات بیمه‌ای رایان سایپا برگزار شد. مدعوین این گردهمایی جمعی از فعالان صنعت قطعه‌سازی بودند و میزبانان در خصوص انواع خدمات بیمه‌ای موجود برای این بنگاه‌های اقتصادی سخنرانی کردند. این گردهمایی همزمان با سالگرد تأسیس بیمه ایران و آغاز هفتاد و چهارمین سالگی فعالیت این بیمه برگزار شد و در آن مقاماتی از بیمه ایران نیز در خصوص نقش بیمه در ایجاد امنیت بنگاه‌های اقتصادی اظهارنظر کردند.

نخستین سخنران این همایش دکتر حسن امیری، قائم‌مقام و عضو هیئت مدیره شرکت سازه‌گستر بود.

وی که در واقع میزبانی این همایش را برعهده داشت، سخنرانی خود را به «مدیریت ریسک و بیمه» اختصاص داد.

امیری گفت: مدیریت ریسک یکی از وظایف مهم مدیران در همه واحدهای سازمانی به‌ویژه در شرکت‌های تولیدی است. دامنه مدیریت ریسک بسیار گسترده‌ است و حوزه‌های مختلف سعی دارند با روش‌های مختلف ریسک را به حداقل برسانند، این در حالی است که هرچه یک سیستم پرچالش‌تر باشد از میزان ریسک بیشتری برخوردار است.

وی وظیفه یک مدیر را به‌عنوان امین سهام‌دار حفظ شرکت در برابر این تلاطم‌ها دانست و افزود: طی سال‌های گذشته دامنه بسیار گسترده شده است، به نحوی که وارد حوزه‌های پیچیده‌ای چون بیمه‌های مربوط به مسئولیت و حتی نوسانات نرخ ارز شده است، که متأسفانه بسیاری از این بیمه‌ها در ایران هنوز عملیاتی نشده است.

وی در ادامه به بیان خواسته‌ مدیران زنجیره تأمین در گروه سایپا پرداخت و چنین گفت: خواسته ما این است که شرکت‌های بیمه دامنه پوشش بیمه خود را گسترش دهند و در این زمینه تنوع ایجاد کنند، به‌ویژه در بحث نوسانات نرخ ارز بیمه‌ای تعریف کنند که مشکل واحدهای تولیدی را حل کند.

امیری هدف از برگزاری این گردهمایی را معرفی بیشتر خدمات بیمه‌ای گروه رایان سایپا اعلام کرد و گفت: این گروه در تلاش است علاوه بر ارائه خدمات به قطعه‌سازان در سایر حوزه‌های خدماتی نیز ظاهر شود.

وی با بیان اینکه این تصور وجود دارد که هر شرکت بیمه‌ای که تخفیف بیشتری دارد می‌تواند مورد اعتماد باشد افزود: بی‌شک دریافت تخفیف پیش از وقوع خسارت شیرین است ولی آنچه اهمیت دارد اجرای تعهدات شرکت بیمه‌ای به بیمه‌گزار و نوع خدمات‌دهی خصوصاً در زمان وقوع خسارت است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در آغاز کار این شرکت مخالفت‌هایی در حوزه بیمه وجود داشت زیرا شرکت‌های سایپا خود را ملزم به خرید این نوع بیمه می دانستند، گفت: اما این مخالفت‌ها به سرعت فروکش کرد و این تنها به دلیل نوع خدمات‌دهی این شرکت در کنار شرکت بیمه ایران بود.

دکتر ابوالقاسم جمشیدی مدیرعامل اسبق بانک سپه و رئیس هیئت مدیره گروه رایان سایپا سخنران بعدی این همایش بود.

وی با بیان اینکه هر بنگاه اقتصادی با هدف دستیابی به «فایده» آغاز به‌کار می‌کند، به نقل از «مازلو» تئوریسین اقتصادی گفت: انسان ابتدا به برآوردن نیازهای اولیه و حیاتی خود (نیازهای فیزیولوژیک) اقدام می‌کند و پس از آن به دنبال تأمین امنیت و سپس کالاهای رفاهی می‌رود که خواسته‌هایش را به دست رفاه تأمین کند.

وی افزود: هرچه جوامع پیچیده‌تر شود ناامنی بیشتر می‌شود و این در حالی است که در بدویت امنیت به سهولت قابل دسترس بود، اما در دنیای امروز تأمین امنیت ابزارهای خود را می‌طلبد.

جمشیدی یکی از روش‌های دستیابی به بهره‌وری را افزایش امنیت بخشی به نیروی کار دانست و ادامه داد: نیروی کار هنگامی که احساس امنیت کند با ماشین به‌عنوان تکلیف رفتار نمی‌کند و ماشین را دوست معاش خود می‌داند و این خود موجب افزایش بهره‌وری بنگاه اقتصادی می‌شود.

جمشیدی بیمه را راهی موثر برای دستیابی به بنگاه‌های اقتصادی به امنیت و بهره‌وری بیشتر دانست و گسترش خدمات بیمه‌ای در کشور را ضروری خواند.

وی با استناد به یک گزارش بانک مرکزی ۴۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را ماحصل کار بنگاه‌های اقتصادی و اشخاص حقیقی اعلام کرد و ایران را دومین کشور دارای این شاخص در منطقه عنوان کرد.

جمشیدی گفت: پس از سال ۱۳۸۰ تولید بالفعل در کشور نسبت به تولید بالقوه افزایش یافته و این نشانه فشار تقاضا بر بخش عرضه و نهایتاً تورم و واردات کالاهای آماده است.

وی ادامه داد: این شاخص ایران را از حیث تولید ناخالص داخلی بر حسب قدرت خرید و نیز شاخص آزادی اقتصادی در منطقه صاحب مقام کرده است.

وی همچنین گفت: از آنجایی که بنگاه‌های اقتصادی در کشور همواره نگران افزایش قیمت ارز بوده‌اند، همواره اقدام به پیش خرید و انبار مواد اولیه کرده‌اند و این خود موجب شده است که ایران در شاخص بالا بودن نسبت به موجودی انبار نسبت به تولید ناخالص داخلی در منطقه رتبه اول را داشته باشد. جمشیدی وجود چنین شاخصه‌ای در کشور را نگران‌کننده دانست و افزود: این به معنی معطلی سرمایه در گردش و امکان بیشتر بروز حوادثی چون سرقت، آتش‌سوزی و غیره است.

وی گفت: ضروری است بنگاه‌های اقتصادی به فکر پیشگیری از مخاطراتی باشند که ممکن است برای این ثروت حبس شده پیش بیاید .

وی با اشاره به بحران جهانی که آمریکا و اروپا را دربر گرفته است، گفت: من متأسفم که در ایران از بالاترین مقام کشوری تا دیگر مسئولین به اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد و رقابت می‌تازند و آن را محکوم می‌کنند، زیرا متأسفانه ما در ایران فریب حقه‌های اقتصادی را می‌خوریم و تفاوت میان حقه‌های اقتصادی و دستگاه‌های بدون نظارت را بر اقتصاد واقعی نمی‌دانیم.

وی با انتقاد از روند کند رشد اقتصادی کشور گفت: قرار بود رشد اقتصادی کشور طی برنامه چهارم عمرانی ۸ درصد باشد که با گذشت ۳ سال از برنامه چهارم هنوز به عدد پنج نرسیده‌ایم.

این استاد دانشگاه ادامه داد: قائم‌مقام بانک مرکزی به تازگی اعلام کرده است که اگر درآمد ارزی ما از شصت میلیارد دلار کمتر باشد، مشمول بحران حادث شده در دنیا خواهیم شد. قطعاً با نفت بشکه‌ای زیر ۵۰ دلار به مشکلات جدیدی می‌رسیم. وی با طرح پرسشی مبنی بر اینکه با نوسانات موجود جهانی چه باید کرد؟ پاسخ داد: باید برای ایجاد امنیت از صنعت بیمه استفاد ه کرد.

رئیس اسبق بانک سپه گفت: در سال گذشته بانک‌های اروپایی ۳۰۰ محصول خدماتی به بازار ارائه می‌کردند و این در حالی است که خدمات بانک‌های ایرانی به ۳۰ نوع محصول هم نمی‌رسد.

جمشیدی داشتن نگاه فرامرزی را مستلزم دستیابی به استانداردهای روز دنیا دانست و گفت: با وجود بهره‌وری پایین نیروی انسانی در کشورمان هنوز امکان رقابت و برتری نسبی روی تولید کالاها وجود دارد و این رقابت با دستیابی ما به انرژی امکان‌پذیر است.

وی ورود به عرصه‌های رقابت منطقه‌ای و جهانی را همکاری قطعه‌سازان با یکدیگر برای هدف صدور قطعه دانست و گفت: سال‌های پیش شرکت فولکس واگن حاضر بود از ایران قطعه استاندارد شده بخرد و تنها شرط این شرکت رعایت استانداردهای جهانی بود.

وی راه ورود به این بازارها را تأمین امنیت دانست و خطاب به حاضرین گفت: تنها راه مبارزه با مخاطرات دنیای پیچیده امروز داشتن حمایت‌های بیمه است.

سخنرانی بعدی این همایش احمد فلاح مشاور مدیر عامل شرکت بیمه ای رایان سایپا بود.

وی بیمه را به معنی روش علمی استفاده از کمک جمعی برای رفع نیاز فردی تعریف کرد و گفت: آنچه امروز به‌عنوان بیمه تعریف شده بعد از انقلاب در قانون دیده شده است.

وی ادامه داد: اخیراً که بحث اصل ۴۴ مطرح شده است علاوه بر شرکت‌های دولتی شرکت‌های خصوصی نیز فعال شده‌اند و رسالت سازمانی همه شرکت‌های بیمه به‌ویژه بیمه ایران این است که همه آحاد مردم پوشش بیمه‌ای داشته باشند.

وی با انتقاد از اینکه بیمه‌های موجود در کشور انواع محدودی دارد، گفت: کارشناسان بیمه‌ای تجربه ده‌ها پرونده خسارت را دارند و زمان حضور در بنگاه‌ها می‌توانند خطرات را پیش‌بینی کنند و با در اختیار گذاشتن تجارب خود از وقوع خطر پیشگیری کنند.

مدیرعامل شرکت بیمه‌ای رایان سایپا نیز در ادامه این گردهمایی به معرفی انواع خدمات بیمه‌ای این شرکت پرداخت و گفت: بیمه‌های اموال این شرکت شامل بیمه شخص ثالث و بدنه وسایل نقلیه و انواع بیمه‌های آتش‌سوزی است. همچنین این شرکت انواع بیمه‌های مسئولیت از جمله بیمه مسئولیت مدنی کارفرما، تضمین کیفیت محصولات، تمام خطر مهندسان را نیز پوشش می‌دهد.

وی بیمه‌های اشخاص را در قالب عمر گروهی، حوادث گروهی، حوادث انفرادی، حوادث مسافرین خارجی (AXA)، درمان گروهی، عمر مانده بدهکار و عمر و پس‌انداز معرفی کرد.

وی مشاوره مدیریت ریسک، خدمات مشاوره بیمه‌ای رایگان، پرداخت خسارت بیمه‌های درمان و هزینه‌های پاراکیلینیکی را از دیگر خدمات این شرکت خواند و گفت: این شرکت تنها شرکت صادرکننده بیمه‌های بدنه مدت‌دار در کشور است.

وی با بیان اینکه افراد تحت پوشش بیمه‌های درمان گروهی این شرکت۱۰۲ هزار نفر هستند افراد تحت پوشش بیمه‌های عمر و حوادث گروهی را نیز ۳۰ هزار نفر خواند.

وی در پایان گفت: این شرکت در تلاش است تا خدمات به مشتریان خود را به بهترین نحو ارائه دهد و در این راستا با رویکرد مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) عمل می‌کند. همچنین مشتریان این شرکت می‌توانند آماده‌سازی خدمات بیمه‌های درمان را در قالب کارت‌های الکترونیکی هوشمند دریافت کنند.