زیان ۵ میلیارد دلاری ایران از تسعیر ارز
به دلیل بروز بحران اقتصادی در جهان، اتخاذ تصمیمات پیشگیرانه در مقابل تحریمها نتیجه معکوس داد.
به گزارش ایلنا، دو سال پس از اتخاذ سیاست تبدیل دلار به یورو که در زمان ریاست ابراهیم شیبانی در بانک مرکزی رخ داد،
رفته رفته با بروز آثار بحرانهای اقتصادی آمریکا و اروپا و تاثیرآن بر اقتصاد ایران آثار اتخاذ سیاستهای پیشگیرانه در مقابل تحریمها نیز منجر به نتیجه معکوس شد.
بر اساس این گزارش، در حالی که در مدت روند تضعیف ارزش دلار در جهان، حجم وسیعی از ذخایر ارزی ایران از دلار به یورو تبدیل شده و عایدی خوبی نیز نصیب ایران شد، با تقویت ارزش دلار در جهان و افزایش برابری در مقابل یورو حجم وسیعی از ذخایر ارزی حاصل از تسعیر نرخ ارز از دست رفت.
بر پایه مستندات موجود در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بیش از ۵/۹میلیارد دلار ذخیره ارزی حاصل از تبدیل ذخایر دلاری به یورو در زمان افت ارزش دلار و افزایش ارزش یورو به دست آمد که به دلیل بروز بحرانهای اقتصادی و نیز کاهش ارزش یورو و تقویت ارزش دلار بیش از ۵میلیارد دلار از ذخیره حاصل از تسعیر ارز از دست رفت. این درحالی است که گفته میشود پیشتر نسبت به موقتی بودن سود حاصل از تبدیل ذخایر ارزی به یورو به مسوولان کشور هشدار داده شده بود.رقم به دست آمده از مابهالتفاوت حاصل از ارزان شدن دلار و گران شدن یورو در ترازنامه بانک مرکزی همچنان رو به کاهش است و بعید به نظر میرسد که بخشی از این ذخایر با توجه به تقویت دلار در بازارهای جهانی، یا به تعبیری سود به دست آمده، حفظ شود. بنا بر گزارش ایلنا، در سال ۸۵ در پی کاهش بیسابقه ارزش دلار و ابلاغ مصوبه جایگزینی یورو و ارزهای دیگر به جای دلار، زمینه اجرایی شدن تغییر سبد ارزی کشور فراهم شد و بیش از ۷۰درصد از مجموع کل ذخایر ارزی به یورو، سایر ارزها و شمش طلا تبدیل شد.
این درحالی است که انجام این کار که بسیاری از کارشناسان آن را غیر عملی خواندند و نسبت به تبعات منفی آن در آینده هشدار داده بودند، موجب بروز مشکلاتی نیز شد به طوری که به رغم مصوبه هیات دولت در استفاده از پایه پولی ریالی به یورو در بودجه کل کشور، به دلیل اینکه تبدیل پایه پولی به یورو مشکلاتی را در پی داشت، این اقدام عملی نشد.
بر پایه این گزارش، ابراهیم شیبانی، رییس کل اسبق بانک مرکزی ایران در زمان تبدیل ذخایر ارزی از دلار به یورو ضمن مصاحبهای با رویترز اعلام کرده بود ایران از مدتها پیش به علت کاهش ارزش دلار در برابر سایر ارزها اقدام به متنوع کردن ذخایر ارزی خود و کاهش سهم دلار در آن کرده، به طوری که هفته به هفته و ماه به ماه از ذخایر دلاری ایران کاسته میشود. شیبانی کاهش ذخایر دلاری را یک واکنش طبیعی به فشارهای آمریکا علیه برنامه هستهای ایران و تحریم دو بانک بزرگ و سه شرکت ایرانی عنوان کرده بود. هماکنون بیش از ۵۰درصد درآمد فروش نفت ایران در مقابل ارز یورو صورت میگیرد و ایران در برابر بیش از نیمی از نفت صادراتی خود، یورو دریافت میکند.
ارسال نظر