منابع ارزی ایران در بانک‌های بحران‌زده دنیا سپرده‌گذاری نشده است

معاون ارزی بانک مرکزی با اشاره به بروز بحران مالی جهانی، گفت: مدیریت مناسب نظام بانکی کشور در امر سپرده‌گذاری در بانک‌های خارجی به نحوی بود که هم‌اکنون حتی یک سنت از دلارهای ایران در بانک‌هایی که با بحران ورشکستگی مواجه شده‌اند وجود ندارد. رضا راعی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه نظام بانکی کشور، اظهار داشت: به‌رغم اینکه به نظر می‌رسید در این شرایط گشایش اعتبارات اسنادی برای بانک‌های ایران با مشکلات جدی روبه‌رو شود، ولی هنوز بسیاری از بانک‌های دنیا روابط خود را با بانک‌های ایرانی حفظ کرده‌اند. وی افزود: با این وجود نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران همچنان در حال رایزنی با بسیاری از بانک‌های دنیا به منظور برقراری روابط جدید بین بانکی است. به گفته معاون ارزی بانک مرکزی این بانک‌ها در سطح بین‌المللی از اعتبار لازم برخوردارند ولی جزو بانک‌هایی هستند که در شرایط عادی مورد توجه قرار نگرفته‌اند. وی با بیان اینکه این بانک‌ها از بین بانک‌های رده اول دنیا انتخاب شده‌اند، خاطرنشان کرد: بانک‌هایی که ایران در شرایط تحریم اقدام به برقراری رابطه با آنها کرد، به نحوی انتخاب شدند که پس از بروز بحران مالی بین‌المللی کمترین زیان متوجه آنها شد.

راعی با اشاره به ورشکستگی تعداد زیادی از بانک‌های دنیا در نتیجه بروز بحران مالی جهانی، خاطرنشان کرد: این در حالی بود که در روابط خزانه‌داری ایران با بانک‌های دنیا حتی یک سنت از دلارهای ایران در بانک‌های ورشکست شده سپرده‌گذاری نشده بود. وی تصریح کرد: در حال حاضر اغلب بانک‌های کشورهای حاشیه خلیج فارس به علت اینکه در بانک‌های بحران زده سپرده‌گذاری کرده بودند و به نوعی دارایی‌های آنها را خریداری کرده بودند، دچار مشکل شده‌اند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا نبود ارتباط بین بانک‌های طرف مقابل ایران با بازارهای مالی بین‌المللی دلیل ورشکست نشدن آنها نیست؟

گفت: در حال حاضر بانک‌های طرف حساب ایران با بازارهای مختلف دنیا کار می‌کنند و برخی از آنها زیان نیز کرده‌اند، ولی هیچ یک به مرز ورشکستگی نرسیده‌اند. وی افزود: بانک‌های ایران در سپرده‌گذاری در بانک‌های بین‌المللی به گونه‌ای رفتار کرده‌اند که علاوه‌بر ایمن بودن محل سپرده‌گذاری، ارتباطات بین‌المللی بانک نیز در سطح قابل قبولی باشد تا بتوانند فعالیت‌های تجاری مالی خود را انجام دهند. معاون ارزی بانک مرکزی تصریح کرد: بانک‌هایی که ایران بعد از اعمال تحریم‌های اقتصادی اقدام به برقراری ارتباط با آنها کرده است، از آمریکا اوراق رهنی مسکن و مشتقات آن را خریداری نکرده بودند و به همین دلیل از بحران مالی تاثیر مستقیم چندانی نپذیرفتند.

راعی اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه بانک‌های ایران را بخشی از دلایل مصون ماندن سپرده‌های ایرانی دانست و گفت: در این شرایط بانک‌های ایرانی همواره سعی می‌کردند ارتباطات خود را با بانک‌هایی برقرار کنند که در آینده با مشکلات کمتری مواجه شوند. وی آغاز بحران مالی جهانی را مربوط به حدود ۹ ماه پیش دانست و تصریح کرد: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران همزمان با شروع مرحله اول این بحران، یک ارزیابی کلی از بانک‌هایی که دارای روابط پولی با کشور بودند انجام داد و میزان حمایت سهامداران بانک‌هایی که برآوردها حکایت از زیان دیدن آنها در آینده داشت را بررسی کرد. به گفته وی در این ارزیابی به واسطه اینکه سهامداران حمایت کافی را از این بانک‌ها داشتند، هیچ سرمایه‌ای توسط ایران از بانک‌ها خارج نشد. معاون ارزی بانک مرکزی خاطرنشان کرد: این ارزیابی پس از مرحله دوم بحران مالی که از حدود دو ماه گذشته آغاز شده است، نیز انجام و مقرر شد روابط پولی ایران با برخی از بانک‌ها محدودتر از گذشته شود.

وی افزود: از آنجا که تاکنون برقراری روابط پولی با بانک‌های دنیا با احتیاط بالایی صورت می‌پذیرفت، در ارزیابی مجدد تعداد کمی ریزش وجود داشت. راعی با بیان اینکه در حال حاضر ذخایر ایران از یورو و سایر ارزها به غیر از دلار تشکیل شده است، خاطرنشان کرد: بر این اساس باید بانک‌هایی مورد توجه کشور قرار گیرند که بیشتر معاملات آنها با یورو و سایر ارزهای غیر دلاری انجام می‌شود. طبیعتا چنین بانک‌هایی از اقتصاد آمریکا و همچنین سیاست‌های این کشور نیز تاثیرپذیری بالایی نخواهند داشت.

وی در باره روند افزایشی ارزش دلار نسبت به یورو، با بیان اینکه ذخایر بانک مرکزی از ارز، طلا و سایر دارایی‌ها تشکیل شده است، به تبدیل ذخایر ارزی کشور از دلار به یورو اشاره کرد و اظهار داشت: سودی که پیش از این از محل افزایش ارزش یورو نصیب کشور شده بسیار بیشتر از ضرری است که به‌واسطه افزایش ارزش دلار در مقابل یورو طی ماه‌های اخیر متوجه دارایی‌های ارزی کشور شده است. چرا که هنوز اختلاف بین دلار و یورو بسیار بالا است. راعی خاطرنشان کرد: در شرایطی که وضعیت اقتصادی اروپا از آمریکا بدتر است، اگر اتحادیه اروپا اقدام به انجام اصلاحاتی در نظام اقتصادی خود کند می‌تواند زمینه‌های تغییر روند فعلی را فراهم کند.