تحلیل دانش جعفری از دورنمای بحران مالی جهان
دلار گران میشود
داوود دانشجعفری، وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی در خصوص چرایی افزایش قیمت دلار در بازار آزاد گفت: در حال حاضر سیاست بانک مرکزی مانند بانکهای مرکزی دنیا حفظ نسبت ارزش برابری دلار و سایر ارزها است، یعنی همان گونه که ارزش یورو نسبت به دلار هر روز و با هر اتفاقی که رخ میدهد تغییر میکند،
عکسها:نگار متیننیا
داوود دانشجعفری، وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی در خصوص چرایی افزایش قیمت دلار در بازار آزاد گفت: در حال حاضر سیاست بانک مرکزی مانند بانکهای مرکزی دنیا حفظ نسبت ارزش برابری دلار و سایر ارزها است، یعنی همان گونه که ارزش یورو نسبت به دلار هر روز و با هر اتفاقی که رخ میدهد تغییر میکند، این نرخ برابری در ایران هم تغییر مییابد؛ بنابر سیاست فعلی بانک مرکزی در ایران حمایت خاص از یکی از ارزها مانند دلار نیست و بانک مرکزی قصد ندارد قیمت دلار یا یورو را ثابت نگه دارد.
رییس کمیسیون نظارت دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که چرا پیش از این نرخ دلار توسط بانک مرکزی در بازار نسبتا کنترل میشد و با اعمال سیاست نرخ ارز شناور کنترل شده از نوسانات شدید قیمت دلار در بازار جلوگیری به عمل میآمد، اظهار داشت: در دوره قبل سبد ارزی کشور بیشتر متاثر از دلار بود، بنابراین پایه اصلی ارز در بازار دلار در نظر گرفته میشد، اما در شرایط کنونی با تغییر ترکیب سبد ارزی کشور، سایر ارزها پایه در نظر گرفته میشوند و با تغییری که در سایر ارزها صورت میگیرد، هم قیمت آن ارزها و هم رابطه آن ارزها با دلار دستخوش تغییر میشود.
دورنمای مهار بحران مثبت است
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که بحران مالی در آمریکا رخ داد، اما چرا ریال هر روز تضعیف میشود، اظهار داشت: اکنون به دلایل متعددی تقاضا برای دلار در حال افزایش است. دانش جعفری در تشریح دلایل افزایش تقاضا برای دلار در سطح جهانی گفت: با توجه به تدابیری که برای عبور از بحران صورت گرفت، مانند تزریق ۷۰۰میلیارد دلار در بازارهای مالی آمریکا و در مجموع اجماع جهانی که برای خروج از شرایط فعلی به وجود آمد، دورنمای مهار بحران مثبت است که این دورنمای مثبت تقاضا برای سرمایهگذاری در حوزه دلار را بالا میبرد.
وی ادامه داد: دلیل دوم افزایش تقاضا برای دلار این است که اکنون فرصت مناسب سرمایهگذاری با قیمت ارزان در آمریکا فراهم شده است، بنابراین ممکن است بسیاری از سرمایهگذاران در دنیا حتی سرمایههای کوچک خود را برای سرمایهگذاری ارزانقیمت در این کشور به آمریکا منتقل کنند و مثلا بخواهند در آمریکا خانه بخرند، زیرا احتمالا چند ماه دیگر خانه در آمریکا گران میشود. بنابراین فراهم بودن فرصت مناسب سرمایهگذاری در حوزه دلار نیز تقاضای دلار را افزایش داده است.
وی تصریح کرد: در شرایطی که وضعیت آمریکا رکودی بود و رکود در حوزه دلار وجود داشت، بسیاری از سرمایههای آمریکایی به خاطر حفظ قیمت و ارزش خود به بازارهای دیگر که با رشد قیمت مواجه بودند، مانند بازار معاملات بورسی نفت، بازار آهن، طلا و... پناه بردند. الان چون قیمتها در آن بازارها سقوط کرده، سرمایهها از حوزه بازارهای دیگر به دلار پناه میبرند. بنابراین از چند جهت تقاضا برای دلار افزایش مییابد که منجر به افزایش قیمت این ارز میشود که در نتیجه ما هم باید دلار گرانتر بخواهیم و قیمت دلار در کشور افزایش مییابد.
تاثیر بحران در بازار سرمایه
دانش جعفری درخصوص تاثیر بحران بر بازار سرمایه کشور نیز گفت: به دلیل اینکه بازار سرمایه ما با بازارهای سرمایه جهانی خیلی ارتباطی ندارد و نه پرتفویی از سهام خارجی در بورس ما وجود داشته و نه شرکتهای خارجی در بورس ما پرتفوی دارند و به طور کلی ارتباط بین بورس ما با بورسهای دنیا قطع است، از نظر تاثیر بحران مالی جهانی بر بازار سرمایه مشکلی نداریم.
وی ادامه داد: اما از حوزه کالایی ممکن است تاثیراتی وجود داشته باشد و با کاهش قیمتهای جهانی فلزات و سایر کالاها، سهام شرکتهای تولیدکننده این محصولات در کشور با کاهش مواجه شود که این موضوع بر وضعیت بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود. وی تصریح کرد: در سالهای گذشته به دلیل وضعیت خاصی که بر اقتصاد آمریکا حاکم بود، بورسهای کشورهای دیگر رشد داشتند و قیمت فلزات رنگین در بازارهای جهانی افزایش یافت؛ فلزاتی مانند آلومینیوم، مس، طلا و نیکل. اما در شرایط فعلی با سقوط شاخص بورسها و کاهش قیمتها در بورسهای نفت، قیمت فلزات در حال کاهش است.
وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی دولت نهم اظهار داشت: طبیعتا آن دسته از کالاهایی که در بازارهای ما وجود دارند و قیمتگذاری آنها متاثر از قیمتهای جهانی است و با بورسهایی مانند LME در ارتباطند، ممکن است از بحران موجود تاثیر بپذیرند و کاهش ارزش محصول آنها به معنای کاهش ارزش سهام آنها است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا همچنان مزیتهای رقابتی در تولید برخی کالاها در شرایط بحران فعلی داریم یا خیر، گفت: قطعا فرصتهای زیادی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد، ولی باید هر بازاری را جداگانه تجزیه و تحلیل کرد. پیش از این در برخی موارد مزیتهایی داشتیم، مانند بخش فولاد که در حال حاضر وقتی قیمت جهانی کاهش مییابد، مزیت تولیدی ما نسبت به قبل ممکن است
کاهش یابد.
تراز بازرگانی تاثیرپذیری از بحران ندارد
وی در خصوص تاثیر بحران مالی جهانی بر وضعیت تراز بازرگانی کشور گفت: با توجه به اینکه ما صادرکننده نفت هستیم، صادرات غیر نفتی هم به میزان قابل توجهی رسیده و واردات هم در وضعیت فعلی و گذشته کمتر از صادرات بوده، به نظر نمیرسد مشکل خاصی در بحث تراز بازرگانی متوجه ما باشد.
دانش جعفری افزود: در حوزه تراز بازرگانی در بخش خدمات همیشه دارای تراز منفی بودیم و صادرات خدمات نسبت به واردات آن همواره کمتر بود اما با افزایش درآمد نفت، واردات خدماتی ما بیشتر هم شده است. در این حوزه باید بیشتر دقت کنیم تا با استفاده از تغییراتی که رخ میدهد، از تراز منفی خارج شویم.
انتشار اوراق قرضه اروپایی و صکوک؛ راههای تامین سرمایه
وی ادامه داد: در بحث حساب سرمایه در واقع باید در واردات سرمایه فعال باشیم. به دلیل اینکه محدودیتهای ارتباط با بانکهای خارجی وجود داشته و ورود سرمایه از طریق گرفتن اعتبارات بانکی بینالمللی نیز محدود شد، میتوانیم از روشهای دیگری با توجه به شرایط فعلی جهانی برای ورود سرمایه به کشور استفاده کنیم، مانند انتشار اوراق قرضه ارزی که در زمان دکتر نوربخش این اوراق منتشر شد و در دنیا مورد استقبال قرار گرفت.
رییس کمیسیون نظارت دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: چون اوراق قرضه ارزش سود بالایی دارد و تضمین شده است، خوب به فروش میرسند و میتوانیم بخشی از نیاز سرمایه خود را از این طریق تأمین کنیم. وی گفت: بحث صکوک که در بانک توسعه اسلامی مطرح شد نیز راهکار دیگری برای جذب سرمایه است.
وی افزود: از روشهای دیگر که به نوعی تضمین پرداخت داشته باشند نیز میتوان استفاده کرد که این تضمین از طریق بانکهای خارجی صورت میگیرد، ولی چون خود آنها هم آسیب دیدند، میتوانیم صندوقهای خاصی تشکیل دهیم تا بازپرداخت آن مبلغ خرید اوراق تضمین شده باشد که یکی از این موارد میتواند صندوقهایی باشد که متکی به فروش نفت هستند.
وی خاطرنشان کرد: همه آنهایی که پول دارند، به دنبال فرصت مناسبی هستند که حداقل ارزش پولشان حفظ شود. حال اگر ایران شرایطی را به وجود بیاورد که عده زیادی را متقاعد کند تا سرمایههای خود را به ایران بیاورند، میتواند از این بحران بهترین استفاده را بکند.
ارسال نظر