بر اساس بخشنامه بانک مرکزی که از نیمه دوم مهر ماه سال جاری لازم‌الاجرا شده در طول یک سال بانک‌ها از محل دریافت قبوض تلفن همراه و ثابت حدود ۲۰۰‌میلیارد تومان درآمد کسب می‌کنند که این امر منجر به نارضایتی بسیاری از مشترکان کم حرف تلفن همراه و ثابت شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، بر اساس بخشنامه بانک مرکزی که از نیمه دوم مهرماه سال جاری لازم‌الاجرا شده، بانک‌ها در قبال پذیرش هر نوع قبض تلفن‌های ثابت و همراه، مبلغ ۶۰۰ تومان - ۲۰۰ تومان از مشتری و ۴۰۰ تومان از شرکت مخابرات به عنوان کارمزد دریافت می‌کنند.

در حال حاضر بیش از ۲۴‌میلیون مشترک تلفن ثابت و بیش از ۲۸‌میلیون مشترک تلفن همراه (تنها مشترک همراه اول) در کشور وجود دارد.

با این حساب شرکت مخابرات در طول یک سال باید ۱۳۰‌میلیارد تومان به حساب بانک‌ها واریز کند و در این بین مردم بیش از ۶۰‌میلیارد تومان باید برای پرداخت قبوض خود هزینه کنند.

ولی سوال اصلی اینجا است که تعداد مشترکانی که قبوض کمتر از ۳‌هزار تومانی دارند، در شرکت مخابرات ایران کم نیست و بنابراین پرداخت ۲۰۰ تومان کارمزد برای مشترکان گران به حساب می‌آید و برای شرکت مخابرات ایران نیز رقم ۱۳۰‌میلیارد تومان (براساس تعداد مشترکان) رقم کوچکی نیست.

در حال حاضر شرکت مخابرات ایران طرح‌هایی برای جایگزینی پرداخت حضوری در بانک‌ها را در دستور کار دارد. پرداخت اینترنتی، تماس با شماره ۱۸۱۸ و دفاتر خدمات ارتباطی از جمله این روش‌ها است. البته مشترکان اکنون می‌توانند از طریق عابر بانک قبوض خود را با داشتن کارت بانکی عضو شتاب پرداخت کنند.

پرداخت اینترنتی نیز برای هر تراکنش ۱۰۰ تومان کارمزد در پی دارد.

در روش دفاتر خدمات ارتباطی مشترکان تلفن همراه شرکت ارتباطات سیار ایران و ثابت با مراجعه به دفاتر خدمات ارتباطی می‌توانند بدون پرداخت کارمزد، قبوض خود را پرداخت کنند.