در حالی که جهان درگیر بحران‌های مالی و آثار آن است تقاضا برای بانکداری اسلامی روز به روز در حال افزایش است.

بی‌بی‌سی در گزارشی به موضوع بانکداری اسلامی پرداخته و نوشته است: در میانه آشفتگی در سیستم مالی جهان، شاخه‌ای از فعالیت‌های مالی وجود دارد که در تلاش است در محدوده‌های سختگیرانه اخلاقی و معنوی حرکت کند. اما این سیستم چگونه از بحران فعلی جان به در خواهد برد؟

در مقابل بزرگترین مسجد لندن و در قلب جامعه مسلمان پایتخت انگلیس شعبه‌ای از بانک اسلامی بریتانیا قرار دارد.

این شعبه یکی از هشت شعبه‌ای است که این بانک در سراسر انگلیس در اختیار دارد و از طریق آن بانکداری اسلامی را به مردم عرضه می‌کند.

این بانک تفاوتی با بانک‌های دیگر در انگلیس ندارد اما ابوفاضل ـ مدیر این بانک ـ می‌گوید که این بانک وام‌ها و خدمات متفاوتی عرضه می‌کند.

او معتقد است: همه خدمات ما از وام خرید مسکن گرفته تا حساب پس انداز بر اساس اصول شریعت ارائه می‌شوند و این یعنی بهره‌ای در کار نیست و در عوض به کسانی که پول در این بانک نگه می‌دارند سهمی از پیش مشخص از سود بانک تعلق می‌گیرد.

به اعتقاد بی‌بی‌سی، در عمل مسلمانان می‌توانند از این طریق از سرمایه‌گذاری خود سود دریافت کنند، اما بدون اینکه اصول دینی خود را زیرپا بگذارند. اما این تنها بخشی از یک صنعت در حال پیشرفت است.

در ناحیه موسوم به «کاناری وارف» در لندن که مقر بانک‌های عمده در آن قرار دارد، کنفرانسی برای بررسی چشم‌انداز بانکداری اسلامی برگزار شد.

در کل این کنفرانس همواره اشاره‌هایی به بحران اعتبار در جهان صورت می‌گرفت، اما برخی نمایندگان حاضر معتقد بودند اصول اخلاقی بانکداری بر اساس شریعت به مقاومت این نظام در برابر توفان فعلی مالی کمک خواهد کرد.

مفتی محمد زبیر بات ـ رییس اولین هیات علمای شریعت در انگلیس که اسلامی بودن یا نبودن خدمات بانکی ارائه شده را تایید می‌کند ـ به آینده این بخش امیدوار است.

او می‌گوید: این نظام بانکداری روشی دارد که به دنیا نشان دهد می‌توان کارها را به صورت دیگری که از نظر اصول اخلاقی و مالی خدشه ناپذیرتر باشد نیز انجام داد.

پروفسور رادنی ویلسون ـ کارشناس بانکداری اسلامی در دانشگاه دورام ـ نیز یادآور می‌شود که در بحران جاری هیچکدام از موسسات بانکی اسلامی اعلام ورشکستگی نکرده‌اند.

او مهمترین عامل برای مقایسه را «پذیرش ریسک‌های افراطی» در بخش عمومی مالی و «یک مدل تقریبا کلاسیک بانکداری» در موسسات اسلامی می‌داند.