سرکار خانم عامل نقش شرکت‌های بیمه‌ای که در زمینه بیمه‌های اعتباری صادراتی فعالیت دارند را در توسعه صادرات غیرنفتی چگونه ارزیابی می‌کنید؟ کشورهای مختلف دنیا برای موفقیت در نظام صادراتی خود، سازمان‌ها، شرکت‌ها یا نهادهای مختلفی را تاسیس کرده‌اند، اما باید توجه داشت که تعداد سازمان‌های تاثیرگذار مرتبط با صادرات غیرنفتی، توسعه صادرات را تضمین نمی‌کنند؛ بلکه کارآمدی آنها است که می‌تواند موجبات رشد و ارتقای صادرات غیرنفتی را فراهم کند. این سازمان‌ها شامل وزارت بازرگانی، مرکز توسعه صادرات، شرکت‌های بیمه، صندوق ضمانت صادرات ایران و توسعه استاندارد فنی می‌باشند.

آیا کلیه این سازمان‌ها که تعدادشان کم نیز نمی‌باشد، توانسته‌اند هدف واحدی که همگی در جهت تحقق آن فعالیت می‌کنند؛ یعنی «ارتقای صادرات» را تحقق بخشند.

آنچه در اینجا باید مورد تاکید قرار گیرد این است که استراتژی‌ها و خط‌مشی و سیاست‌گذاری‌های کلیه سازمان‌‌های مذکور باید همسو و هم‌جهت باشد. هدف غایی توسعه اقتصادی که همانا ایجاد تسهیلات لازم برای تولیدکننده و صادرکننده و تشویق در راستای تقویت صادرات غیرنفتی است، تامین شود.

در حقیقت یکی از اصول مهم و اساسی در برقراری مبادلات تجاری مختلف بین کشورها، مفهوم مزیت نسبی و هزینه فرصت تولید کالا و خدمات است؛ لذا ما (کلیه سازمان‌ها و نهادهای دست‌اندرکار) به عنوان یک پیکره واحد باید سرعت ایجاد این مزیت نسبی را فراهم سازیم.

شرکت‌های بیمه و به ویژه شرکت بیمه معلم (صادرات و سرمایه‌گذاری سابق) که سابقه‌ای دیرین در ارائه خدمات بیمه‌های اعتباری صادراتی دارد نیز با شناساندن بازارهای هدف، اعتبارسنجی خریداران بازارهای مقصد و پوشش خطرات استنکاف خریدار از پرداخت بهای کالاهای صادراتی در تقویت روند ایجاد مزیت نسبی در بازار هدف برای صادرکنندگانی که از این خدمات استفاده می‌کنند، سهیم است.

اما آنچه ما به عنوان یک شرکت بیمه در دنیای رقابتی تجارت باید بدان توجه کنیم ایجاد تسهیلات خدماتی به صادرکنندگان متناسب با نیازهای روز ایشان است که در این راه انتظار می‌رود بیمه مرکزی ایران با استعانت از بازخوردهای ارائه شده از جانب شرکت‌های بیمه راهکارهای مورد نیاز را طراحی و ابلاغ کنند.

لطفا در خصوص روند صدور بیمه‌نامه‌های اعتباری شرکت بیمه معلم طی ۶ ماه سال‌جاری توضیح فرمایید.

روند صدور بیمه‌نامه‌‌های اعتباری صادراتی این شرکت در ۶ ماه سال‌جاری ۱۰۰درصد رشد داشته است که این رقم نسبت به سال گذشته دارای پیشرفت قابل ملاحظه‌ای است و انتظار می‌رود با تحول اساسی در ابعاد فرهنگی پیکره اقتصادی و مجریان اصلی که همانا صادرکنندگان کالا و خدمات فنی و مهندسی است، بتوان شاهد رشد فزاینده این نوع بیمه‌نامه‌ها در کشور بود. به‌علاوه اینکه در شرایط کنونی و مخاصمات سیاسی که بر روابط تجاری کشورها نیز حاکم شده است، بسیاری از خریداران خارجی مایل به گشایش L/C نیست. لذا شرایط فروش برای صادرکنندگان ایرانی در شرایط رقابتی تجارت بسیار دشوار شده است و اگر ایشان نتوانند به صورت اعتباری به مشتریان خود کالا یا خدمات خود را ارائه نمایند، رقیب تجاری ایشان به راحتی گوی سبقت را خواهد ربود.

از این رو به نظر می‌رسد منطقی‌ترین روش مدیریت ریسک برای صادرکنندگان، اخذ بیمه‌نامه‌های اعتبار صادراتی است تا علاوه بر ارزیابی سابقه و اعتبار خریدار، خطرات عدم پرداخت آنان را در اثر وقوع وقایع سیاسی و اقتصادی تحت پوشش بیمه قرار دهد.

شرکت بیمه معلم چه اقداماتی جهت توسعه بیمه‌های اعتباری به منظور حمایت از صادرات غیرنفتی انجام داده است!

در حال حاضر، بازارهای بزرگ همسایه نظیر آسیای میانه، افغانستان، عراق و... به روی بازرگانان ایرانی باز شده است، لذا شرکت بیمه معلم با بررسی وضعیت اینگونه بازارها اقدام به بازگشایی شعبه‌ای در عراق و افغانستان کرده است تا با حضور فعال در کشورهای مذکور تسهیلاتی را برای صادرکنندگان ایرانی فراهم کند. به‌علاوه از آنجایی‌که بسیاری از بانک‌های عراق و افغانستان قادر به گشایش L/C به نفع فروشندگان خارجی نیستند، لذا شرکت بیمه معلم می‌تواند با عقد قرارداد با بانک‌های کشور مقصد و ارائه بیمه‌نامه‌های اعتباری به عنوان ابزاری جهت ایجاد اطمینان خاطر برای بانک‌های مذکور نسبت به اجرای تعهدات «خریدار»، شرایط انجام معاملات تجاری بین بازرگانان ایرانی و خارجی را سهولت بخشد.

لازم به ذکر است که بیمه معلم دارای دفتر فعالی در باکو نیز است که تاکنون پوشش‌های بیمه‌ای اعتبار صادراتی برای بسیاری از صادرکنندگان نمونه کشور که جزو قطب‌های اقتصادی کشور هستند را فراهم نموده است و امید است با بهره‌گیری از تجارب خود در بازارهای کشورهای مقصد فعلی بتواند شعب خود را به سایر کشورهایی که دارای مزیت نسبی برای صادرکنندگان ایرانی هستند نظیر کشورهای آفریقایی تعمیم دهد.