خبر
آییننامه تسهیلات و تعهدات کلان بانکها اصلاح شد
بانک مرکزی در بخشنامهای جدید به سیستم بانکی اصلاحیه آییننامه تسهیلات و تعهدات کلان بانکها را ابلاغ کرد.
براساس این اصلاحیه بانکها و موسسات اعتباری که در ۳۰ روز اخیر متوالی، مانده حساب اضافه برداشت آنها نزد بانک مرکزی بدهکار نشده باشد، میتوانند حداکثر معادل ۲۰درصد سرمایه پایه خود، تسهیلات کلان به هر ذینفع واحد پرداخت کنند. سایر بانکها و موسسات اعتباری همچنان موظفند حداکثر تا ۵درصد سرمایه پایه خود را به تسهیلات و تعهدات کلان اختصاص دهند. براساس ماده یک بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی و دستورالعمل اجرای ماده ۲۴ و ماده ۲۶ این بسته، مجموع مانده تسهیلات و تعهدات، مربوط به هر ذینفع واحد میباشد که از ۵درصد سرمایه پایه بانکها و موسسات اعتباری تجاوز میکند.
به گزارش خبرگزاری مهر، بانک مرکزی با توجه به مفاد ماده یک بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران (بخشنامه شماره ۲۲۰۵/ ه مورخ ۳/۵/۱۳۸۷ ) و هدف آن مبنی بر یکسان سازی سیاستهای پولی و نظارتی برای کلیه بانکهای دولتی، غیردولتی و موسسات اعتباری، دستورالعمل اجرای ماده ۲۴ و ماده ۲۶ بسته سیاستی - نظارتی و اصلاحیه آئین نامه تسهیلات و تعهدات کلان - موضوع بخشنامه شماره مب /۱۹۶۸ مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۸۲ - را به سیستم بانکی ابلاغ کرده است.
۱ - تسهیلات و تعهدات کلان موضوع بند ۲-۱ بخشنامه شماره مب /۱۹۶۸ مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۸۲ به شرح ذیل تعریف میشود:
«مجموع مانده تسهیلات و تعهدات، مربوط هر ذینفع واحد میباشد که از ۵ درصد سرمایه پایه بانکها و موسسات اعتباری تجاوز میکند».
۲ - حداکثر مجموع تسهیلات و تعهدات مربوط به هر ذینفع واحد موضوع بند ۲-۲ آیین نامه یاد شده به شرح ذیل اصلاح میشود:
مجموع تسهیلات وتعهدات مربوط به هر ذینفع واحد، برای آن گروه از بانکها و موسسات اعتباری که در ۳۰ روز اخیر متوالی، مانده حساب اضافه برداشت آنها نزد بانک مرکزی بدهکار نشده باشد، حداکثر معادل ۲۰ درصد سرمایه پایه آنها و برای سایر بانکها / موسسات اعتباری حداکثر تا ۵ درصد سرمایه پایه آنها اعلام میشود.
۳ - بندهای ذیل جایگزین بندهای۱-۱-۲ و ۲-۱-۲ ماده ۲ بخشنامه شماره مب / ۱۹۶۸ مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۸۲ تحت عنوان «مبنای گزارش دهی» شده و همچنین به منزله دستور اجرای مواد ۲۴ و ۲۶ بسته سیاستی - نظارتی میباشد:
الف - بانکها و موسسات اعتباری موظفند تسهیلات و تعهدات مربوط به هر ذینفع واحد را که مبلغ آن بین ۱۰ تا ۵۰ میلیارد ریال میباشد، از طریق خط الکترونیکی FTP به مدیریت کل اعتبارات بانک مرکزی گزارش کنند.
ب - بانکها و موسسات اعتباری موظفند تسهیلات و تعهدات مربوط به هر ذینفع واحد را که مبلغ آن بیش از ۵۰ میلیارد ریال باشد و همچنین تسهیلات و تعهدات مربوط به هر ذینفع واحد را که مبلغ آنها از ۵ تا ۲۰ درصد سرمایه پایه آن بانک / موسسه اعتباری میباشد، مطابق فرمهای شماره (۲) و (۳) و از طریق خط الکترونیکی FTP به مدیریت کل اعتبارات بانک مرکزی گزارش کنند. فرمهای پیوست بخشنامه شماره ن م / ۱۴۰۴ مورخ ۲۷/۱۲/۱۳۸۶ نیز کماکان بایستی به بانک مرکزی ارسال شود.
۴ - چنانچه ظرف یک هفته از تاریخ وصول فرمهای موضوع بند ب - ۳ فوق از سوی مدیریت کل اعتبارات بانک مرکزی ملاحظهای به آن بانک یا موسسه اعتباری اعلام نشود، بانک یا موسسه اعتباری میتواند با مسوولیت نهایی هیاتمدیره خود نسبت به اعطای تسهیلات و ایجاد تعهدات اقدام نماید.
۵ - مفاد این بخشنامه که دستورالعمل اجرایی مواد ۲۴ و ۲۶ بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تلقی میشود، میبایست جایگزین بندهای یاد شده از بخشنامههای شماره مب / ۱۹۶۸ مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۸۲ و شماره مب / ۲۳۷۸ مورخ ۲۰/۶/۱۳۸۷ شود.
در ماده ۲۴ بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی آمده است: سقف فردی تسهیلات و تعهدات برای تصمیمگیری هیاتمدیره هر بانک، معادل ۵درصد سرمایه پایه آن بانک تعیین میشود. تصویب تسهیلات مازاد بر آن سقف با مجوز بانک مرکزی مجاز خواهد بود.
براساس ماده ۲۶ این بسته، بانکها و موسسات مالی و اعتباری موظفند یک نسخه از هر یک از مصوبات اعتباری بالاتر از ۱۰میلیارد ریال را بر اساس ساز و کاری که با بانک مرکزی توافق میکنند به این بانک ارسال کنند. شرط پرداخت اعتبارات بالای پنجاهمیلیارد ریال توسط بانکها، اخذ تاییدیه لازم از بانک مرکزی میباشد.
همچنین، تصویب اعتبار برای هر یک از مشتریان بر اساس سوابق خوشحسابی و خوش قولی آنان و منوط به انجام اعتبارسنجی مشتری و احراز اعتباری است.
اعتبارسنجی مشتریان با توجه به سطح تسهیلات دریافتی توسط بانک یا موسسات اعتبارسنجی (پس از تشکیل و استقرار آنها) انجام خواهد گرفت. یک نسخه از هر یک از مصوبات اعتباری بالاتر از دهمیلیارد ریال به همراه گزارش اعتبار سنجی به بانک مرکزی ارسال میشود.
ارسال نظر