عکس‌ها: نگار متین‌نیا
لیلا اکبرپور- نخستین کنفرانس بین‌المللی یکپارچه‌سازی مدیریت ریسک و چالش‌های جهانی شدن در صنعت بیمه کشور با حضور معاون رییس‌جمهور، معاون وزیر اقتصاد، رییس کل بیمه مرکزی ایران و مدیران عامل و کارشناسان بیمه کشورمان روز گذشته در هتل المپیک تهران برگزار شد.

اسفندیار رحیم مشایی، معاون رییس‌جمهور و رییس مرکز مطالعات جهانی شدن ریاست جمهوری در این همایش گفت: جهانی شدن برخلاف تصور برخی یک پدیده فرآیندی است و نمی‌توان آن را یک برنامه طراحی شده از سوی قدرت‌های بزرگ دنیا نامید.او افزود: مقاومت در مقابل جهانی شدن و مقدس پنداشتن این مقاومت در شرایطی که جهانی شدن یک موضوع قابل فهم و درک برای همگان است، ناشی از غفلت در حقیقت ماجرا است.
مشایی با یادآوری اینکه فرآیند جهانی شدن به هیچ نظام و کشوری اختصاص ندارد، گفت: چنانچه به مقوله جهانی شدن با دقت نگاه شود هرکس متوجه مسوولیت‌های خود می‌شود و همگان به عنوان مشارکت‌کنندگان مسوولیت پذیرفته، ورود پیدا کرده و اقدام خواهند کرد. معاون رییس‌جمهور خاطرنشان کرد: اگر در ایران هنوز موانعی برای جهانی شدن است به خاطر همان اختلاف نظرات گذشته است که هنوز با غفلت از تحولات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دنیا در کشورمان پابرجا است. مشایی با بیان اینکه دیگر امکان ایستادگی در مقابل تحولات وجود ندارد، تصریح کرد: کشورها باید با حرکت متناسب و برنامه‌ای اصولی در مسیر توسعه گام بردارند تا در نهایت دنیا، شاهد توزیع عادلانه منافع باشد. مشایی ادامه داد: کشورها باید با تطبیق مقررات ملی خود به دنبال اجرای یک مدیریت مشترک در دنیا باشند.
جهانی شدن یا جهانی‌سازی
سیدحمید پورمحمدی، معاون وزیر اقتصاد در امور بانک، بیمه و شرکت‌های دولتی نیز در سمینار یاد شده با تاکید بر اینکه جهانی شدن با جهانی‌سازی دو مقوله متفاوت است، گفت: جهانی شدن یک فرآیند است و استعداد بشری در دریای بزرگ آن شکوفا می‌شود اما جهانی‌سازی برنامه‌ای از سوی ابرقدرت‌ها برای بهره‌مندی از ظرفیت سایر کشورها است و ایران باید مراقب باشد ضمن تلاش برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی در کمند جهانی‌سازی گرفتار نشود. او با بیان اینکه بنگاه‌های اقتصادی باید دارایی‌ها و تهدیدات پیرامون آنها را شناسایی کنند، افزود: بنگاه‌های اقتصادی خطرات حوزه مالی و غیرمالی خود را باید به دقت شناسایی و برای کاهش این تهدیدات راه‌حل ارائه و آنها را تبدیل به فرصت کنند.
وی با یادآوری فتوای رهبر فقید انقلاب اسلامی‌در خصوص تایید بیمه، گفت: با فتوای امام (ره) اکنون پیوند خوبی بین صنعت بیمه و مردم صورت گرفته است. معاون وزیر اقتصاد با اشاره به مشکلات کنونی صنعت بیمه در کشور، گفت: هنوز در بنگاه‌های بیمه، کمیته ارزیابی ریسک‌پذیری تشکیل نشده است. به گفته وی این کمیته می‌تواند در مورد ریسک‌پذیری شرکت‌های بیمه در این صنعت تحقیقات قابل توجهی انجام دهد. این مقام مسوول افزود: هنوز بنگاه‌های بیمه کشور اطلاعات مالی شفافی ندارند که بدانند در ریسک‌پذیری صنعت بیمه چقدر قدرت مالی دارند. وی با اشاره به دیگر مشکلات کنونی صنعت بیمه کشور، گفت: هنوز نیروی متخصص کافی برای ارزیابی ریسک‌پذیری شرکت‌های بیمه‌گذار تربیت نشده است.
پورمحمدی ادامه داد: شرکت‌های بیمه نتوانستند ساز و کار مناسبی برای رقابت بین بیمه‌گذاران دیگر ایجاد کنند که این امر از دیگر مشکلات موجود در این بخش است. وی با تاکید بر اینکه باید جایگاه بیمه را در کشور تقویت کرد، افزود: همان گونه که تابوی حضور بانک‌های خارجی در کشور شکسته شده و این امر امکان رقابت را در بین بانک‌های داخلی و خارجی تقویت کرده است، باید بیمه‌گذاران خارجی هم بتوانند در صنعت بیمه کشور برای فراهم کردن امکان رقابت سرمایه‌گذاری کنند. او تشکیل کمیته‌های ریسک در شرکت‌های بیمه، شفافیت صورت‌های مالی و اطلاعات آماری، تقویت نظارت و حذف تعرفه، تقویت بیمه‌های اتکایی داخلی و تاسیس شرکت‌های بیمه اتکایی در منطقه با مالکیت بخش خصوصی، مجوز حضور بیمه‌گران خارجی در ایران و تسریع در امر خصوصی‌سازی را راهکارهایی در جهت توسعه صنعت بیمه عنوان کرد و گفت: مسوولان نباید وظیفه جبران کاستی‌های سایر دستگاه‌ها را برعهده بیمه‌گران بگذارند و از شرایط بیمه‌نامه شخص ثالث و تعهدات بیمه‌گران طی سال‌های اخیر نیز به‌عنوان یک نمونه از این توقعات یاد کرد.
مدیریت ریسک یکپارچه در بیمه
حمید تاجیک دبیرکل نخستین کنفرانس بین‌المللی یکپارچه‌سازی مدیریت ریسک و چالش‌های جهانی شدن در صنعت بیمه کشور نیز ضمن یادآوری برگزاری سمینار در سال نوآوری و شکوفایی گفت: کالبد شکافی یکپارچگی مدیریت ریسک و طرح‌‌ریزی تجاری به‌منظور پویایی صنعت بیمه کشور از منظر جهانی‌شدن و تبیین مزایا و معایب و استفاده از فرصت‌ها و مقابله با تهدیدات جهانی شدن در صنعت بیمه کشور از محورهای اصلی کنفرانس است.او خواستار راه‌اندازی مدیریت یکپارچه ریسک در صنعت بیمه کشورمان شد.
تغییر نگرش
دکتر فرشباف ماهریان رییس کل بیمه مرکزی نیز با تاکید بر تغییر نگرش به موضوعات و تحولات اقتصادی دنیا گفت: ایران دارای تمدن بزرگ است و قرن‌ها اداره‌کننده جهان بوده است.
فرشباف ادامه داد: چنانچه نقش فعال در ایجاد فرآیندها داشته باشیم تاریخ می‌تواند دوباره تکرار شود. او با یادآوری اینکه بحران مالی آمریکا و اروپا ناشی از فشار غیرمتعارف به بازارها است، ادامه داد: کشورها مسیر توسعه را به‌درستی طی می‌کردند، اما تحمیل فشار به بخش‌هایی موجب شد تا بنگاه‌ها از مسیر توسعه منحرف و از اهداف متعالی دور شوند. فرشباف حذف تعرفه، شفاف‌سازی اطلاعات و اجرای برنامه تحول صنعت بیمه را از سیاست‌های بیمه مرکزی عنوان کرد و گفت: با استفاده از تجربیات جهانی باید برنامه‌ها را طراحی کنیم تا در نهایت صنعت بیمه از مسیر درست توسعه منحرف نشود.
همانندسازی محصولات
محمد حیدری مدیر بیمه‌های مسوولیت بیمه ایران نیز پیوستن به سازمان تجارت جهانی را ارتباط دوسویه بین‌المللی عنوان کرد و گفت: ایران پس از 21 بار درخواست در سال 84 در ردیف 33 کشور عضو ناظر WTO پذیرفته شد. او با بیان اینکه 85درصد تجارت جهانی در اختیار اعضای سازمان جهانی تجارت است، گفت: هرچند پیوستن به WTO موجب دسترسی به بازارهای دیگر می‌شود، اما صنایع کشورمان نیز تحت فشار این الحاق به‌خاطر نداشتن مزیت رقابتی قرار می‌گیرند. او همانندسازی محصولات بیمه‌ای با
دست آوردهای نوین عرضه شده در بازار جهانی را تاثیر الحاق ایران به بازار بیمه جهانی عنوان کرد.
اطلاعات شفاف
محمد علی پور مدیرعامل بیمه آسیا گفت: تحولات جهانی با سرعت رخ می‌دهد و این تحولات موجب پیچیدگی‌ها و گستردگی ریسک‌ها شد.
او افزود: آمار، احتمالات، بازدید و کارشناسی، ابزارهای مدیریت ریسک هستند که اطلاعات شفاف مهم‌ترین ابزار برای اجرای درست مدیریت ریسک است. او مدیریت درست ریسک‌ها را موجب افزایش سطح اطمینان بیمه‌گذاران عنوان کرد و گفت: مدیریت ریسک ذاتی‌ترین تکنیک در امر بیمه‌گری برای ایفای تعهدات در آتی است.
ریسک سرمایه‌گذاری
قدرت ا... اسدی، مدیر عامل بیمه توسعه به عنوان تنها بیمه خصوصی حاضر در سمینار گفت: ورود بیمه‌های خصوصی و اجرای سیاست‌های کلی
اصل ۴۴ مقدمه‌ای برای اجرای جهانی شدن است.
او با بیان این که بیمه‌های خصوصی در امر سرمایه‌گذاری و اعمال نظارت‌های دولتی مشکل دارند گفت: بیمه‌های دولتی به خاطر دارا بودن ذخایر قابل توجه به مقوله ریسک سرمایه‌‌گذاری کمتر توجه می‌کنند. اسدی ادامه داد: شرکت‌های بیمه خصوصی امیدی به کسب درآمد از محل بیمه‌گری ندارند و پاسخ سهامداران خود را از محل سرمایه‌گذاری‌ها می‌دهند. مدیرعامل بیمه توسعه، فعالیت بیمه‌گری را خرید ریسک جامعه عنوان کرد و گفت: بیمه‌گران با خرید ریسک‌های بیمه‌گذاران یک بیمه‌نامه که همراه با اطمینان خاطر آنها است عرضه می‌‌کنند، که دارای ارزش بسیار بالایی است.