سرمایه فعلی بانک‌ها کفاف رشد اقتصادی برنامه چهارم را نمی‌دهد

فاطمه بهادری- مانده تسهیلات بانک توسعه صادرات از رقم ۱۰هزار و ۴۰۰میلیارد ریال در شهریور ماه سال گذشته به رقم ۱۷هزار و ۴۰۰میلیارد ریال در شهریور ماه سال جاری رسیده است.

کوروش پرویزیان مدیرعامل بانک توسعه صادرات در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران با بیان مطلب فوق به تبیین همایش روز صادرات پرداخت و گفت: همایش با حضور ۵۰۰نفر از مدیران بانکی، مسوولان دولتی و دستگاه‌های نظارتی و ... برگزار می‌شود.

وی افزود: تفاوت همایش امسال با سال قبل این است که دستاورد کارگروه‌های تخصصی ریسک و اعتبارسنجی مشتریان، خدمات بانکی بین‌‌المللی و خدمات بانکی و بانکداری داخلی در این همایش مطرح می‌شود و به صورت خواسته‌ها و انتظارات مشترک فی‌مابین به مراجع مسوول ارائه می‌شود. وی ادامه داد: مباحث مطرح شده کمک می‌کند تا تغییراتی در مقررات ایجاد شود و شرایط بهتری برای بخشی از صادرات مهیا گردد.

پرویزیان گفت: در این همایش، فعالان اقتصادی از طریق ارائه نقطه نظرات موضوعات را بررسی می‌کنند تا جمع‌بندی آن برای روز ملی صادرات ارائه شود.وی با بیان اینکه طبق آمارهای موجود از برنامه‌های اول، دوم، سوم و چهارم رشد نسبتا خوبی از توسعه صادرات غیرنفتی کشور داشته‌ایم، افزود: بانک توسعه صادرات که تنها بانک داخلی دولتی حامی توسعه صادرات غیرنفتی کشور است، با افزایش سرمایه خرد به سه‌هزار و ۶۹میلیارد ریال در سال‌های ۷۱ تا ۸۴ و افزایش این سرمایه از سال ۸۴ تا سال‌ جاری به رقم ۱۶هزار و ۴۰۰میلیارد ریال به توسعه صادرات کمک کرده است. وی مجموع سرمایه‌ بانک‌ها را کمتر از ۱۷میلیارد دلار اعلام کرد که کفاف رشد ۸درصدی مورد نظر در برنامه چهارم را نمی‌دهد و اگر طرح ۱۵میلیارد دلاری دولت برای افزایش سرمایه بانک‌ها توسط مجلس تصویب شود، این منابع در اختیار تولیدکنندگان و صادرکنندگان قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: البته این نگرانی وجود دارد که این منابع در راستای رشد اقتصادی کشور حذف نشود بنابراین سیستم‌ها باید اعتماد لازم را به وجودآورند تا این منابع در راستای اشتغال و رشد اقتصادی صرف شود.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات با بیان اینکه برای صادرات ۲۰میلیارد دلار باید پشتوانه خدمات تولید و زیرساخت‌ها را تقویت کرده و سرمایه‌گذاری حدود ۲۰۰میلیارد دلار را داشته باشیم، گفت: به دلیل تربیت نیروی انسانی نخبه و کارآفرین امکان صدور خدمات فنی و مهندسی وجود دارد.

از سال ۷۳ به بعد رقم صادرات خدمات فنی و مهندسی حدود ۷۴میلیون دلار بود که در حال حاضر به بیش از ۵/۲میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است که می‌تواند پنج برابر این رقم باشد.وی ادامه داد: دانش فنی و توانمندی در بخش‌های نفت، گاز، پتروشیمی، خودروسازی و... وجود دارد که با اندکی سرمایه‌گذاری می‌توان آن را بالفعل کرد.

وی با تاکید بر اینکه دولت مصوبه کمک پنج میلیارد دلاری را تصویب کرده و اختیار آن را به وزارت صنایع داده است، افزود: در صورت بروز مشکل این وزارتخانه به صادرکنندگان کمک کند. همچنین قسمتی از منابع بانک نیز می‌تواند این نیازها را برطرف کند. وی لایحه ۱۵میلیارد دلاری افزایش سرمایه بانک‌ها را برای مواجهه با تاثیرات منفی ناشی از بحران‌های آمریکا و اروپا موثر دانست و گفت: اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی پیوسته است و این بحران بر کشورمان تاثیرگذار خواهد بود.

وی همچنین در خصوص صنعت گردشگری اظهار داشت: با جلسه‌ای که با دکتر بهمنی داشته‌ایم مقرر شد سرفصل گردشگری از خدمات به صنعت تغییر کند تا رونق بگیرد. مدیرعامل بانک توسعه صادرات تصریح کرد: در بودجه امسال رقمی حدود ۵/۱میلیارد دلار برای رونق بخش گردشگری پیش‌بینی شده است.

این مصوبه در کمیسیون اقتصادی دولت در حال بررسی است که در صورت ابلاغ آن مبالغی برای توسعه گردشگری در اختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد. وی گفت: با تمهیداتی که وزارت اقتصاد و بانک مرکزی اندیشیده‌اند، حتی بانک مرکزی پرداخت بدهی‌های دولت را تقبل کرده که این نشانه خوبی برای بانک‌ها است.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات درخصوص کاهش قیمت نفت اظهار داشت: با این کاهش، منابعی که در اختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد نیز کاهش می‌یابد.

وی سرمایه فعلی بانک توسعه صادرات را دو میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: نمی‌توان در حال حاضر اعلام کرد که چه میزان از افزایش سرمایه ۱۵میلیارد دلاری بانک‌ها در اختیار بانک توسعه صادرات قرار می‌گیرد.

پرویزیان ادامه داد: لایحه ۱۵میلیارد دلاری افزایش سرمایه بانک‌ها در حال حاضر در مجلس در حال بررسی است.مدیرعامل بانک توسعه صادرات با تاکید بر اینکه طبق قانون بودجه سال‌های ۸۶ و ۸۷ بالغ بر سه‌میلیارد دلار برای افزایش سرمایه بانک‌ها اختصاص یافته است، گفت: ما پیگیر دریافت این مبلغ هستیم و مقداری از این مبلغ در بانک مرکزی مسدود شده که برای اجرای طرح‌هایی همچون بانک‌ و صندوق مشترک ایران و ونزوئلا است.

وی درباره مانده تسهیلات این بانک گفت: از شهریور سال گذشته تا شهریور سال جاری مانده تسهیلات ما ۶۷درصد رشد را نشان می‌دهد که این رقم ناشی از توان افزایش سرمایه در این بانک است.

وی ادامه داد: امروزه بانک توسعه صادرات نخستین بانکی است که در آمریکای لاتین دارای بانک مستقل است. همچنین شعبه‌ای از این بانک در آفریقا در حال تاسیس است.