معاون پارلمانی بانک مرکزی اعلام کرد
تعهد رییس کل جدید به اجرای بسته سیاستی
فارس- معاون پارلمانی بانک مرکزی گفت: از آنجا که بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی به تایید کمیسیون اقتصادی دولت رسیده و لازمالاجرا است، لذا دکتر بهمنی نیز بسته سیاستی- نظارتی را اجرا خواهد کرد.
حیدر مستخدمین حسینی در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار داشت: برای تحرک اقتصاد کشور لازم است تا حوزه بازار سرمایه و مسکن فعال شوند، از آنجایی که در حوزه بازار سرمایه، بورس هنوز تک محصولی بوده و تنها به عرضه سهام در آن اکتفا میشود و از ابزارهای نوین مالی بهره گرفته نمیشود، بنابراین لازم است تا به بخش تولید مسکن توجه ویژهای شود.
وی با تاکید بر اینکه فعالسازی و رونق حوزه مسکن باید در اولویت قرار گیرد افزود: به کارگیری نیروی انسانی، فعال شدن انواع کارخانجات اعم از سیمان، آهن و غیره، رونق در حوزه لوازم خانگی و... همگی از مزایای فعال شدن حوزه مسکن در کشور است.
بانکها به تولید مسکن وام میدهند نه خرید
مستخدمینحسینی گفت: براساس مکانیزمهای تعیین شده بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی در سال جاری تنها به ساخت مسکن تسهیلات دهد نه به خرید آن. البته این سیاست ممکن است خاص امسال باشد و با بهبود شرایط اقتصادی این تصمیم دچار تغییر شود.
وی افزود: دلیل این تصمیم نیز به دلیل بحث اشتغالزایی به واسطه تولید در حوزه مسکن است. پرداخت تسهیلات به مسکنهایی که در حال ساخت هستند اشتغالزا بوده و به لحاظ اقتصادی به نفع اقتصاد کشور میشوند در حالی که در خرید تنها شاهد جابهجایی نقدینگی هستیم. معاون پارلمانی بانک مرکزی اضافه کرد: بهتر است تا منابع محدود بانکها به سمت ساختوساز رود تا بخش صنعت و معدن به طور توامان فعال شوند.
وی با تاکید بر لزوم نظارت بر مصرف صحیح منابع گفت: شرکتهای بزرگ و بعضا خود بانکها با منابع و ارقام درشتی که در اختیار داشتند به خرید یا اجاره مسکن در شهرستانها اقدام میکردند که خود این اقدام سبب بالا رفتن قیمت مسکن در این مناطق میشد.
مستخدمینحسینی با تاکید بر لزوم توجه به حوزه مسکن و لزوم رونق آن گفت: اینکه چگونه میتوان این حوزه را رونق داد ولی در عین حال از افزایش قیمت مسکن در این حوزه جلوگیری کرد لازم است تا اقداماتی در این خصوص صورت گیرد.
گام اول: نگاه سیستمی و علمی به اقتصاد
معاون پارلمانی بانک مرکزی گفت: اقتصاد یک سیستم است یعنی مجموعهای از اجزای به هم پیوست که با آسیب به یک جز، کل سیستم مختل خواهد شد، اقتصاد هم همین طور است. وی افزود: تا زمانی که به اقتصاد بهطور غیرعلمی و غیرسیستمی نگریسته شده و با آن برخورد کیفی میشود، قطعا باید منتظر تصمیمات و اجرای راهکارهای سلیقهای و تبعات ناشی آن باشیم.
گام دوم: تعیین نوع اقتصاد
وی گفت: برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور لازم است تعیین کنیم که دارای چه نوع اقتصادی هستیم. اینکه اقتصاد ما آزاد، دولتی، سوسیالیستی و ... باشد قطعا در برنامهریزیها، تصمیمگیریها و اجرای برنامههای مختلف (برنامههای توسعهای و چشم انداز) به طور همسو موثر خواهد بود. معاون پارلمانی بانک مرکزی تاکید کرد: نمیشود به بازار اقتصاد آزاد معتقد بود و در خصوص آن به طور گزینشی برخورد کرد و در عین حال بین برنامههای مختلف کشور مثل برنامه یک تا چهارم توسعه تفاوت وجود داشته باشد.
گام سوم: کارآمدکردن بازارهای مختلف اقتصادی
مستخدمین حسینی افزود: پس از تعیین نوع اقتصاد نوبت به کارآمد کردن بازارهای مختلف اقتصادی است. کل اقتصاد بازار پولی نیست بلکه ترکیبی از بازار کالا، سرمایه و... است. اگر میخواهیم تا اقتصاد از سلامت لازم برخوردار شود و ناگهان شاهد حمله و هجوم نقدینگی به یک بازار خاص چون مسکن و افزایش قیمت در آن نباشیم لازم است تا بازارهای مختلف به ایفای رسالت خود بپردازند.
گام چهارم: تعیین نرخ سود بانکی منطقی
وی افزود: تا زمانی که نرخ سود بانکی منطقی نشود، سیستم بانکی رقابتی نخواهد شد و دریافت تسهیلات با توجه به حجم بالای تقاضا با سختی مواجه است.
معاون پارلمانی بانک مرکزی اضافه کرد: در گذشته با تفاوت نرخ سود بانکهای دولتی و خصوصی، وقتی فردی بنابر مشکلات مختلف تصمیم به گرفتن تسهیلات از بانکهای خصوصی مینمود با قبول بالا بودن نرخ سود حاضر به پرداخت این سود و دریافت تسهیلات در اسرع وقت میشد ولی در حال حاضر هیچ شهروندی این آرامش را ندارد که با بروز هرگونه مشکلی بتواند ظرف مدت کوتاهی دو یا سه میلیون پول نقد از محل منابع بانکی تهیه نماید.
گام پنجم : رونق حوزه بازار سرمایه و مسکن
مستخدمینحسینی یادآور شد: زمانی حوزه مسکن میتواند رونق بگیرد که با اصلاح نرخ سود، تولید در این حوزه سودآور شود. منظور از سودآور شدن دو یا سه برابر شدن قیمت مسکن نیست، بلکه باید این حوزه در مقایسه با حوزههای غیرتولیدی از سود بالاتری برخوردار باشد تا انبوهسازان راغب به سرمایه گذاری در این حوزه باشند.
وی افزود: افزایش قیمت مسکن ناشی از دلالی و دست به دست شدن مسکن، ربطی به سودآور بودن این حوزه ندارد چراکه افزایش قیمت مسکن ناشی از شرایط تحمیلی بر آن است.
معاون پارلمانی بانک مرکزی گفت: اگر بازارهای دیگر اعم از بازار کار، تولید، بازار سرمایه و... درست عمل کنند، دیگر چنین نمیشود که نقدینگی به بخش مسکن هجوم آورد و با بهم ریختن تعادل عرضه و تقاضا، به افزایش غیرمنطقی قیمتهای مسکن منجر شوند.
رکود حوزه مسکن فشار بیشتر بر بانکها
وی با بیان اینکه رکود در بخش مسکن سبب شده تا صنایع و تولید به منابع بانکی متوسل شده و فشار بر بانکها افزایش یابد گفت: در شرایط رونق مسکن، انبوهسازان با کارخانجات مختلف قرار داد بسته و سعی میکردند ۲۰ تا ۲۵ درصد تولید آنها را پیش خرید کنند، ولی در حال حاضر نه تنها چنین نیست، بلکه با نبود انبوهسازی با مازاد محصولاتی چون سیمان روبهرو هستیم.
مستخدمین حسینی گفت: در زمان رونق بخش مسکن، بخشهای مختلف از سود متعارف خود بهره میگیرند مثلا شهرداریها عوارض مربوطه را دریافت میکنند و صنعت و معدن فعال میشوند.
طرح تحول اقتصادی یک میثاق ملی
معاون پارلمانی بانک مرکزی گفت: باید با طرح تحول اقتصادی به عنوان یک میثاق ملی برخورد شده و همه در جریان آن بوده و ضمن شفافسازی لازم برای آن، امکان اجرایی شدن آن فراهم شود. وی افزود: در زمان میرحسین موسوی
(سال ۶۱) بحث مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یک طرح خوب مطرح شد، ولی با گذر حدود ۲۶ سال هنوز این طرح، امکان تحقق نیافته است. مستخدمین حسینی گفت: حال که طرح تحول اقتصادی با جسارت مطرح شده و زمینه تحقق آن فراهم شده نباید اجازه داد تا چنین طرح خوبی مشمول زمان شده و به طرحی چون مالیات بر ارزش افزوده دچار شود.
بهمنی بسته سیاستی- نظارتی را اجرا خواهد کرد
معاون پارلمانی بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که آیا بهمنی در روند سیاستهای بانک مرکزی تغییر ایجاد خواهد کرد یا خیر گفت: از آنجا که بسته سیاستی نظارتی بانک مرکزی به تائید کمیسیون اقتصادی دولت رسیده و لازمالاجرا است، بنابراین دکتر بهمنی نیز بسته سیاستی- نظارتی را اجرا خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که اگر سیاستها همان سیاستها است پس چرا بهمنی جایگزین مظاهری شد گفت: پاسخ به این سوال در سخنان مظاهری و رییسجمهور در روز معارفه بهمنی مستتر است.
ارسال نظر