دو دلیل افزایش تسهیلات معوق

رییس کل بانک مرکزی کاهش انگیزه بازپرداخت تسهیلات را ناشی از دو عامل متفاوت دانست و گفت: ساز و کار گردش تسهیلات بین مشتری و بانک‌ها موجب تشویق به عدم بازپرداخت تسهیلات شده است که افزایش اعتبارات معوق را به دنبال داشته است. «طهماسب مظاهری» درگفت‌وگو با برنا، با بیان اینکه بانک مرکزی سیاست انقباضی در مورد فعالیت بانک‌ها اعمال نکرده است، گفت: مجموعه عملکرد نظام بانکی حاکی از سیاست انبساطی در این مدت بوده است.

وی با اشاره به کاهش رشد سیاست انبساطی پولی با توجه به آمار و ارقام موجود، افزود: بخشی از اقدامات انبساطی بانک از طریق کاهش سپرده قانونی از ۱۷ به ۱۵درصد انجام شده است که مصداق بارز سیاست انبساطی بانکی است.

مظاهری بخشی از عملکرد انبساط پولی را ناشی از اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی دانست و گفت: این امر موجب افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی شده است.

رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: چنانچه سپرده قانونی بانک‌ها را از اضافه برداشت آنها از بانک مرکزی کسر کنیم، سپرده قانونی که عملا از طریق بانک‌ها تودیع شده به ۶/۷درصد کاهش می‌یابد.

وی گفت: با این عملکرد انبساطی قاعدتا باید شاهد رشد بیشتر منابع و تسهیلات بانکی می‌شدیم.

رییس کل بانک مرکزی اضافه کرد: با اینکه منابع بانک‌ها با این نسبت افزایش پیدا کرده؛ اما حجم تعهدات بانک‌ها با سرعت و شتاب بیشتری افزایش یافته و ترکیب تقسیط تسهیلات هم تغییر کرده است.

مظاهری افزود: بر این اساس روال تصمیم گیری در انتخاب طرح و مشتری نیز تغییر کرده است.

وی کاهش انگیزه بازپرداخت تسهیلات را ناشی از دو عامل متفاوت دانست و در مورد عامل اول گفت: عامل اقتصادی شامل تفاوت نرخ تورم و بازدهی اقتصادی در بخش‌هایی از فعالیت اقتصادی با سود بانکی مربوط است. مظاهری خاطرنشان کرد: به این ترتیب سود متعلقه با جریمه آن کمتر از بازدهی منابع نزد مشتری است.

مظاهری عامل دوم را مصوبات اداری و اجرایی دانست و افزود: ترجیح و اولویت قائل شدن در اعطای اعتبار برای ایجاد فرصت‌های شغلی جدید نسبت به حفظ اشتغال موجود نیز مزید بر علت شده است.

وی ادامه داد: این امر باعث شده است منابع نظام بانکی با ابزارها و طرق مختلف از واحدهای تولیدی در حال کار به سمت پرداخت اعتبارات با هدف ایجاد واحد تولیدی جدید سوق یابد.

رییس کل بانک مرکزی آنچه را هم اکنون شاهد آن هستیم را محصول مجموعه این عوامل دانست و خاطرنشان کرد: آن چیزی که امروز باید انجام دهیم و هم‌اکنون نیز انجام می‌دهیم، بازگرداندن مجموعه این عوامل به حالت طبیعی و گردش عادی خود است.