در پی درج مقاله آقای اسدا... عسگر اولادی، رییس کنفدراسیون صادرات ایران در روزنامه دنیای اقتصاد که پاسخی به مصاحبه آقای علینقی خاموشی، رییس اتاق ایران و انگلیس در مورد ارائه پیشنهاد طرح ... کاهش نرخ دلار به ریاست‌جمهوری بود، وی در یادداشتی ضمن قدردانی از چاپ مقاله اعلام کرده است که چند روز پس از درج این مقاله تلفن، نمابر، پیامک و ایمیل‌هایی را دریافت کرده که بعضا تعریف و تشکر و بعضا انتقاد و ایراد و پیشنهادهایی در مورد موضوع بحث بوده است.

آقای عسگر اولادی در این یادداشت اعلام آمادگی کرده تا با حضور در میزگردی با موافقان طرح کاهش قیمت دلار به مناظره بنشیند.

گروه بانک و بیمه روزنامه دنیای اقتصاد ضمن استقبال از این پیشنهاد آمادگی خود را برای برگزاری میزگرد یاد شده اعلام می‌کند. آقای عسگر اولادی در ادامه یادداشت یاد شده مطالبی را در مورد استفاده‌کنندگان از صندوق ذخیره ارزی و تورم وارداتی یادآور شده است. به گفته ایشان، استفاده‌کنندگان از صندوق ذخیره ارزی به دلار یا یورو ۵ گروه هستند:

گروه اول: بنگاه‌ها و سازمان‌های دولتی هستند که تنزل و ترقی فرقی به حال آنها ندارد و از بودجه‌های دولت ضرر و زیان احتمالی را پرداخت و جبران می‌نمایند.

گروه دوم: واردکنندگان و بازرگانان و تعاونی‌ها و دیگر موسسات دولتی- خصوصی هستند که به نوعی وابسته به دولت هستند، ولی از نظر تشکیلات حقوقی خصوصی نامیده می‌شوند. این دسته از صندوق ذخیره ارزی برای واردات یا صادرات و یا تنخواه هزینه‌های خود استفاده کرده که اگر کالا را به موقع وارد کرده و به فروش برسانند و تعهد خود را واریز کنند، زیان ندارد یا اگر تعاونی یا موسسه صادراتی باشند، برای تهیه کالا اگر به موقع اقدام به صدور و بازگشت ارز و واریز تعهدات بنمایند زیان ندارد، بلکه ممکن است مختصری تفاوت افزایش نرخ ارز خارجی باشد که قابل تحمل است.

گروه سوم: واحدهای تولیدی برای مواد اولیه، ماشین‌آلات و قطعات از صندوق ذخیره ارزی استفاده کرده‌اند که باید در صورت بحران به آنها کمک شود. حفظ این دسته اگر واقعا وام ارزی دریافتی را فقط برای ورود کارخانه، ماشین‌آلات، قطعات و مواد اولیه مصرف کرده باشد، قطعا نیازمند کمک دولت می‌باشد و هر نوع مساعدت به آنها ضروری است.

ولی گروه چهارم که وام ارزی دریافتی را تبدیل به ریال و در خارج از واحد تولیدی در بورس، زمین، ساختمان و برج و امثالهم مصرف کرده‌اند، باید بدون گذشت وام را به نرخ روز مسترد دارند و بالاخره گروه پنجم که مورد گله و ضرر و زیان به اقتصاد و کشور هستند، کسانی هستند که وام ارزی دریافتی را در خارج از کشور، آن طرف دریا یا دریاها در رشته‌های مختلف خاصه ساختمان سرمایه‌گذاری کرده و باید دفاتر آنها با دقت رسیدگی شود که چرا وام ارزی برای توسعه واحد تولیدی دریافت کرده و به مصرف غیرمجاز رسانیده‌اند. این گروه و قسمتی از گروه چهارم باید اصل وام را به صورت ارز مسترد دارند و جریمه هم شامل آنها شود.

سوال بعدی مطرح شده این است که آیا تورم کشورهای دیگر با ترقی نرخ ارز یورو و دلار به ما و اقتصاد ما تحمیل شده؟

جواب بنده این است که یورو نیست که ترقی کرده و این دلار است که دولت صاحب آن که خود را لوکوموتیو اقتصاد جهان می‌داند، در مواقع بحرانی و رکود با شکستن تعصب پولی ملی خود و تضعیف دلار به کمک واحدهای تولیدی خود رفتند و اشتغال را مهار و بیکاری را به حداقل می‌رساند که کارکنان بیکار راهی حاشیه شهرهای بزرگ یا چهارراه‌ها یا خدای نکرده دنبال اموال منازل مردم نباشند.

پس این یورو نیست که ترقی کرده و این دلار است که تنزل کرده تا بیکاری را سامان‌دهی و تورم را مهار کنند و ملاحظه می‌کنید که با این روش پس از دو سه سال بحران و رکود آرام آرام با همین روش به سوی خروج از بحران رفته‌اند.

پس باید بیاموزیم گاهی برای مهار بحران و تورم بایست از حربه تضعیف پول ملی هم استفاده کرد و این روش را دکتر نوربخش مرحوم در اواخر دولت آقای هاشمی و در اوایل دولت آقای خاتمی استفاده کرده و نتیجه هم داد.

مدت‌ها است که از بانک مرکزی تقاضا شده برای کمک واقعی به واحدهای تولیدی و موسسات صادراتی که درخواست وام ارزی دارند یا برای قرارداد درازمدت فروش کالا ریسک می‌کنند، بهتر است کمک به آنها قبول خرید یا فروش ارز سلف توسط بانک‌ها یا بانک مرکزی است که با قبول خرید یا فروش ارز سلف کمک ریالی به واحدهای صادراتی و تولیدی خواهد بود.

ان‌شاءا... در فرصت دیگر راجع به سرمایه و سرمایه‌گذاری و نرخ بهره مزاحم خواهم شد.