درخواست مظاهری از مراکز علمی برای پاسخ به سه چالش بانکداری کشور

عکس: آکو سالمی

رییس کل بانک مرکزی در مراسم افتتاحیه پژوهشکده بین‌المللی اقتصاد اسلامی صدر (ره) پیشنهاد سه موضوع پژوهشی مورد نیاز کشور را اعلام کرد و خواستار همکاری مراکز علمی در پاسخگویی به این موارد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، طهماسب مظاهری در مراسم افتتاحیه پژوهشکده بین‌المللی اقتصاد اسلامی صدر (ره) در بیان موضوعات پژوهشی پیشنهادی بانک مرکزی گفت: سوالی که می‌تواند در مراکز علمی و پژوهشی کشور موضوع تحقیق قرار گیرد این است که در شرایط امروز با ساختار فعلی اگر پول بخواهد قرض داده شود جزو عقود قرض مثلی است یا قیمی.وی در طرح سوال دوم از مراکز پژوهشی گفت: در شرایط امروز نظام پولی و اقتصادی کشور رابطه بین بانک و سپرده‌گذار و تکالیف و وظایف بانک به سپرده‌گذار چیست. آیا وظیفه بانک این است که ارزش دارایی سپرده‌گذار را حفظ کند یا خیر.

رییس کل بانک مرکزی درباره سوال سومی که علاقه‌مند به انعقاد قرارداد با مراکز پژوهشی برای یافتن پاسخ آن است، گفت: چگونه می‌توانیم مفاهیم و اصول و ارتباطات و قوانین حاکم بر نظام اقتصادی و علم اقتصاد را با بیانی قابل ارائه به مدیران غیر مالی کشور و مردم جامعه که الزاما هم علم اقتصاد نخوانده‌اند و با فرمول‌های اقتصادی نیز آشنا نیستند ارائه کنیم.

مظاهری افزود: باید پدیده‌های اقتصادی را که اتفاق می‌افتند، بدون اینکه بخواهیم سر مردم را با فرمول‌های خشک اقتصادی گرم کنیم به آنها توضیح داده و مفهوم واقعی را منتقل کنیم. همچنین باید برای آن دسته تصمیم‌گیران اقتصادی که با علم اقتصاد آشنایی ندارند مبانی اقتصادی را با حفظ علمی بودنشان و با پرهیز از اینکه مباحث تبدیل به حرف‌های بی‌پایه شوند تشریح کنیم که این یکی از نیازهای جدی امروز مملکت است.

قانون بانکداری بدون ربا باید به‌روز اصلاح شود

فعالیت بانکداری بدون ربا در کشور ما بعد از تجربه طولانی نیازمند تکمیل، اصلاح، ترمیم و ساماندهی اجرایی متناسب با نیازهای روز است.

به گزارش ایسنا، رییس کل بانک مرکزی، در این مراسم با ابراز خرسندی از افتتاح این پژوهشکده، گفت: این پژوهشکده با موضوع کاری که دارد، امیدواریم به جمع نهادهای علمی، آموزشی و پژوهشی بپیوندند و به سوالات پایه‌ای اقتصاد که کشور به آن نیاز دارد پاسخ دهد.وی به وضعیت بانکداری بدون ربا در کشور اشاره کرد و افزود: واقعیت این است که کار بانکداری بدون ربا در کشور ما با وجود این که حدود ۲۴، ۲۵ سال از شروع کارش می‌گذرد و بعد از تجربه‌ چندین ساله ولی این قانون نیازمند تکمیل، اصلاح، ترمیم و ساماندهی اجرایی متناسب با نیازهای روز است. به اعتقاد وی از جمله این اصلاحات تفکیک منابع، تفکیک فعالیت‌های سیستم بانکی به فعالیت‌های قرض‌الحسنه، فعالیت توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری است و این مسائل نیز در بسته سیاسی ـ نظارتی بانک مرکزی عنوان شده است. رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: کاری که ما در بانک مرکزی انجام می‌دهیم بخشی از نیازها را برطرف می‌کند و ما نیازمند همکاری دسته جمعی تمام صاحبنظران و کارشناسان اقتصادی هستیم و برای رفع مشکلات و برطرف کردن نیازها به پژوهشکده‌ها و نهادهای حرفه‌ای مثل اتاق بازرگانی و خانه‌های فنی نیازمند هستیم.

مظاهری در پاسخ به این پرسش که نقاط قوت و ضعف تحولات اقتصادی را عنوان کنند، گفت:‌ بگذارید خود طرح اول اجرایی شود و بعد نقاط قوت و ضعف را اعلام خواهیم کرد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره خروج دارایی‌های ارزی ایران از بانک‌های خارجی و تغییر ترکیب دارایی ارزی ایران سکوت کرد.

درحاشیه حضور مظاهری

رییس کل بانک مرکزی در بدو ورود به سالن در سه ردیف مانده به آخر سالن برگزاری مراسم در کنار خبرنگاران نشست و با خبرنگاران خوش و بش کرد. دکتر مظاهری درخواست تشریفات مراسم را برای حضور در ردیف جلو نپذیرفت.یکی از خبرنگاران از رییس کل بانک مرکزی در خصوص خبر انتقال ذخایر ارزی بانک‌های ایرانی از خارج کشور به داخل پرسید. دکتر مظاهری پاسخ به این سوال را به آینده موکول کرد.